pytanie do konsultanta

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

fobos91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 lut 2016, 20:35
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: fobos91 » 07 mar 2016, 15:56

O linii ADSL
Status linii VDSL Podłączony
Standard VDSL VDSL2 Profile 17A
Szybkość transmisji wychodzącej 8568 kbps
Szybkość transmisji przychodzącej 37024 kbps
Tłumienie bliskiego końca 19.6 dB
Tłumienie dalekiego końca 19.6 dB
Margines SNR bliskiego końca 12.2 dB
Margines SNR dalekiego końca 12.2 dB
Licznik HEC 0
Oprogramowanie sprzętowe TPSA_v805E
Licznik ES 15 min 0
Błędy CRC 0
Licznik ES 1 dzień 0


fobos91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 lut 2016, 20:35
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: fobos91 » 07 mar 2016, 15:59

Na funboxe tak to wygląda
Status linii DSL
2.1
Stan połączenia DSL
włączone
2.2
Tryb synchronizacji DSL
Auto2.3
Ostatnia synchronizacja DSL
5 marca 2016, 16:51
2.4
Czas połączenia DSL
01 d 23 g 05 m 29 s
Prędkość i margines szumu
2.5
Prędkość synchronizacji DSL w górę
8568 Kb/s
2.6
Prędkość synchronizacji DSL w dół
37019 Kb/s
2.7
Margines szumu w dół
13.8 dB
Jakość linii (błędy)
2.8
Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
35
2.9
Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
10

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 mar 2016, 16:18

Musiały być jakieś błędy transmisji bo ewidentnie DLM zadziałał, chyba że sam to spowodowałeś np. często wyłączając router.
Masz telefon na tej linii ? Jak wygląda instalacja domowa ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


fobos91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 lut 2016, 20:35
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: fobos91 » 07 mar 2016, 16:51

mam telewizje a telefon mam zawieszony. na tym 1 scanie kilka razy router resetowałem.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 mar 2016, 17:22

Chodzi raczej o to ile razy w tygodniu przypada takie resetowanie ;), automat sprawdza statystyki i jak mu się nie podoba to ingeruje, nie ma tak że jednego dnia nagle.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


fobos91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 lut 2016, 20:35
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: fobos91 » 07 mar 2016, 17:31

Tak to nigdy nie resetowałem jedynie jak podmienialem albo jak zmieniałem lokalizacje routera, 50 mb to miałem na samym początku. A teraz jest niby 37 a faktycznie ledwo 30, a często poniżej 20.


fobos91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 lut 2016, 20:35
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: fobos91 » 07 mar 2016, 18:27

Dzwonilem na infolinie i powiedzieli mi ze cos jest nie tak z centrala i będą się ze mną technicy kontaktować:) może cos się ruszy:D


jaryn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2016, 5:19
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: jaryn » 08 mar 2016, 2:38

Czasami powtarzający się wynik na jednym z popularnych speedów

Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 mar 2016, 8:51

No to ewidentnie coś jest nie tak, możemy podiagnozować, tracertem czy WinMTRem ;) , potrafisz ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


jaryn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2016, 5:19
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: jaryn » 08 mar 2016, 14:31

A co tu diagnozować, że u nich potrafi przekłamać na Neostradzie jeśli chodzi o ping. 1ms to trochę przesada, ale 7ms jest w normie.

Obrazek
Obrazek


fobos91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 lut 2016, 20:35
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: fobos91 » 08 mar 2016, 21:06

technik mowil ze cos z portem było nie tak, po jego ingerencji jest 60.


pawel19913
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2016, 20:53
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: pawel19913 » 18 maja 2016, 21:08

Witam
Mam pytanie odnosnie polaczenia wifi
Umowe z neostrada mialem podpisana na dwa lata, po uplywie tego czasu postanowlem przedluzyc umowe i od tamtej pory mam problem. Router jest podlaczony kablem do komputera gdzie internet jest przez caly czas. Gdy chce skorzystac z internetu z laptopa poprzez wifi jest to niemozliwe, laptop laczy sie z wifi bez zadnego problemu lecz nie ma na nim internetu dotyczy to takze telefonow, tableta, co ciekawe jesli komputer (ktory jest podlaczony bezposrenio do routera) jest wylaczony, wtedy wifi zaczyna dzialac na kazdym urzadzeniu. Ten problem wystepuje od dnia przedluzenia umowy ... Jaka jest Wasza rada co mam zrobic, kupic nowy router moze z nim jest cos nie tak (z tym problemem borykam sie juz przez 4 miesiace)

Prosze o podpowiedz z gory dziekuje
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 maja 2016, 7:41

Na początek podaj model routera bo nie wiadomo o czym mowa.
Przywracałeś ustawienia fabryczne ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


pawel19913
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2016, 20:53
Numer GG: 0

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: pawel19913 » 19 maja 2016, 8:26

Jest to Sagem 5594 od orange, jesli chodzi o przywracanie ustawien fabrycznym jestem kompletnym laikiem w tych sprawach

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: pytanie do konsultanta

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 maja 2016, 21:53

Nie ma takiego modelu, znajdź zdjęcie w internecie i pokaż albo zrób zdjęcie naklejki.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości