do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

domino565
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2017, 20:35
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: domino565 » 18 lut 2017, 12:22

Dziękuję za szybka odpowiedź , mozliwości łacza na stronie to 10mbit ale może 10-14 dni wcześniej miałem do 20mbit sprawdzałem to wczesniej bo przedluzałem umowe i teraz przechodziłem na oferte love i w momencie przejscia w systemie była juz tylko opcja 10mbit A jak dobrze pamietam to konsultanci tez czesto mieszali raz było mówione 10mbit inny razem 20. Mam jeszcze parametry z dzisiaj ze starego routera który troche więcej ma opcji.
Mode: ADSL2+
Line Coding: Trellis On
Status: No Defect
Link Power State: L0
Downstream Upstream
SNR Margin (dB): 15.4 7.0
Attenuation (dB): 18.0 6.7
Output Power (dBm): 1.8 10.8
Attainable Rate (Kbps): 20812 1180
Rate (Kbps): 12448 1016
MSGc (number of bytes in overhead channel message): 59 66
B (number of bytes in Mux Data Frame): 194 31
M (number of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1 4
T (Mux Data Frames over sync bytes): 2 1
R (number of check bytes in FEC Data Frame): 16 16
S (ratio of FEC over PMD Data Frame length): 0.5000 3.9051
L (number of bits in PMD Data Frame): 3376 295
D (interleaver depth): 64 8
Delay (msec): 8 7
Super Frames: 23701 23699
Super Frame Errors: 0 1
RS Words: 3081148 402883
RS Correctable Errors: 125 587202566
RS Uncorrectable Errors: 0 N/A


domino565
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2017, 20:35
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: domino565 » 18 lut 2017, 12:26

Mam pytanko czy ten snr margin mocno spadnie po podwyzszeniu predkosci bo troche nie za wysoki juz jest?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 lut 2017, 13:21

SNR spadnie do 6-7 a synchro pewnie do ok 18Mb.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


domino565
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2017, 20:35
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: domino565 » 18 lut 2017, 14:48

Co radzisz robic próbowac wymusic zmiany na opcje do 20mbit ,bo teraz nie wiem czy to bedzie dobrze chodzic przy takim snr no i dlaczego orange upiera sie zeby nie podnoscic predkosci na moim laczu musza cos w tym celu robic w centrali czy mozna to podniesc zdalnie? Czy mozna ustawic przykladowo w moim przypadku max synchronizacje np na 16mbit w przypadku gdyby na tych max 18 nie bylo stabilnosci .

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 lut 2017, 18:34

Oni na pewno nic nie "ustawią".
Są domyślne widełki od 11 do 20 Mb i ile pójdzie tyle pójdzie, można się posiłkować np. routerami asusa czy netgeara które mają w sofcie wbudowaną regulację SNR i podnieść sobie SNR kosztem niższej synchronizacji.
Nic nie muszą robić w twojej sytuacji, jesteś na porcie ADSL2+, więc z ich strony to jedno kliknięcie, pewnie jak zwykle mają burdel w bazie danych i dlatego nie chcą włączyć tej 20tki a komu innemu wcisną 20 na umowę 3 letnią.... z synchro na ledwo 13Mb ;) - ot całe orange.
Musisz ich naciskać do skutku jeśli chcesz te 16-18Mb.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


aerial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 maja 2015, 20:13
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: aerial » 18 kwie 2017, 23:50

Od kilku lat siedzę na adsl2+ "do 20", maksymalny realny download to tak z 17 wyciąga, zależnie od godziny. Mała miejscowość około 2000 mieszkańców.
Problem jest w przeciążeniu centrali, bo prędkość spada cyklicznie, w zależności od pory dnia, i dnia tygodnia. W weekendy, święta jest dramat cały czas oprócz nocy, w dni robocze działa ok tak do 16~, potem najsłabiej w okolicach 19-22, a około 23 wraca do pełnej prędkości. Jak jest kiepska pogoda, dzieci siedzą w domach na youtube - spada prędkość.
Mowa tutaj o spadku do kilku megabitów, a w krytycznych momentach do poniżej 1mbps.
Sytuacja się systematycznie powoli pogarszała, kiedyś tak nie było. Te same objawy ma znajomy w innej części miejscowości.

Dowiedziałem się od informatyka w biurze które się tutaj znajduje, którym naciskają na orange na jakąś modernizację (obecnie korzystają z 4 neostrad 20mbps dzielonych na sieć komputerową). I teraz niby jak wszystko się uda, mają zamontować na centrali urządzenie umożliwiające wpięcie 40 klientów na vdsl.
Teraz moje pytanie, bo firma która się o to stara, raczej nie narzeka na te problemy z przeciążeniem, bo ich to nie dotyczy, w dni robocze, w godzinach w jakich oni pracują, nie ma z tym problemu. Pytanie, czy jeżeli zainstalują takie coś na centrali, i przejdę na vdsl, czy to wyeliminuje problemy ze spadkami prędkości spowodowanymi podpięciem zbyt dużej ilości abonentów? załóżmy że zajmą wszystkie 40 portów. Które urządzenie na centrali jest za to odpowiedzialne? czy ma tu jakieś ograniczenie sam światłowód który idzie do centrali?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 kwie 2017, 8:43

Instalacja VDSLa najczęściej idzie w parze z modernizacją łącza do DSLAMu.
Więc na razie poczekaj, jest szansa że samo się naprawi a jak dalej będzie źle to będziesz rozważał migrację.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


aerial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 maja 2015, 20:13
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: aerial » 19 kwie 2017, 9:46

best-boy pisze:Instalacja VDSLa najczęściej idzie w parze z modernizacją łącza do DSLAMu.
Więc na razie poczekaj, jest szansa że samo się naprawi a jak dalej będzie źle to będziesz rozważał migrację.


I tak chcę migrować a szybsze, chyba nawet cena jest bez zmian, wiec nie ma się nad czym zastanawiać.
Chętnie bym na zawsze rozstał się z orange, biorąc pod uwagę problemy z działaniem niektórych serwisów (np. twitch, tidal, kiedyś youtube). Niestety tutaj innej alternatywy nie ma..
Jeszcze niby jest ten program doprowadzenia światłowodu do 4500 szkół, z tym że to też orange. W pobliżu mojego miejsca zamieszkania znajduje się szkoła podstawowa+gimnazjum, około 400 uczniów, dojeżdżają z lokalnych wiosek. Da się jakoś dowiedzieć czy akurat ta szkoła/miejscowość jest objęta tym programem?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 kwie 2017, 20:42

Na VDSLu lepiej będzie na 100%, można by nawet rzec że będzie normalnie ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Ainat
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 27 kwie 2017, 18:56
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Ainat » 27 kwie 2017, 19:24

Witam
Mam Neo 20 mega od kilku ładnych lat , biegało to do tej pory w porywach do 18 mega .
Jesienią podpisałem umowę na czas określony ( 2 lata) i zaczęło to jakoś gorzej chodzić , mam rutet SINUS W500V z softem FRITZ7150 z możliwością synchro do około 25 mega.
Wczoraj złożyłem reklamację na infolinii technicznej gdyż ktoś/coś na bramie ustawiło mi na sztywno parametry linii od 12 mega do 14 mega. Stronu otwierały się po kilka minut.
Panowie przyjechali dzisiaj i po rozmowie zresetowali DLM i teraz w ruterze mam minimum 12,5 mega a góra to 24,5. Pokazuje że, prędkość jest teraz 16,3 mega jednak wszystkie Speedtesty pokazują do 13 mega , czyli 3 mega mniej niż jest w ruterze. Mam prośbę postaram się załączyć screen z rutera z zakładki DSL Info z parametrami łącza. Tekst jest angielsko niemiecki ale liczę że znajdą się dobre dusze i to odczytają i napiszą jaki jest stan mojej linii. Modulacja jest ADSL2+(ITU G.992,5) Aneks A.
Obrazek

https://www.speedcheckerapi.com/Images/266983072.jpg

Obrazek


http://www.zapodaj.net/7ad3856f03dab.jpg.html

Niżej tłumaczenie z helpa rutera wszystkich pozycji ze screna :

Max. DSLAM-Datenrate Maks. Szybkość danych DSLAM
Min. DSLAM-Datenrate Min przepływności DSLAM

Leitungskapazität- Die auf der Leitung physikalisch maximal mögliche Übertragungsrate Pojemność linii ON linia fizycznie maksymalna możliwa szybkość transmisji

Aktuelle Datenrate Bieżąca szybkość transmisji danych

Latenz - Latenz ist die Zeit, die ein Symbolwort braucht, um am anderen Ende des Übertraungspfads (DSLAM oder Modem) in der richtigen
Reihenfolge anzukommen.
Utajenie- Latency to czas potrzebny na słowo symbol przybyć w odpowiedniej kolejności na drugim końcu Übertraungspfads (DSLAM lub modem).



Bitswap-
Ein Bitswap ermöglicht es, die Datenübertragung an sich verändernde Leitungsbedingungen anzupassen, indem die Bits über die Träger neu verteilt werden. Die Datenrate bleibt bei einem Bitswap gleich. Die Durchführung eines Bitswap wird bei Bedarf mit der Vermittlungsstelle ausgehandelt.
Bitswap
Nieco wymiany umożliwia dostosowanie transmisji danych do zmieniających się warunków na linii przez ustawienie bitów ponownie rozdzielić na nośniku. Szybkość transmisji danych pozostaje taka sama dla bitowej konwersji. Wykonywanie bitowe wymiany jest negocjowane w razie potrzeby przy wymianie.

Seamless Rate Adaption Jednolite Oceń Adaptacja

Impulse Noise Protection Impuls ochrona przed hałasem

Signal/Rauschabstand-Rate (in dB), um die das Signal schwächer werden kann, bis eine Fehlerrate von 10^-7 auftritt
Sygnał / szum - Stosunek (w dB), w którym sygnał może być słabsze, aż stopy błędu 10 ^ -7 zachodzi

Leitungsdämpfung-Rate (in dB), um die das Signal bei der Übertragung abgeschwächt wird
utrata linia-Stosunek (w dB) dla sygnału osłabionego w przekładni

Powercutback-
Ist die Kommunikation zwischen Modem und DSLAM gut, zum Beispiel, weil beide in geringer Entfernung voneinander stehen, können sie die Sendeleistung (power) reduzieren (cutback), um nur die minimal nötige Energie aufzuwenden und Störungen in benachbarten Kabeln zu verringern.
Powercutback-
Jeżeli komunikacja danych pomiędzy urządzeniem modemowym i DSLAM, oraz, na przykład, ponieważ oba są od siebie w niewielkiej odległości, mogą nadawać mocy (zasilania) redukcji (zwolnienia) wydawać tylko minimalnej niezbędnej energii i zmniejszenie zakłóceń w sąsiednich kabli.

Fehlerereignisse auf ADSL-Ebene:
Wydarzenia Błąd na warstwie ADSL:
CPE (Customer Premises Equipment) ADSL-Endgerät
CPE (Customer Wyposażenie lokalu) zacisk ADSL

COE (Central Office Equipment) ADSL-Geräte in der Vermittlungsstelle
COE (Central Sprzęt biurowy) Urządzenia ADSL w centrali

Loss of Signal (LOS)
Der Pilotton wurde verloren. Führt zum Retrain. Mögliche Ursachen: Störungen auf der Leitung oder Kabelverbindung unterbrochen
Utraty sygnału (LOS)
tonu pilotującego została utracona. Prowadzi się przekwalifikować.Możliwe przyczyny: uszkodzony Zakłócenia linii lub połączenie kablowe

Loss of Frame (LOF)
Der Synchronisationsframe wurde verloren. Führt zum Retrain.
Mögliche Ursache: Störung auf der Leitung
Utrata ramki (LOF)
ramkę synchronizacji zostało utracone. Prowadzi się przekwalifikować.
Przyczyna: zakłócenia na linii

Forward Error Correction (FEC)
Über die Checkbytes eines Codewortes wurde ein Übertragungsfehler korrigiert.
Forward Error Correction (FEC)
za pomocą bajtów wyboru danego słowa kodu błędu transmisji został skorygowany.

Cyclic Redundancy Check (CRC)
Die von der Gegenstelle übertragene Checksumme des Superframes stimmt nicht mit der lokal errechneten überein.
Mögliche Ursache: Störungen auf der Leitung
Cyklicznej kontroli nadmiarowej (CRC) Informacje przekazywane przez zdalny kontrolnej z super-ramce nie odpowiada obliczonej lokalnie.
Przyczyna: zakłócenia na linii

No Cell Delineation (NCD)
Die ATM-Verbindung ist im HUNT- oder PRESYNC-Modus (während des Verbindungsaufbaus).
Nie komórkowych Delineation (NCD) Połączenie ATM jest w polowaniu lub tryb PRESYNC (podczas zestawiania połączenia).

Header Error Control (HEC)
Die ATM-Verbindung ist im HUNT- oder PRESYNC-Modus.
Nagłówek uchybu regulacji (HEC)
łączenia ATM działa w trybie przeszukiwania lub PRESYNC.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 kwie 2017, 21:40

Prawdopodobnie masz zmniejszoną moc na porcie w DSLAM, przez co w chwili obecnej margines wynosi tylko 8db.
Przy synchronizacji 16Mbit realna prędkość będzie w okolicy 14Mbit - to się akurat zgadza.
Przydało by się jeszcze potwierdzić parametry linii innym routerem który pokazuje parametr transmit power.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Ainat
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 27 kwie 2017, 18:56
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Ainat » 27 kwie 2017, 22:23

Dzięki za posta.
Czy otwierałeś ostatni link ze screenem z rutera?
Jeżeli tak , to proszę napisz więcej o stanie linii.
To co piszesz o zmniejszonej mocy na bramie to jak to sprawdzić? Spróbuję popytać techników bo mam względnie dobry kontakt.
U mnie jest jeszcze jeden problem potwierdzony przez nich testowaniem u mnie ; net dochodzi do budynku gospodarczego ziemią a stamtąd do domu prowizorką (kilkukrotnie łataną) zwykłą cienką skrętką .Część idzie podwórzem przywiązane do druta a w domu po podłodze , tak ,że stan tego wiadomy.
Miałem to prowadzić specjalną skrętką ale ci z Tepsy powiedzieli mi ,że to trzeba poprowadzić kablem ethernetowym no i muszę szukać zewnętrznego.
Poprzednim razem mierzyli pomijając tą fastrygę to było dużo lepiej z parametrami. Muszę to w końcu zrobić. Ruter jest na końcu tego nieszczęśliwego odcinka ,czyli się łapie na problemy z kablem.
Mi w sumie chodziło o to dlaczego na ruterze w tej chwili mam podane parametry synchronizacji kilka mega wyższe niż pokazują Spedtesty?
Tego nie rozumiem!
Czy uwzględniając problemy z tym odcinkiem przewodu to zapytam czy DLM mógł z tego powodu uciąć mi te kilka mega transferu.

i jeszcze jedno; poprzednio tzn. kilka miesięcy jak zaglądałem do rutera częściej to parametry linii się zmieniały a obecnie wszystkie stoją jak betonowe , po restarcie się coś trochę zmienia ale nie wiele.Staram się tych restartów robić jak najmniej bo podobno DLM tego za bardzo nie lubi.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 kwie 2017, 22:31

Tłumienie pokazuje aż 34 db.
To jest nie możliwe żeby na takim tłumieniu wcześniej działało 18Mbit, jakiś automat przekonfigurował port i przestawił oszczędzanie energii, przez co DSLAM wysyła słabszy sygnał i masz większe szumy i przez to mniejszą prędkość.
Synchronizację masz 16Mbit i transfer 13.8Mb, to jest normalne, te 24 które on pokazuje to jest maksymalna prędkość możliwa przy modulacji adsl2+, on to pokazuje tylko informacyjnie.
Nie masz żadnego problemu z linią, tylko coś z portem na centrali namieszali.
Instalację możesz poprawić ale to sytuacji nie zmieni jeśli sygnał wychodzący z centrali będzie osłabiony tak jak jest na ten moment.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Ainat
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 27 kwie 2017, 18:56
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Ainat » 28 kwie 2017, 1:08

Mam w ruterze zakładkę "Spektrum" , nie rozumiem co ona przedstawia - wklejam z nadzieją że pomoże w temacie.
https://zapodaj.net/cab8ee5e42fad.jpg.html

te 24 które on pokazuje to jest maksymalna prędkość możliwa przy modulacji adsl2+, on to pokazuje tylko informacyjnie.

przed restartem DLMa było dzisiaj 18004 kB/s. po restarcie i synchronizacji pojawiły się aktualne wartości. Mój ruter ma modulację adsl2+.

Nie pamiętam dokładnie jakie tłumienie było wcześniej ( majaczy mi się ,że było poniżej 30) ale dobrze pamiętam ,że zawsze była prędkość po wyżej 17000 kB/s , nie powiem ile po wyżej bo też tego już nie pamiętam. Minimalna synchronizacja też była sporo wyższa , upload kręcił się koło 800 kB/s. Pamiętam,że dzisiaj przed restartem DLMa tłumienie było 36 db , dla uploadu z kolei jeszcze niższe a Latenz była 8 dla DOWN i UPL. Przede wszystkim internet chodził bezapelacyjnie dużo szybciej w zeszłym roku , wydaje mi się ,że problemy zaczęły się po podpisaniu nowej umowy.. Teraz to czasami strony otwierały się kilka minut. Po dzisiejszym restarcie DLMa jest dużo lepiej ale nie można powiedzieć ,że dobrze.
Dla prędkości 19000 kB/s jakie maksymalne tłumienie powinno być a jakie dla 18000 kB/s ?

Jak mam rozmawiać z technikami , o co ich prosić w kontekście DSLAM ? Jak wspomniałem mam taką możliwość .

Tu ciekawa dyskusja w temacie DSLAM_ów Tepsy ,co prawda z przed kilku lat ale obeznany w temacie gość mówi jak jest;
http://podforak.rzeszow.pl/printview.ph ... f7a1f9dd84

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 kwie 2017, 8:02

Mówiąc szczerze, trudno na stronach WWW zauważyć różnicę między 10 a 20Mb, więc nie wiem po czym poznałeś tak nagłe pogorszenie jakości ;)
Strony otwierające się kilka minut to nie jest wina tych kilku Mb mniej.
Może dochodzi jakiś problem z komputerem a nie tylko internetem?
Sprawdź w godzinach szczytu 18-20 ping do kilku polskich stron.
O ile uda ci się kogokolwiek doprosić to proś o reset portu do ustawień domyślnych.
Na moje oko powinieneś mieć tłumienie w okolocy 17-20db a nie 34 :eek:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości