do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)
Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 26 wrz 2016, 9:06

Netia rzeczywiście ma rację, było by 15-17Mbit.
Pozostaje kwestia przekonania Orange, problemów z portem na pewno nie będzie bo już jesteś na ADSL2+, więc tym się nie wykręcą.
Spróbuj przez formularz online, jakąś rozprawkę im napisz ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


djandy75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 wrz 2016, 8:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: djandy75 » 26 wrz 2016, 10:17

Orange niestety twierdzi do upadłego , że mogą zaoferować tylko do 10Mb/s , ostatecznie zdecydowali się przyjąć zgłoszenie o przepięcie do innej centrali i zweryfikowanie czy da się zwiększyć prędkość, o czym poinformują pisemnie w ciągu 2 tygodni. Ta firma i jej podejście to jest naprawdę żenada. Masakra kiedy mieszka się w takim miejscu gdzie nie ma alternatywy. A netia życzy sobie 280 zł za podłączenie + 100 zł za coś tam jeszcze do zwrotu po 3 miesiącach. Opłata niby za modernizację łącza. Nie mam pojęcia jak zmusić Orange , żeby dokładnie to sprawdzili i poszli klientowi na rękę.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 26 wrz 2016, 12:06

Druga sprawa jest taka że linię masz w kiepskim stanie, z jakiegoś powodu DLM interweniował i dlatego masz 6Mb a nie 10Mb, to świadczy o dużej ilości błędów na linii, chyba że codziennie kilka razy wyłączasz router.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


djandy75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 wrz 2016, 8:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: djandy75 » 26 wrz 2016, 12:11

Do wczoraj wyłączałem ponieważ mialem stary zxdsl831 combo i zamulał sie , mieszkanie wynajmuję i takie coś skombinowałem, od wczoraj mam tp linka TD-W8960N więc teraz nie muszę go wyłączać ani restartować.Dziwne jest to , że facet z netii sprawdził łącze i od razu mi powiedział , że mogę mieć opcje do 20 , zaniżoną o te 3 mega a tu w Orange gdzie to są ich kable , to tego nie widzą


djandy75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 wrz 2016, 8:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: djandy75 » 26 wrz 2016, 12:21

Zastanawiam się też czy ma sens dać zgłoszenie o przepięcie do innej centrali i weryfikację możliwości , ponieważ może się okazać, że ta centrala będzie gorsza i wtedy kompletnie się ugotuję , jak Ty byś zrobił?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 26 wrz 2016, 14:19

Próbować możesz, na gorszą linię cię nie przepną, bo oni i tak nie lubią takiej roboty.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


djandy75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 wrz 2016, 8:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: djandy75 » 28 wrz 2016, 11:59

Witam , po żmudnym "molestowaniu" Orange różnymi formami kontaktu, udało mi się wreszcie wymusić restart DLM oraz wysłanie zlecenia do działu technicznego o upozytywnienie mojej linii pod usługę neostrady do 20Mb/s , co ma potrwać około tygodnia. Myślę , że jest jakiś progress i warto ich cisnąć bo jest szansa wreszcie trafić na jakiegoś kompetentnego pracownika. Póki co będę czekał n efekty.


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: giecik » 09 paź 2016, 11:06

Witam wszystkich po długiej przerwie.
Chciałbym powrócić do tematu neostrady. Od jakiegoś czasu mam radiówkę 50 Mbit ale powróciłem do myśli o neostradzie.
Ostatnie parametry jakie pamiętam po wywalczeniu przepięcia do bliższej centrali to 19-21 na Attenuation.
Check orange pokazuje mi, że mogę zamawiać do 80 Mbit.
Jakie są szanse przy takim ATT ?
I jeszcze jedna kwestia. Jeśli posiadam dalej stacjonarny w WLR w Multimo to czy policzą mi za utrzymanie łącza, czy gołe 39 zł ?
I kolejna kwestia. Czy jest jakiś modem w aktualnej ofercie na którym zrobie tryb Bridge ?
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 09 paź 2016, 11:36

W kwestii WRL odpowiem. Mam telefon w T-Mobile i od lat (jeszcze korzystając z Netii) nie doliczali mi opłat za utrzymanie łącza. Telefon na linii jest? Jest. To opłata nie ma prawa wystąpić :)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 paź 2016, 19:15

giecik pisze:Witam wszystkich po długiej przerwie.
Chciałbym powrócić do tematu neostrady. Od jakiegoś czasu mam radiówkę 50 Mbit ale powróciłem do myśli o neostradzie.
Ostatnie parametry jakie pamiętam po wywalczeniu przepięcia do bliższej centrali to 19-21 na Attenuation.
Check orange pokazuje mi, że mogę zamawiać do 80 Mbit.
Jakie są szanse przy takim ATT ?
I jeszcze jedna kwestia. Jeśli posiadam dalej stacjonarny w WLR w Multimo to czy policzą mi za utrzymanie łącza, czy gołe 39 zł ?
I kolejna kwestia. Czy jest jakiś modem w aktualnej ofercie na którym zrobie tryb Bridge ?


Przy takim tłumieniu jakieś 30Mb na VDSL, nie ma sensu zmieniać operatora.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: giecik » 09 paź 2016, 22:10

Zapytam jeszcze o jedno.
Czy jeśli złoże zamówienie a okaże się, że tylko 20 w ADSL 2+ to czy będę mógł zrezygnować?
Czy 14 dni na odstąpienie umowy obowiązuje jeśli aktywuję usługę ?
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 paź 2016, 22:15

W ADSL2+ będzie jakieś 15Mbit albo i gorzej.
Co do zerwania umowy http://www.orange.pl/kid,4004238926,id, ... ticle.html
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


djandy75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 wrz 2016, 8:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: djandy75 » 10 paź 2016, 20:17

Witam ponownie. Doczekałem się wykonania zlecenia w dziale technicznym orange. Zrestartowali DLM oraz upozytywnili moją linię do vdsl i proponują usługę neo do 80mb/s. Proszę zerknąć na parametry obecne i ocenić jaką prędkosć będzie ta linia mogła pociągnąć.
Mode: ADSL_2plus
Traffic Type: ATM
Status: Up
Link Power State: L0

Downstream Upstream
Line Coding(Trellis): On On
SNR Margin (0.1 dB): 79 90
Attenuation (0.1 dB): 290 113
Output Power (0.1 dBm): -256 128
Attainable Rate (Kbps): 17656 1112

SNR Margin jest dość niestabilny i waha się od 68 do jak widać w tej chwili 79. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 paź 2016, 11:25

Wahanie SNR jest w normie 7-7.9 to nie wygląda na uszkodzenie.
Tłumienie za to nie pociesza, 29db.... dobrze będzie jeśli 30Mb pójdzie na VDSL.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


djandy75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 wrz 2016, 8:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: djandy75 » 11 paź 2016, 14:27

A czy technicy są w stanie coś zrobić w kwestii tłumienia czy to już jest tylko i wyłącznie wina kabli lub innych czynników , których bez modernizacji linii nie da się przeskoczyć? Ostatecznie biorąc pod uwagę , że cena za opcję do 10mb i do 80mb jest taka sama to zawsze lepiej jest mieć np. te 25 mb niż 6 lub 7. Ciekawe też jest to , że od wczoraj drugi raz podniosło się synchro , wczoraj było 9243 a dzisiaj wzrosło do 11260, SNR za to spadło do 61. Tłumienie powinno być wyższe czy niższe ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości