Livebox i ilość aparatów telefonicznych w gniazdku VoIP

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Livebox i ilość aparatów telefonicznych w gniazdku VoIP

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 27 wrz 2014, 14:23

Witam,
Mam Funpacka i telefon po VoIP, który fizycznie włącza się do gniazda w Liveboxie.
Na razie mam 1 aparat, ale chcę ich podłączyć więcej (2 lub 3). Czy jest jakieś ograniczenie
w ilości aparatów telefonicznych podłączonych do tego gniazda?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Livebox i ilość aparatów telefonicznych w gniazdku VoIP

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 wrz 2014, 15:05

Ircys pisze:Witam,
Mam Funpacka i telefon po VoIP, który fizycznie włącza się do gniazda w Liveboxie.
Na razie mam 1 aparat, ale chcę ich podłączyć więcej (2 lub 3). Czy jest jakieś ograniczenie
w ilości aparatów telefonicznych podłączonych do tego gniazda?

Pozdrawiam


Teoretycznie nie, w praktyce może się okazać że dzwonek nie będzie dzwonił - zależnie od typu aparatów. Przy w miare nowych aparatach (a nie bratkach) powinno działać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


jedrek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 28 cze 2010, 23:21
Łącze: UPC Fiber Power
Numer GG: 3145715
Lokalizacja: kraków

Re: Livebox i ilość aparatów telefonicznych w gniazdku VoIP

Nieprzeczytany post autor: jedrek » 09 paź 2014, 12:45

Zakładam, że obciążenie wyjść RJ-11 będzie zapewne podobne do modemów kablowych UPC, gdzie przykładowo modem EPC3212 mający dwa wyjścia VoIP RJ-11 ma obciążenie dla każdego z nich typowo 5 aparatów (nazwane jednostkami REN - Ringer Equivalency Number) co nie oznacza, że przy 6 w ogóle nie będzie dział ;)
Jak przesadzisz z ilością to wraz z kolejnym aparatem będzie się ściszał dzwonek w już istniejących aparatach na linii.


Batura
Wiarus
Wiarus
Posty: 1862
Rejestracja: 27 sty 2008, 12:27
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Livebox i ilość aparatów telefonicznych w gniazdku VoIP

Nieprzeczytany post autor: Batura » 09 paź 2014, 21:28

2 aparaty przez rozdzielacz powinny działać. Ale najlepiej żeby miały własne zasilanie prądowe
http://zboj.lamignat.prv.pl
Klient po przepięciu modemu do innego USB stwierdził:
Włączył mi się teraz prokreator znajdowania nowego sprzętu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości