do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 29 cze 2017, 22:24

Niekoniecznie. Kolega @Chacek może spróbować wycisnąć jeszcze 1-2Mb/s synchronizacji.
Wystarczy ustawić na sztywno modulację ADSL2 (bez plusa).
Ja mam niemal takie same parametry linii (nawet tłumienie nieco wyższe, bo 45dB) i na ADSL2+ SNR szalał i sypało błędami równo, ale jak ustawiłem na sztywno ADSL2 (bez plusa) to synchro skoczyło do 6144 i tylko czasami spada na 5024, np. po burzy.
Jedynie wysyłanie może nieco spaść, ale niekoniecznie.

Jest szansa. Polecam spróbować. Ryzyko niewielkie.


bizzqp
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2017, 22:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: bizzqp » 29 cze 2017, 22:29

Hej,

od jakiegos czasu wyskakuja mi bledy na upstream i downstream. Ostatnio zauwazylem problemy z netem. Nie wiem czy to kwestia wi-fi czy po prostu jakiejs awarii neostrady. Ponizej wklejam info z routera:
Firmware Version:0.6.0 1.13 v0021.0 Build 160125 Rel.52064n
Hardware Version:TD-W9980 v1 00000001
System Up Time:1 day(s) 01:20:19
DSL
Line Status:Connected
DSL Modulation Type:ADSL_2plus
Annex Type:Annex A/B/L/M
Upstream Downstream
Current Rate (Kbps) 1107 16174
Max Rate (Kbps) 1107 16204
SNR Margin (dB) 6.7 6.1
Line Attenuation (dB)14.1 30.6
Errors (Pkts) 257 1531

Wczesniej bledow nie bylo. Czym to moze byc spowodowane?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 30 cze 2017, 13:58

WiFi nie ma nic do błędów na linii.
1500 na dobę to jeszcze nie tragedia, zresztą przy tłumieniu 30db i tak masz znakomite synchro.
Najprawdopodobniej więcej ludzi wzięło neostradę albo przeszli na VDSLa, zwiększyły się szumy i trochę błędów wskoczyło.
Istnieje też nikłe prawdopodobieństwo że zasilacz w TPLinku zaczyna nawalać, one lubią kwiatki odwalać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


bizzqp
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2017, 22:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: bizzqp » 30 cze 2017, 14:15

Dzieki za odpowiedz. Czy takie parametry jak te powyzej moga powodowac problemy z netem? W ciagu dnia zauwazylem, ze polaczenie z netem przerywane jest po kilka/kilkanascie razy w ciagu dnia. Czy mam zglaszac reklamacje?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 30 cze 2017, 21:31

bizzqp pisze:Dzieki za odpowiedz. Czy takie parametry jak te powyzej moga powodowac problemy z netem? W ciagu dnia zauwazylem, ze polaczenie z netem przerywane jest po kilka/kilkanascie razy w ciagu dnia. Czy mam zglaszac reklamacje?


Prawdopodobnie jest awaria a że jak mniemam nie posiadasz telefonu to nie usłyszysz trzeszczenia w słuchawce... - wielka strata.
Linia jest długa ale względnie mało zaszumiona, ciesz się że masz tyle ile masz, normalnie na takich parametrach jest ledwo 10Mbit.
Zgłaszaj, rozłączanie nie jest normalne.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


bizzqp
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2017, 22:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: bizzqp » 01 lip 2017, 23:01

Zmienilem router na neostradowego sagema i wyszlo cos takiego. Niestety nadal net niestabilny.

https://zapodaj.net/e5a7f0f3d610f.jpg.html

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 lip 2017, 8:50

Parametry identyczne więc routery pokazują prawdę.
Linia dość długa ale bardzo mało zaszumiona.
Błędów naprawionych 500 nie naprawionych 50, pytanie z jakiego okresu czasu?
Tracisz synchronizację czy masz tylko chwilowe zmułki w działaniu?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


bizzqp
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2017, 22:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: bizzqp » 02 lip 2017, 15:06

To chwilowe zmulki w dzialaniu. Te dane sa z kilku godzin odkad podlaczylem ten router. Mam tv podlaczony przez kabel do routera i na tym widze chwilowe zaniki neta. Obraz mi sie wiesza. Nie jest to tv z neo :)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 lip 2017, 19:14

bizzqp pisze:To chwilowe zmulki w dzialaniu. Te dane sa z kilku godzin odkad podlaczylem ten router. Mam tv podlaczony przez kabel do routera i na tym widze chwilowe zaniki neta. Obraz mi sie wiesza. Nie jest to tv z neo :)


Może wynikać z błędów na linii, zgłoś awarię 801-505-505.
Zobaczymy co wyczarują.
Przyszykuj identyfikator usługi (z faktury).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


nvu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 12 maja 2008, 14:57
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: nvu » 09 lip 2017, 20:38

Cześć, mam pytanie bo od 2010 roku Orange nic u mnie nie robi. Sytuacja wygląda tak, że mam 1,8 km do centrali. Tłumienie 27dB. Kupiłem router D5 Archer TPlink (broadcom) i pierwszego dnia synchronizował się na 15,5 Mb/s (około 18300 kbps) następnie po 2 dniach wróciło tak jak poprzedni router 16600 kbps czyli około 13,8 Mb/s. Margines się nie zmienił, obcieli TX power?

Rozmawiałem z technikami bo dobrze się z nimi znam i mają mnie przepiąć na indywidualną czwórkę bezpośrednio z magistrali.. może troche da. Pytanie do osób w temacie, czy VDSL ma sens? bo widziałem, że ktoś na linii 2km założył i 20 Mb/s pełne wyciągnął z uploadem 3 Mb/s. Nie pytam czy się da bo to mogę załatwić.

Chcę też zmodernizować sieć w domu, bo teraz z dachu idzie skrętką wątpliwej jakości...

A co z bandingiem na VDSL? orange labs tyle się bawiło, a wychodziło to bardzo pozytywnie. Zagadam z technikami, czy realnie to mogą puścić :-)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 lip 2017, 9:49

Bardzo możliwe że DSLAM testował niższy power.
Wątpię żeby przy tej odległości i tłumieniu chcieli podłączać VDSL a o bandingu pierwsze słyszę , im i tak zawsze brakuje sprawnych par.
Spróbować możesz ale nie licz na owocną współpracę.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


nvu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 12 maja 2008, 14:57
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: nvu » 10 lip 2017, 10:35

a da się wymusić na stałe niższy power? bo to się pokazało po zmianie routera na nowy, potem znikło. Generalnie jestem w stanie sobie wszystko technicznie załatwić tylko muszę wiedzieć co :-)

tyle dobrze, że jestem na rejonie POPC po Netii i Orange przejęło więc do 2020 powinno być światło w domu..

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 lip 2017, 13:40

Raczej wyższy power, z tego co wiem, ustawienia DSLAM to rzecz święta, dynamiczny tx power jest nie do ruszenia tak samo jak DLM.
To nie technik konfiguruje DSLAm tylko centrum kreacji usług.
Na pewno przez infolinię tego nie załatwisz, paniusie z tipsami mają jedynie uprawnienia do resetu portu a na to szkoda im dupę zawracać, lepiej wtyczkę z gniazdka wyjąć.
CKU może zrobić jakieś manewry na zlecenie technika ale i to raczej niechętnie.
Tx Power czy DLM to już fanaberie wysokiego kalibru, musiał by być bardzo znudzony życiem informatyk żeby mu się chciało klikać w konfigu DSLAMa.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


nvu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 12 maja 2008, 14:57
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: nvu » 10 lip 2017, 16:23

Dzięki, generalnie popytałem u znajomych z branży i wszystko się da ale polecili mi zamówienie drugiego ADSLa i load balancing tak też robie. Podciągną mi jutro nową parę miedzi :-)
Z tym boandingiem też się da, ale gra ogółem nie warta świeczki (około 1500 zł) by mnie kosztowało a prędkość przy 2km około 30-35 mb/s... :-) gdzie tutaj złącze 2x14 wyjdzie podobnie. A testowałem w firmie load balancing bo mamy dwa dsle i netflix, youtube, steam obsługuje wiele sesji więc praktycznie będe bez różnicy. Muszę jeszcze tylko xbox live sprawdzić bo w firmie niestety nie ma, a pobieranie plików z internetu przez download managera i śmiga :)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 lip 2017, 16:55

Można i tak jak ktoś lubi problemy ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości