Prędkość synchronizacji DSL w górę - 7208 Kb/s
Prędkość synchronizacji DSL w dół - 36144 Kb/s
Margines szumu w dół - 8.9 dB
Rozumiem, że modem zsynchronizował się na dobre z taką prędkością i raczej nie mam co liczyć na wcześniejsze 50-55Mb/s? Nie można tego ręcznie w jakiś sposób przywrócić do poprzedniej wartości? Albo zadzwonić do Orange i powiedzieć im, żeby coś zresetowali?
Druga sprawa to fakt, że za 5 miesięcy kończy mi się umowa na Orange i chciałbym coś znacznie szybszego. Orange odpada, bo w mojej lokalizacji mogę mieć jedynie do 80Mb/s po VDSL. Ale mam też do wyboru UPC 250 i 500Mb (światłowód do piwnicy i od piwnicy idzie skrętka do mieszkania), Netia światłowód do mieszkania (100, 300, 900Mb) i Vectra światłowód do mieszkania (300 i 600Mb). Wiem, że UPC jest najbardziej polecane jeśli chodzi o stabilność, ale kuszą mnie te światłowody od Netii i Vectry z dużo wyższymi prędkościami i większym uploadem. Internetu używam głównie do pobierania plików (miesięcznie wychodzi grubo ponad 500GB) i grania w gry online. Także zależałoby mi na dobrym pingu i stabilności. Doradzilibyście czy warto pchać się w tą Vectrę i Netię?
Aha, i ma ktoś może jakąś wiedzę na temat routerów z Netii, UPC albo Vectry? Który z dostawców ma router oferujący w miarę przyzwoite prędkości po WiFi? Czytałem niepochlebne opinie o Vectrze, bo tam wybierając prędkość np. do 600Mb/s po Wifi będziemy mieli raptem 20Mb/s..