Projekt [Szerokopasmowe Pomorskie] 12.2013

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)
Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Projekt [Szerokopasmowe Pomorskie] 12.2013

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 15 sie 2011, 19:42

Jeżeli ktos mieszka w woj.Pomorskim to mam dobra wiadomosc.xD
http://www.dobreprogramy.pl/Duze-inwestycje-w-szerokopasmowy-Internet-na-Pomorzu,Aktualnosc,27161.html

Aktualności co do tematu!!!
Strony.
1.Miejscowsci gdzie TP zmodernizuje linie
2.MIejscowosci gdzie TP wybuduje tzw.Pasywne węzły dystrybucyjne
3.Prezantacja ze spotkonia poczatkujacego projekt

Co do punktów.
1.W tych miejscowościach mozna bedzie liczyc,ze dostawia do centrali koncentrator IP DSLAM i po nowych kabelkach poleci IPTV.
2.Tutaj beda Pasywne węzły
dystrybucyjne do których każdy[firma] kto będzie miał "możliwości" będzie mógł skorzystać z światłowodu i dobudować centrale i sprzedawać internet po miedzi lub światłowodzie.
Aktualnosci.
2.07.2012
Obecnie TP wystawiła przetarg na wykonawce projektu.Ma zostać wybrany na przełomie lipca/sierpnia .Wtedy tez będzie mogla ruszyć budowa.
Powstala tez
Strona[klik]
Przetarg zakończony.
Wygrała firma RELACOM. Budowa rozpocznie się w tym roku i będzie trwała do 11.2013.


8.12.2013
Lista miejscowości sie zmieniła.[będzie mniej węzłów modernizowanych]
Mapa wraz z ostateczna listą miejscowości.
http://www.hurt-tp.pl/ocp-http/PL/Binar ... 176775.pdf
Opis szczegółowy wykonanych prac i termin realizacji.
http://www.hurt-tp.pl/ocp-http/PL/Binar ... 934319.pdf


Tp buduje 2 szkielet i dystrybucje + modernizuje kilkadziesiąt węzłów tj. dokłada nowe węzły do centrali.Czyli jak na centrali jest obecnie np. węzeł 1Gb/s to po inwestycji dołażą np. 1 x 1Gb/s.
Więcej jest tz. PSS które w same w sobie nic nie dają,bo dopóki inni operatorzy lub tp nie pociągnie od nich sieci dostępowej do nas[odbiorców] będą sobie stały bezczynnie.

Mapa
http://images63.fotosik.pl/475/217ef06faa695a55.jpg
2+2=4

Obrazek


Pawelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 23 gru 2010, 20:40
Łącze: Neostrada

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: Pawelo » 15 sie 2011, 20:39

Też mieszkam w Pomorskim i powiem szczerze, że dosyć mnie to ucieszyło :D

Czekamy, czekamy na inwestycje, bo patrząc na mapki coś u nas wybudują - jestem bardzo ciekawy jak to będzie wyglądało bo z mapek nie za wiele osobiście potrafię odczytać :lol:

Pozdro dla Pomorzan.

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 15 sie 2011, 20:49

Napisz gdzie mieszkasz to moze pomoge. xD
Tak pozatym to niedługo Tpsa poda co i jak.Zaczynaja od października tego roku.Moja miejscowość ma jescze inne plany w ramach Tpsa 1,2mln nowych lini do kwietnia 2012 wiec powinni zrobić i ten i tamten przetarg od razu.[za jednym razem]W koncu ta sama firma. xD
Mam nadzieje i czekam.Na razie BMT od tp.
2+2=4

Obrazek


Wojtas76
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 07 lis 2010, 12:58
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: Wojtas76 » 15 sie 2011, 22:24

Dobrze ze beda nowe swiatelka lecz watpliwe jest moim zdaniem ze przelozy sie to na naprawde szybkie lacze dla potencjalnego uzytkownika dopoki do gniazdek w domach beda dalej biegly miedziaki
Netgear DG834(G) v4 DGTeam + Neo20
Obrazek
Serwery do pomiaru parametrów łącza http://noc.gts.pl/ ftp://ftp.tpnet.pl/d10/OpenOffice/stable/3.3.0

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 15 sie 2011, 22:47

Wojtas Teoretycznie to jak wstawia dslam z wyjściem 1gb/s i karta vdls do 1,5 km od centrali jest szansa na 20 mb/s i nawet więcej.
Do 0,5 km 80 mb/s.Wiadomo im dalej tym gorzej i max. 6 km zasieg na miedzi.Nie jest zle. Moim zdaniem beda to karty vdls (większąsc na wsi wiem)ale jak juz przeznaczają te 160mln. To juz tylko w nowa technologie powini.:-)
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

bohdan
Donator
Donator
Posty: 269
Rejestracja: 18 mar 2006, 0:18
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: bohdan » 16 sie 2011, 0:09

Scenic pisze:Jestem ciekawy jaka jest przepustowosc tych swiatlowodow?Ile gb/s. ...
W zależności od zastosowanych urządzeń (DWDM) to maksymalnie od kilkuset Gb/s do nawet kilku Tb/s na jedną parę włókien światłowodowych.

Awatar użytkownika

simian raticus
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 01 lip 2006, 9:11
Łącze: Net24
Numer GG: 5473221
Lokalizacja: SHITlandia of SMOG
Kontakt:

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: simian raticus » 16 sie 2011, 8:20

Światłowodów chcemy wyk00rwistych, a nie miedziaków komunistycznych! Śmierdzi mi tylko ta telewizja! Partie będą ludziom mózgi prać! Nigdy nie głosowałem i głosować nie będę!

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 16 sie 2011, 9:06

simian raticus pisze:Światłowodów chcemy wyk00rwistych, a nie miedziaków komunistycznych! Śmierdzi mi tylko ta telewizja! Partie będą ludziom mózgi prać! Nigdy nie głosowałem i głosować nie będę!

Rozumiem,ale chyba wtedy by musieli wyłożyć kilka razy więcej pieniędzy.Ja akurat mieszkam blisko centrali około kilometra wiec 25mb/s pociągnę;-)
Swiatlowody to nie w projektach głównie na wsi.Moim zdaniem nie opłaca im sie:-)Ogolnie nawet po miedzi koszt 160 mln zwróci sie gdzieś za kilkanascie lat jak nie więcej.Wiec trzeba sie cieszyć i z tego co jest:-).U mnie kable mają gdzieś 12 lat.Do 2015
Tp + ta druga firma w projekcie ma u mnie działać.Wiec akurat moja wieś zacofana juz nie bedzie xD.
2+2=4

Obrazek


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 06 wrz 2011, 12:24

I co wiecie kiedy w pomorskim pojawi się VDSL ? Z tego co tu czytam to nawet w województwach objętych VDSL jest straszna bieda. Na stronie Fiber chyba 10x wysłałem zgłoszenie i żadnej odpowiedzi nawet odmownej. Lecą sobie w kulki by chociaż przekazali jakieś info co i kiedy. Tylko ich wielkie reklamy jak zawsze o szybkościach i zasięgu a co do czego może korzystać tego garstka ludzi. Jestem i tak w dość dobrej sytuacji bo mam pełne NEO 20. Ale jak by była tylko taka możliwość zaraz bym wziął 80 czy tam nawet 40. Chce im płacić więcej a oni nie chcą ? Nie rozumiem tej polityki ...
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 wrz 2011, 13:49

Zabrzmiało jakby dopiero się pojawił w polsce ten "szerokopasmowy internet" Pomijam fakt że człowiekowi się nie dogodzi, jeden ma PCM, drugi się cieszy z 1Mb które cudem działa na 5km, trzeci ma 20Mb i wiecznie mu mało (oczywiście jest realizatorem filmowym i download mu potrzebny żeby sciagac ze studia materiały w HD) :lol: , budżet jest jaki jest i nie jest gumowy.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 06 wrz 2011, 16:25

A dlaczego nie korzystać z dobrodziejstw techniki jak jest taka możliwość. Tym bardziej że płacąc 20 zł (jak dobrze pamiętam) więcej można mieć teoretycznie 4x szybszy download a aż 8x szybszy upload. A właśnie większość neostradowców wyczekuje VDSL tylko dla tego wysokiego uploadu. Że ty kolego best-boy robisz mirroring internetu nie znaczy że wszyscy. Swoje wysiedziałem na PCM i zwykłym modemie który łączył się 33 kbs. Potem NEO 512 przy 5 km lini podzielonej na 6 osób. A teraz jak mam 20 i chce 80 to co znaczy że jestem zachłanny bo tak zrozumiałem twego posta.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 wrz 2011, 16:43

Projekt „Szerokopasmowe Pomorskie” zlikwidować ma tzw. białe plamy internetowe w województwie pomorskim.

Jak to się ma do VDSLa ? No zabrzmiało co najmniej zachłannie ;) już tam nie wnikam czy chcesz upload czy mirror robić :P

p.s. Swoje na 0202122 też wysiedziałem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 06 wrz 2011, 17:52

Jak pisałem możliwe ze beda stawiać w centrali karty vdls, ale na wsi na duzej odległości z powodu mniejszego pasma przenoszenia i duzej odległości lepiej bedzie stawiać dla tp karty adls2+
A szczególnie tam gdzie jest poniżej 1000 klientów.Niestety tak to wygląda:-(
Zreszta jak juz u mnie zmodernizuja to napisze u mnie to 1000 ludzi by sie spokojnie znalazło przy obecnych 700.
Chociaż i tak 40mb i 80 mb bylo by dla nielicznych tylko do około 2km od centrali pozniej adls2+ sie lepiej spisuje.
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 wrz 2011, 18:18

Zacznijmy od tego że do VDSLA musi być IP Dslam, wioski i mieściny w większości lecą na ATM albo co gorzej na ONU, nawet jeśli trafi się jakiś IP Dslam to są to wyjątki w jakimś kilkutysięcznym mieście, z artykułu wynika że mają dostawić tych IP DSLAmow ale ten kto mieszka w szczerym polu i jest podłączony do ONU nic na tym nie zyska.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Szerokopasmowe Pomorskie ;]

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 06 wrz 2011, 18:22

A niema czegoś takiego jak ONU po IP?
Według sumie to by było jedyne sensowne rozwiązanie jeżeli chodzi o brnięcie w miedź.

W jakim standardzie odbywa się w ogóle komunikacja między ONU a centralą, po ATM?
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości