do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

nvu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 12 maja 2008, 14:57
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: nvu » 11 lip 2017, 9:18

Jakie problemy masz na myśli ? pytam szczerze, bo w firmie mamy takie rozwiązanie w usłudze biznes DSL dynamiczny X2 spięte draytekiem i działa wręcz wyśmienicie.. ?

parę miedzi już sobie załatwiłem, port na adsl2+ też, umowę podpisuje dzisiaj... do tego gotowy load balancer za 170 zł tp-linka i w czym generalnie tkwi haczyk?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5017
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 lip 2017, 10:18

Na sprzętowych rozwiązaniach może i faktycznie jakoś to działa .
Haczyki są zawsze, np. p2p, czy QoS dla voipów, te cuda ogarną takie wymagania ? ;)
Draytek pewnie dałby sobie radę ale ten tplink to nie wiem :lol:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


nvu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 12 maja 2008, 14:57
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: nvu » 11 lip 2017, 16:28

Szanuję Twoją wypowiedź, bo pamiętam Cię jeszcze z rozmów 7 lat temu, natomiast spójrz mocniej w temat na YT i forach. Generalnie ten TP-link właśnie w tej cenie wręcz wymiata na łącza do 50-60 Mb/s. Miałem możliwość kupić netgeara za 120 zł na allegro używkę który nowy kosztował 1000 zł nie SOHO tylko Small business z dożywotnią gwarancją i miał dużo gorsze opinie na newgg, amazonie i wszędzie :-)
TPlink daje teraz na ten router 5 lat gwarancji, znajomi używają go przy zastosowaniach SOHO bo stwierdzili, że nawet droższe modele niewiele wprowadzają na plus.

VOIP nie używam. P2P co masz na myśli? P2P wykorzystuje najlepiej load balancing... :-)

Rozwiązanie będzie sprzętowe, dam znać jak pójdzie. Na YT 90 % filmików oparte jest na tym TPlinku albo Mikrotiku.


Ale żeby wnieść coś do dyskusji, jeżeli ktoś się będzie zastanawiał nad tym TPLINKIEM to UWAGA. Wersja sprzetowa minimum V3. v1-v2 miały duże problemy z RAMem po roku-dwóch po prostu padały co mogą pokazywać starsze opinie w internecie.

tu np

https://www.newegg.com/Product/Product. ... 6833704101
są opinie nowego tp-linka.
a tu netgear którego miałem kupić ale sporo osób z branży odradziło bo to V1..
http://allegro.pl/show_item.php?item=6861656198

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5017
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 lip 2017, 18:22

Przejrzałem manual, wygląda obiecująco.
Nigdy nie zgłębiałem się w temat,bonding w zasadzie umarł, teraz kiedy każdy może mieć łącze 10+Mbps... pozostają tylko zastosowania specjalne, typu sala konferencyjna gdzie jest 50 użyszkodników i tylko dwie neostrady 10Mbps....
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Malinowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 03 sie 2017, 15:37
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Malinowy » 03 sie 2017, 17:13

Witam! Pare lat temu jeszcze nie mogłem założyć neostrady z powodu starego kabla , ale coś się wydarzyło i mogłem założyć do 20mb/s . Moje pytanie brzmi czy można coś więcej wyciągnąć czy cieszyć się , że jest i działa 20? Bardzo dziękuje za odpowiedź !

Parametry:

https://zapodaj.net/6ebce6097e5ca.jpg.html

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5017
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 sie 2017, 17:39

Malinowy pisze:Witam! Pare lat temu jeszcze nie mogłem założyć neostrady z powodu starego kabla , ale coś się wydarzyło i mogłem założyć do 20mb/s . Moje pytanie brzmi czy można coś więcej wyciągnąć czy cieszyć się , że jest i działa 20? Bardzo dziękuje za odpowiedź !

Parametry:

https://zapodaj.net/6ebce6097e5ca.jpg.html


Na VDSLu będzie ponad 60Mbit, pod warunkiem że będzie ten VDSL.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

schizo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 04 lip 2009, 0:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: schizo » 30 sie 2017, 19:35

Witam, moje parametry linii wyglądają następująco:

Kod: Zaznacz cały

ADSL Link           Downstream    Upstream
Connection Speed    12442 kbps    1048 kbps
Line Attenuation    21 db         3 db
Noise Margin        18 db         5 db


kolejny pomiar

Kod: Zaznacz cały

ADSL Link    Downstream    Upstream
Connection Speed    12442 kbps    1048 kbps
Line Attenuation    21 db         3 db
Noise Margin        14 db         6 db


kolejny pomiar

Kod: Zaznacz cały

ADSL Link    Downstream    Upstream
Connection Speed    12442 kbps    1048 kbps
Line Attenuation    21 db         3 db
Noise Margin        16 db         6 db

(widać wahania SNR od 14 do 18)

bardziej szczegółowe dane

Kod: Zaznacz cały

AR7 DSL Modem Statistics:
--------------------------------
[DSL Modem Stats]
        US Connection Rate:     1048    DS Connection Rate:     12442
        DS Line Attenuation:    21      DS Margin:              18
        US Line Attenuation:    6       US Margin:              5
        US Payload :            30847488        DS Payload:             207179088
        US Superframe Cnt :     491083  DS Superframe Cnt:      491084
        US Transmit Power :     0       DS Transmit Power:      0
        LOS errors:             0       SEF errors:             0
        Errored Seconds:        1       Severely Err Secs:      1
        Frame mode:             0       Max Frame mode:         0
        Trained Path:           1       US Peak Cell Rate:      2471
        Trained Mode:           16      Selected Mode:          1
        ATUC Vendor Code:       4946544E        ATUC Revision:  2
        Hybrid Selected:        1       Trellis:                1
        Showtime Count:         32      DS Max Attainable Bit Rate: 20368 kbps
        BitSwap:                1       US Max Attainable Bit Rate: 1048000 bps
        Annex:                  AnxA    psd_mask_qualifier: 0x0000
        Power Management Status: L0     DS HLINSC: 0
        US ACTPSD:              -345    DS ACTPSD: -376
        Total init. errors:     42      Total init. timeouts: 0
        Showtime init. errors:  0       Showtime init. timeouts: 0
        Last showtime init. errors: 1   Last showtime init. timeouts: 0
        ATUC ghsVid:  b5 00 49 46 54 4e 71 73
        T1413Vid: 00 00         T1413Rev: 00            VendorRev: 00
        ATUR ghsVid:  b5 00 54 53 54 43 00 00
        T1413Vid: 00 00 T1413Rev: 00    VendorRev: 00

        [Upstream (TX) Interleave path]
        CRC:    0       FEC:    0       NCD:    0
        LCD:    0       HEC:    0

        [Downstream (RX) Interleave path]
        CRC:    0       FEC:    216     NCD:    0
        LCD:    0       HEC:    0

        [Upstream (TX) Fast path]
        CRC:    0       FEC:    0       NCD:    0
        LCD:    0       HEC:    0

        [Downstream (RX) Fast path]
        CRC:    0       FEC:    0       NCD:    0
        LCD:    0       HEC:    0

[ATM Stats]
        [Upstream/TX]
        Good Cell Cnt:  642656
        Idle Cell Cnt:  19993356

        Tx Packets Dropped Count:       0
        Tx Bad Packets Count:   1422

        [Downstream/RX)]
        Good Cell Cnt:  4316231
        Idle Cell Cnt:  240666622
        Bad Hec Cell Cnt:       0
        Overflow Dropped Cell Cnt:      0
        Rx Packets Dropped Count:       0
        Rx Bad Packets Count:   0


[SAR AAL5 Stats]
        Tx PDU's:       4721991
        Rx PDU's:       7461135
        Tx Total Bytes: 461642114
        Rx Total Bytes: 986999023
        Tx Total Error Counts:  0
        Rx Total Error Counts:  153


[OAM Stats]
        Near End F5 Loop Back Count:    0
        Near End F4 Loop Back Count:    0
        Far End F5 Loop Back Count:     0
        Far End F4 Loop Back Count:     0
        SAR OAM Ping Response Drop Count=0


i kolejny pomiar szczegółowy po ok 1 godzinie od synchronizacji modemu

Kod: Zaznacz cały

AR7 DSL Modem Statistics:
--------------------------------
[DSL Modem Stats]
        US Connection Rate:     1048    DS Connection Rate:     12442
        DS Line Attenuation:    21      DS Margin:              18
        US Line Attenuation:    6       US Margin:              6
        US Payload :            46428480        DS Payload:             309145152
        US Superframe Cnt :     682932  DS Superframe Cnt:      682932
        US Transmit Power :     0       DS Transmit Power:      0
        LOS errors:             0       SEF errors:             0
        Errored Seconds:        3       Severely Err Secs:      1
        Frame mode:             0       Max Frame mode:         0
        Trained Path:           1       US Peak Cell Rate:      2471
        Trained Mode:           16      Selected Mode:          1
        ATUC Vendor Code:       4946544E        ATUC Revision:  2
        Hybrid Selected:        1       Trellis:                1
        Showtime Count:         32      DS Max Attainable Bit Rate: 20368 kbps
        BitSwap:                1       US Max Attainable Bit Rate: 1048000 bps
        Annex:                  AnxA    psd_mask_qualifier: 0x0000
        Power Management Status: L0     DS HLINSC: 0
        US ACTPSD:              -345    DS ACTPSD: -376
        Total init. errors:     42      Total init. timeouts: 0
        Showtime init. errors:  0       Showtime init. timeouts: 0
        Last showtime init. errors: 1   Last showtime init. timeouts: 0
        ATUC ghsVid:  b5 00 49 46 54 4e 71 73
        T1413Vid: 00 00         T1413Rev: 00            VendorRev: 00
        ATUR ghsVid:  b5 00 54 53 54 43 00 00
        T1413Vid: 00 00 T1413Rev: 00    VendorRev: 00

        [Upstream (TX) Interleave path]
        CRC:    0       FEC:    0       NCD:    0
        LCD:    0       HEC:    0

        [Downstream (RX) Interleave path]
        CRC:    2       FEC:    308     NCD:    0
        LCD:    0       HEC:    0

        [Upstream (TX) Fast path]
        CRC:    0       FEC:    0       NCD:    0
        LCD:    0       HEC:    0

        [Downstream (RX) Fast path]
        CRC:    0       FEC:    0       NCD:    0
        LCD:    0       HEC:    0

[ATM Stats]
        [Upstream/TX]
        Good Cell Cnt:  967260
        Idle Cell Cnt:  27730522

        Tx Packets Dropped Count:       0
        Tx Bad Packets Count:   1422

        [Downstream/RX)]
        Good Cell Cnt:  6440524
        Idle Cell Cnt:  334247969
        Bad Hec Cell Cnt:       21
        Overflow Dropped Cell Cnt:      0
        Rx Packets Dropped Count:       0
        Rx Bad Packets Count:   0


[SAR AAL5 Stats]
        Tx PDU's:       4787663
        Rx PDU's:       7553244
        Tx Total Bytes: 474281035
        Rx Total Bytes: 1086071674
        Tx Total Error Counts:  0
        Rx Total Error Counts:  153


[OAM Stats]
        Near End F5 Loop Back Count:    0
        Near End F4 Loop Back Count:    0
        Far End F5 Loop Back Count:     0
        Far End F4 Loop Back Count:     0
        SAR OAM Ping Response Drop Count=0


Według kalkulatorów online powinno działać ok 20Mb/s dokładnie to co mówi modem ADSL DS Max Attainable Bit Rate: 20368 kbp co o tym uważacie ?
Chcę zauważyć, że w systemie mam wbite max 10Mb/s - sprawdzałem w mojej okolic https://www.orange.pl/view/mapazasiegu wszyscy mają wpisane 10MB/s.
Wydaje mi się, że Orange nie zależy na podwyższeniu prędkości a ponieważ większość ludzi nie wie o tym, że mogła by mieć 20MB/s zamiast 10 za tą samą cenę - orange nie proponuje tego. Ktoś ma dobry pomysł, jak przebić się przez infolinię aby sprawdzili 20MB/s ? Wiem, że nie jest to łatwo bo przy zaniżonym wysyle (500kb/s) musiałem zrobić 4 zgłoszenia, które kończyły się restartem portów + wpisy na mediach społecznościowych, aż zareagowali.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5017
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 sie 2017, 8:22

Ta mapę zasięgu to sobie można wsadzić, według niej mam dostęp do opcji "do 80Mb" a w praktyce mam do tej centrali ponad 3km i nawet nie wiem czy by było ledwo 20Mb. (na centrali obok mnie jest tylko ADSL2+ a ta z VDSL to właśnie 3km..), mapa to jedna wielka ściema żeby się plebs podniecał.
Masz tłumienie 21db, więc wynik jaki masz jest zgodny z długością linii. (~1,8 km), Nie będziesz miał 20Mb na takiej linii, to co pokazuje router to przypuszczenia zakładające warunki laboratoryjne, ewentualnie miałbyś okolice 15Mb o ile SNR by nie skakał za bardzo.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

schizo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 04 lip 2009, 0:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: schizo » 31 sie 2017, 9:34

best-boy pisze:Ta mapę zasięgu to sobie można wsadzić, według niej mam dostęp do opcji "do 80Mb" a w praktyce mam do tej centrali ponad 3km i nawet nie wiem czy by było ledwo 20Mb. (na centrali obok mnie jest tylko ADSL2+ a ta z VDSL to właśnie 3km..), mapa to jedna wielka ściema żeby się plebs podniecał.
Masz tłumienie 21db, więc wynik jaki masz jest zgodny z długością linii. (~1,8 km), Nie będziesz miał 20Mb na takiej linii, to co pokazuje router to przypuszczenia zakładające warunki laboratoryjne, ewentualnie miałbyś okolice 15Mb o ile SNR by nie skakał za bardzo.


Mhm i teraz jest kwestia czy, Orange może mi zaoferować do 20Mb/s tylko będzie to pewnie tak jak mówisz realnie ok 15Mb/s ? Bo ta opcja 10MB/s przypisana do mnie powoduje to, że jest ustawiony limit na centrali jak rozumiem, który nie pozwala mi na synchronizację z większą prędkością.
\m/ ( '_' ) \m/

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5017
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 sie 2017, 10:08

Ludziom włączają "do 20" na gorszych liniach, więc to jest kwestia burdelu w bazie danych i chęci konsultanta.
Generalnie to czy komuś włączą czy nie to loteria, już widziałem opcję "do 80" gdzie synchro było ledwo 24Mb.
Mapą mapą, ona tylko zakłada czy w danym mieście jest dana centrala, tak jak u mnie, owszem jest centrala z VDSLem ale co mi to da skoro ponad 3km odemnie :) , no ale na mapce jest piękne "do 80" :)
Wiarygodniejsze źródło to profil na orange, tam pokazuje bardziej realne możliwości a nie te wydumane z mapy na zasadzie reklamy ;)
Zakładasz konto na orange.pl i na samym dole masz parametry łącza, klikasz i sprawdza w bazie na żywo i w tym miejscu pokazuje mi prawdę.
Do założenia konta przyda się faktura (identyfikator usługi - nie mylić z loginem), dalej powinno polecieć ;)

http://imge.pl/p/202141/n/20214111953535.jpg
http://imge.pl/p/202141/n/20214111953536.jpg
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


zygzak73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 08 maja 2007, 15:48
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: zygzak73 » 01 wrz 2017, 9:48

O widzisz, u mnie pokazuje 20Mb a mam w umowie ( i w praktyce ) 10Mb. Przejdę się do salonu i spróbuję coś wynegocjować, jeden z konsultantów tam jest mocno ogarnięty może da radę. Jaki jest gwarantowany UL i DL dla 20Mb?
Przy okazji zapytam o światełko, bo ciągnęli na mojej ulicy i ok 80m od mojego domu utknęli, od 2 tygodni żywego ducha. Może trzeba się upomnieć?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5017
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 wrz 2017, 17:35

Ale to światło ciągnęli dla indywidualnych abonentów?
Gwarantowany DL to 10,1Mb ;) (czyli synchro ok 13Mb) o uploadzie nie mam pojęcia.
Być może najszybciej załatwisz z tym konsultantem, czasami trafiają się ogarnięci a czasami wręcz przeciwnie.
Umowa na "do 20" ma jeszcze jedną zaletę, nie mogą przełączyć na port G.DMT bo nie złapie się w widełki a czasami przełączali ludzi kiedy im brakowało portów ADSL2+ :twisted:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


zygzak73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 08 maja 2007, 15:48
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: zygzak73 » 02 wrz 2017, 12:29

Tak, tu są same domki jednorodzinne, zwoje światłowodów i mufy na każdym słupie, widzę że duża część popodłączana. Światłowody puszczane są w ziemi ( jest kanaliza ) i wychodzą na słupach, stamtąd są rozprowadzane na sąsiednie słupy i do domów. "Mój" słup jest ostatni z kanalizą na tej ulicy, może zapomnieli o nim? Na upartego można do mnie światłowód puścić górą z poprzedniego, bo po drodze tylko 3 słupy a mufa tam jest taka większa powieszona.
Mam wrażenie, że parametry neo nieco się poprawiły gdy ludzie z mojej ulicy zaczęli przechodzić na światło. Tłumienie i moc wyjściowa co prawda bez zmian ( odpowiednio 28 i 17 dB ), ale margines sygnał-szum wzrósł ostatnio z 6,6 na 8dB, przestało też przycinać prędkość na DLM. Dlatego myślę że przełączanie na G.DMT raczej nie grozi, bo wolnych portów teraz zrobiło się mnóstwo.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5017
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 wrz 2017, 15:15

Jesteś pewny że to Orange? może jakaś niezależna firma instaluje GPONa ?
Zresztą, to mało ważne.
Idź pogadaj z tym konsultantem, nie raz ludziom włączali "do 20" gdzie było ledwo 12Mb, mi kiedyś wciskano kit że tylko 6Mb a jest to co w podpisie, czasami jest jakiś smut w bazie danych a panienka z partyline nie za bardzo ma dostęp do logów z DSLAMa, może port zresetować, widzi ilość rozłączeń ale raczej nic więcej się z niej nie wyciśnie :twisted:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

schizo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 04 lip 2009, 0:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Re: do 10Mb/s lub do 20Mb/s- Możliwości Techniczne. Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: schizo » 12 wrz 2017, 20:14

Czy jest możliwe, że mając tłumienie na poziomie 21 db odległość do centrali wynosi 2400 m ?
Dostałem taką odpowiedź na infolinii - pani sprawdzała w "systemie". Patrząc na kalkulatory online wychodzi ok 1.5 km (https://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php) czyli ok 1km. Chociaż to tłumienie jest też zależne od grubości kabla w przypadku kabla .64 mm jest to 8.62 dB na km czyli wtedy kalkulatory wyliczył by 2436metrów czyli tyle co powiedzieli mi na infolinii. Druga sprawa wydaje mi się, że chyba wiem do której centrali jestem podłączony i google maps mówi ok 2.1 - 2.7 km (zależnie od trasy) Wszystko by się wtedy zgadzało.

Także jak to jest z tą długością linii a prędkością ? Czy ma znaczenie długość tej linii czy tylko tłumienie sygnału na konkretnym kablu ? Na infolinii powiedziano mi, że przy takiej długości linii nie oferują więcej niż 10MB/s i tyle.
\m/ ( '_' ) \m/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości