Forum Neostrada Info

Niezależny Serwis Informacyjny Neostrada.info - wszystko o usługach dostępu do Internetu
Teraz jest 22 sie 2014, o 20:37


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 cze 2009, o 15:23 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 cze 2009, o 13:10
Posty: 4
Łącze: Neostrada
Numer GG: 2040327
Hejka witam was wszystkich serdecznie:)
Jestem użytkownikiem neostrady od jakiś 4-5 lat byłem zadowolony bardzo i nigdy nie miałem kłopotów i nie nazekałem,az od teraz.Od 2-3 miesiecy boli mnie pewien wielki problem neostrada zaczeła sie walić ping mam jakies 80-100 a wcześniej 33 ale jak grałem pisało 18.Neostrada czasami wcale nie chodzi.Próbowałem wiele sposobów aby ping obnizyć ale bez skutków.Dzwoniłem do nesotrady powiedzieli ze ping jest w porządku ale uprzedzałem ich że wcześniej miałem o wiele mniejszy.Powiedziałem im też że neostrada czasami nie chodzi powiedzieli poczekaj 5 min to sprawdzimy........5 min pózniej mówią mi że w ich systemie nic nie zarejestrowali.
Chciałbym aby osoby odpowiedzialnE za neostrade odpowiedzieli mi cos na ten temat.
Co sie dzieje z tą neostrada,,i osoby które maja problemy takie jak ja Piszą posty bo niech w kącu neostrada przejży na oczy ile klijentów jest nie zadowolonych.
Jeśli takie coś nie poskutkuje to zrobie specjalny temat do osób nie zadowolonych :)
pozdrawiam serdecznie osoby które to czytają i jak maja problemy podpisza sie :)
CZEKAM SERDECZNIE NA ODPOWIEDZ NEOSTRADY:)))))))


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 cze 2009, o 17:01 
Offline
Wiarus
Wiarus
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 gru 2005, o 19:57
Posty: 2183
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Poczytaj se forum - nie musisz daleko szukać. I napisz jeszcze: jaką masz prędkość?

_________________
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 cze 2009, o 17:51 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 cze 2009, o 13:10
Posty: 4
Łącze: Neostrada
Numer GG: 2040327
prędkośc ściagania jest taka od 80 do 125 więc tweirdze dobra ale z z tymi pingami co


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 cze 2009, o 18:33 
Offline
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sty 2009, o 07:09
Posty: 84
Lokalizacja: Warszawa
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Witam,
Może zacznę od początku.
Jest to długa historia ale prawdziwa. Od jakiegoś roku TP S.A wprowadza zmiany na centralach telefonicznych, skąd dostarczany jest internet do abonentów. Celem tego działania jest ustabilizowanie połączeń internetowych, by następowała tak zwana synchronizacja modemu z siecią za pierwszym razem oraz żeby modem się nie rozsynchronizował sam co jakiś czas. Tutaj wszystko zależy od centrali pod jaką jesteś podpięty. To tam ustawiają Ci parametry linni - przeplot i tryb kodowania. Pingi zależą w twoim wypadku od ustawionego trybu kodowania. Tryb ten dzieli się na Fast (gdzie pakiety wysyłane lecą szybciej ale niedokładnie co może prowadzić do rozsynchronizowywania modemu przy przeciążonych liniach) oraz Interleaved (ktory działą odwrotnie do Fast, czyli pakiety przesyłane są wolniej ale za to stabilniej, wynikiem tego jest to że jesteś cały czas podłączony do sieci od momentu podłączenia do zakończenia korzystania z usługi). Jest tak że dla wysokich prędkości łącz z reguły ustawia się Interleaved, dla mniejszych Fast (przynajmniej tak było kiedyś). Obecniej jest inaczej. I tutaj zaczynają się schodki. TP S.A masowo przełącza abonentom na tryb interleaved. Zacznę od tego i grubą kreską podkreśle że to nie jest usterka. I żaden regulamin nie określa tego jaki mamy mieć tryb co za tym idzie TP nie odpowiada za ustawiony tryb, bo powiem jeszcze raz, nie jest to ustarka. Wracając do pingu. Jeśli masz ustawiony tryb interleaved, co może sprawdzić w opcjach modemu (w każdym inaczej sią to sprawdza) lub zadzwonić na infolinnie (tą drugą opcję odradzam, bo mało jest takich konstulantów co zna się na tym i powie Ci jaki masz tryb) to znaczy że masz wyższy ping. Powinien on być od 70ms do 100ms jeśli łączysz się z jakimś serwerem postawionym w polsce (tryb fast charakteryzuje się pingami w granicach 20-30ms) - pingi te zależą jeszcze od tego jakie masz parametry linii i jaki przeplot masz ustawiony, ale to już wyższa szkoła. Największą rolę gra tryb. Jest jeszcze jeden mały szczegół - mianowicie - dużo żależy od tego do jakiej centrali jestes podpięty, bo są takie centrale tak zwane UMX gdzie jest tylko tryb interleaved.
To tak w skrócie o trybach kodowania.
Następną kwestią jest to co wspomniałeś w poście, czyli wykonanie telefonu na infolinie. Odradzam jeśli ktoś nie jest cierpliwy. Tak w 90% konsultanci pracujący na infolinii mało się orientują w parametrach technicznych łącz. Jak już trafisz na takiego co się zna i dobrze opisze i wyśle zgłoszenie do odpowiedniej komórki zajmującej się konfiguracją portu na centrali, to masz farta. Zachęcam do próbowania wysyłania zgłoszeń o zmiane trybu kodowania na http://www.tp.pl (choć przypominam, tryb interleaved to nie usterka więc nie musza Ci tego zmienić).
Może coś potem dopisze jaki mi się coś przypomni na ten temat.
Pozdrawiam!

Edit:::
Nie trudno się domyślić że grasz w gry online takie jak CS czy ET czy Warcraft. Tam owszem, istotny jest ping, ale gdy korzystasz z internetu w sposób prosty czyli np. przegladasz strony www czy odbierasz poczte, czy ściągasz pliki to pingu tu się nie zauważa bo nie on tu odgrywa role. Dlatego TP S.A przełącza na ten tryb. A jak już trafią na osobę która gra w gry online to nic ich to nie obchodzi bo w regulaminie nie ma punktu o pingach. Jedynie co mi mogą powiedzieć na infolinii to to że ping do 120-140ms to ping w normie, jak już ten przekroczysz to mogą podjąć jakie działania w celu manualnego przekonfigurowania portu do jakiego jestes podpiety na centrali ale nie zawsze to robią. Dlatego są dwa wyjścia, może i trzy.
1. Spamować tp o tym że prosisz o zmiane trybu kodowania, może kiedys trafisz na ogarnietego kolesia na infoline
2. Pogodzić się z tym
3. Zerwać umowę i załatwić sobie innego operatora jeśli masz taką możliwość oczywiście

_________________
ObrazekObrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 cze 2009, o 18:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 cze 2009, o 13:10
Posty: 4
Łącze: Neostrada
Numer GG: 2040327
dzieki za informacje a ja modem mam fast i pingi były tak jak piszesz 20-30. to moze oni mi teraz zmienili na tą druga wersje i dlatego taki byk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 cze 2009, o 19:00 
Offline
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sty 2009, o 07:09
Posty: 84
Lokalizacja: Warszawa
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Jeśli masz teraz pingi okolo 80-100ms to znaczy że Ci przestawili na tryb interleaved. Tez niestety jestem na tym trybie, już mam dosyc dzwonienia do tp w tej sprawie. Duzo moich znajomych ma ten tryb. I zaleznosc jaka zauwazylem jest taka ze z reguly zmieniaja te tryby w duzych miastach badz w okolicach, a na wsiach nadal jest fast. Czyli ma tutaj znaczenie odleglosc do centrali, bo jakby oni mieli ustawiony tryb inter to pingi ich byly by jeszcze wieksze o jakies 20-30 czyli 100-120ms.

Kolega RaV zobacz, mieszka w Szczytnie dalej ma do centrali, i ma ustawiony Fast. Efekt ping 10 i tryb fast.

_________________
ObrazekObrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 cze 2009, o 17:25 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 cze 2009, o 13:10
Posty: 4
Łącze: Neostrada
Numer GG: 2040327
mozliwe ze macie racje powiedzcie mi jak sprawdzić jakie mam teraz ustawienie czy fast czy interleaved


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 cze 2009, o 18:10 
Offline
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2008, o 10:54
Posty: 209
Lokalizacja: Wrocław
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
niestety ale neostrada nie rozwija się a cofa, nie zdziwię się jak w niedalekiej przyszłości na telefonie 3g będę miał lepszy internet.

Sprawdzić możesz w opcjach routera, jak posiadasz modem sagem fast 800 niestety nie sprawdzisz.

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 cze 2009, o 23:39 
Offline
Weteran
Weteran

Dołączył(a): 13 cze 2006, o 09:44
Posty: 1088
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Candy20, w większości mogę się zgodzić. Jednak np. przywołany tutaj RaV wcale nie ma daleko do centrali. W pewnych miejscach za bardzo to upraszczasz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 cze 2009, o 11:27 
Offline
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sty 2009, o 23:05
Posty: 88
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Ja dziś patrze a ping mi zleciał z 35 do 11 do wawy na speedteście
z 69 do 35 do LBN,

i wCOD4:MP mam 55-65 zwykle miałem koło 100 ( ten sam serwer)
parametry lini takie sobie
prędkość - 6mb

zmienili mi kodowanie na fast ?
Teraz Multiplayer mi się troche tnie, wcześniej było jakoś lepiej.

_________________
Obrazek Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 cze 2009, o 13:18 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Dołączył(a): 15 kwi 2009, o 09:55
Posty: 12
Numer GG: 0
a może ktoś wyjaśnić jak sprawdzić jaki mam tryb u siebie, bo szukałem w opcjach modemu i nie było tam takich informacji, mam modem speedtouch 330


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 cze 2009, o 20:18 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 cze 2009, o 20:07
Posty: 1
Numer GG: 0
Wpadłem na stronkę, bo tez mam ten sam problem. W sumie od zawsze miałem pewne kłopoty z działaniem w grach multiplayer, ale to co dzieje się teraz, przekracza po prostu wszelkie pojecie.

Włączam sobie cod4, wlazę na serwer z najniższym pingiem i na dzień dobry mam powyżej 100ms. Ale to nie jest najgorsze. Najbardziej wkurzająca rzeczą są znikające pociski i opóźnienia większe niż to wynika z samego pingu. Wszystko sie zwyczajnie rozsypuje - zero przyjemności z grania. Dwie myszki już rozwaliłem w ataku złości.

No dobra, ale nie wszedłem tutaj żeby się żalić. Chciałem zapytac, czy jest jakas alternatywa dla Neostrady. Mieszkam w sumie na zadupiu - 10km od dużego miasta - wiec kablówka odpada.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 cze 2009, o 21:55 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Dołączył(a): 15 kwi 2009, o 09:55
Posty: 12
Numer GG: 0
Gry jak gry, ostatnio lagi potrafią osiągać takie wartości, że na stronach da się zauważyć, przykładowo, dla wp.pl mam 20-30 ms, to teraz mniej więcej 1/3 pakietów ma lag od 100 do wartości, którą przy pingowaniu rejestruję się jako utracony pakiet, a tu już chyba podchodzi pod awarie, ale boję się zadzwonic pod smieszną linie, no szkoda mi zdrowia na tłumaczenie.

Ponawiam pytanie o to jak sprawdza się tryb kodowania w modemie speedtouch330?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 cze 2009, o 01:28 
Offline
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik

Dołączył(a): 8 cze 2008, o 18:09
Posty: 208
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Ściągnij Dr Speedtouch - pokazuje dokładne parametry.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 cze 2009, o 06:10 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Dołączył(a): 15 kwi 2009, o 09:55
Posty: 12
Numer GG: 0
ściągnąłem, ale trybu kodowania nie pokazuje


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.053s | 19 Queries | GZIP : On ]