do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

Ainat
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 27 kwie 2017, 18:56
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Ainat » 29 kwie 2017, 16:27

co do problemów z komputerem ; posprawdzałem już wszystko wirusy malware i inne duchy i nic nie znalazło
Ci technicy ,co zresztą sami mówią nie są ekspertami w niuansach sieciowych - są chyba tylko przeszkoleni w zakresie tego co muszą robić.
W czwartek porty mi zresetowali i screen w moim pierwszym poście to pokazuje.
Teraz synchronizacja systematycznie się obniża. i to dla DWL jak i UPL.
To co pisałeś o zaniżonym napięciu portów mnie interesuje ; jak to sprawdzić? Mój ruter chyba tego nie czyta , czy jest jakiś program ,który to potrawi zbadać?
parametry linii po restarcie partów(chwilę po resecie Aktuelle Datenrate było 16333 kBit/s dzisiaj spadło do 15970 kBit/s):
http://www.zapodaj.net/7ad3856f03dab.jpg.html
dzisiejsze parametry:
https://zapodaj.net/6da101d7cc785.jpg.html

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 29 kwie 2017, 21:57

Pokazuje, PowerCutback, jest to ten parametr od oszczędzania energii na centrali ale nie wiadomo czy pokazuje prawdę.
Pamiętasz jaki miałeś wcześniej ten parametr gdzie teraz jest 34 ?? (lejfusdampung) czy jak mu tam ;) ??
Wiesz jaką masz odległość do centrali?? wedle tych parametrów jakieś 2,5km, czy to prawda czy nie??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Ainat
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 27 kwie 2017, 18:56
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Ainat » 29 kwie 2017, 23:33

PowerCutback, jest to ten parametr od oszczędzania energii na centrali ale nie wiadomo czy pokazuje prawdę

Cały czas pokazuje 0 , co ten parametr oznacza , czy brak oszczędzania energii?

Odległość od mojego domu do centrali mierzone przebiegiem ulic (nie jestem pewien czy faktycznie kabel tak leci) to 1,9 km.
Techników kiedyś pytałem jak u mnie byli to podawali więcej niż 3 km. Wydaje mi się , że był to odczyt z ich urządzenia.
Centrala w linii prostej jest ode mnie 1,22 km. Zmierzone w Google map

Leitungsdämpfung w zeszłym roku było poniżej 30

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 30 kwie 2017, 7:11

Tzn ile poniżej 30 ?
Bo jak nie wiele to zmienia posiać rzeczy.
Być może mamy dwie przyczyny takiego stanu rzeczy.
-przepieli cię na inną parę która ma inne parametry
-dodatkowo zwiększyła się ilość abonentów
Kiedyś biegało w porywach do 18Mb, teraz biega w porywach do 15Mb, to nie jest jakaś olbrzymia różnica.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Ainat
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 27 kwie 2017, 18:56
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Ainat » 30 kwie 2017, 14:29

nie pamiętam ,próbowałem znaleźć screena z tamtych czasów ,bez sukcesu.
Nie walczyłem z tym tematem wówczas gdyż było dobrze z netem.
Przerabiałem koledze Speedporta W900 i robiłem pewnie screeny ale nie mogę ich znaleźć.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2017, 17:00 przez Ainat, łącznie zmieniany 1 raz.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 30 kwie 2017, 16:37

Jeżeli podłączyli nowych użytkowników to te 3mb mogło spaść. U mnie poleciało 12 w dół;) Teraz trochę odzyskalem, bo dwóch zrezygnowało. Kiedyś miałem możliwości na 109 a teraz 77
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 maja 2017, 22:53

Dokładnie, spadek jest zbyt niski na awarię a może inni pobrali jakieś promocje (choćby w Netii na drutach Orange) i szum wzrósł.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Ainat
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 27 kwie 2017, 18:56
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Ainat » 04 maja 2017, 5:25

Przez te kilka dni synchronizacja podniosła się do 16165 czyli ok.200 kB/s ( po restarcie portów było 16333 , potem spadło w kilku krokach poniżej 15000 kB/s). Sam już nie wiem czy temat drążyć czy dać sobie luz?
Wyjaśnijcie mi proszę ten parametr Powercutback ; u mnie jak pamiętam cały czas jest 0 i 0 , co to oznacza w kontekście oszczędzania energi na DSLAM?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 04 maja 2017, 6:28

Nie wiadomo czy Power Cutback pokazuje prawdę.
Przydał by się jeszcze inny router który pokazuje Tx Power.
Skoro mówisz że w linii prostej jest 1,22km to załóżmy że linia ma 2km, czyli może mieć w skrajnym przypadku tłumienie ok 24-28db, u ciebie jest 34db więc prawie mieści się w normie, trudno wydać werdykt kiedy wszystko jest "na oko" .
Najprawdopodobniej nie ma ograniczonej mocy, dlatego cutback pokazuje 0 0.
Może faktycznie masz w instalacji domowej kilka db dodatkowego tłumienia i gdyby to poprawić uzyskał byś ze 2Mb więcej.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Ainat
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 27 kwie 2017, 18:56
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Ainat » 06 maja 2017, 7:35

położę nowy kabel , tylko nie wiem jaki zastosować.
Technik definitywnie mi odradzał inny przewód niż ethernetowy(skrętkę) długość u mnie to ok 20 mb na zewnątrz po murze . Jaki przewód mam szukać?
Mam w domu klasy 6 i 7 , ale wewnętrzny. Wymienię to zobaczymy co się zmieni , porobię dokumentację przed i po. Proszę o podanie symbolu odpowiedniego przewodu do zastosowania na zewnątrz.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 maja 2017, 9:20

Na zewnątrz xztkmxpw 2x2x0.5
Cenowo wyjdzie podobnie jak ethernet.
No bo to nie jest zwykłe ytksy do domu ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


KrossOver
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 25 cze 2017, 16:36
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: KrossOver » 25 cze 2017, 16:40

Witam, moja umowa z Orange do 10/1 dobiega końca. Chciałbym się spytać, czy mogę ubiegać się o 20 mb/s lub więcej na tych parametrach sieci.
http://i.imgur.com/DA1yPjV.png

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 cze 2017, 18:53

Nie ma sensu, przy umowie 20Mb będziesz miał jakieś 12Mb, umowa "do 20" jest o tyle dobra że w razie awarii linii jest gwarantowane 11Mb a przy umowie do 10Mb gwarantowane jest chyba 1,1Mb ;) , więc obecnie w razie awarii i pogorszenia synchro mogą się wypiąć i nie naprawić - bo się mieści w widełkach.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Chacek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 28 cze 2017, 13:08
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Chacek » 28 cze 2017, 13:21

Witam, czy z tymi parametrami moge mieć coś więcej niż 4Mb/s ? Posiadam Ofertę Neostrada do 10Mb/s.

Tryb: ADSL_2plus
Typ Ruchu: ATM
Status: Połączono
Stan zasilania linii: L0

Pobieranie Wysyłanie
Modulacja linii (Trellis): Wł Wł
Margines sygnał-szum(0.1 dB): 121 100
Tłumienie (0.1 dB): 425 216
Moc wyjściowa (0.1 dBm): 209 126
Osiągalna prędkość transmisji (Kb/s): 11,936 1,024

Ścieżka 0
Pobieranie Wysyłanie
Prędkość (Kb/s): 4,095 921

MSGc (# bajtów w nagłówku komunikatu kanału): 87 70
B (# bajtów w ramce danych multipleksera): 14 27
M (# ramek danych multipleksera w ramce danych FEC): 1 8
T (ramki danych multipleksera na bajtach synchronizacji): 6 1
R (# bajtów kontrolnych w ramce danych FEC): 16 16
S (stosunek długości ramki danych FEC do ramki PMD): 0.1158 7.5000
L (# bitów w ramce danych PMD): 2140 256
D (głębokość przeplotu): 480 8
Opóźnienie (milisek.): 14 15
INP (symbol DMT): 14.00 2.00

Super ramki: 1,109,635 1,002,326
Błędy super ramek: 24 0
Słowa RS: 619,175,434 981,194
Naprawialne błędy RS: 91,465 2
Nienaprawialne błędy RS: 4,331 0

Błędy HEC: 229 0
Błędy OCD: 7 0
Błędy LCD: 7 0
Suma komórek: 173,290,057 39,673,764
Komórki danych: 46,603,193 2,904,097
Błędne bity: 0 0

Suma ES: 7 0
Suma SES: 0 0
Suma UAS: 22 22

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 cze 2017, 15:03

Linia ma co najmniej 3,5km .
Raczej nic więcej z tego nie będzie.
Nawet teraz bardzo sypie błędami, linia musi być w opłakanym stanie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości