Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)
Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 17 gru 2013, 21:25

W związku z licznymi wątkami o złym działaniu internetu zakładam 1 watek [tutaj proszę pisać o wszelakich problemach w.w.]
Inne watki będą zamykane i przeniesione do kosza.

Punty które muszą być zawarte.
1.Opis problemu
2.Dołączenie danych z routera
Jak sprawdzić parametry łącza?[klik]

Proszę sie zapoznać tez z tematem o tz. DLM-ie.
DLM[klik]


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 18 gru 2013, 21:49

Pojawił się wątek do narzekania na Orange więc czemu by nie pomarudzić.
Pany co zrobić z takim internetem. W godzinach 16-23 nie da się normalnie korzystać z internetu. Jest tak już od roku i nie zapowiada się na poprawę, a nawet jest coraz gorzej. Potwierdzone przeciążenia na centrali. Nic z tym nie robią, i nie wiedzą nawet czy kiedyś będą robić. Brak planów inwestycyjnych. Niby dostaje 50% zniżki ale co z tego jak nawet radio internetowe wieczorem przerywa. Brak alternatywnych operatów więc jestem w kropce. Ostatnio pomyślałem na DSL. Cenowo już nie ma takiej tragedii więc mógł by spróbować. Gdzieś kiedyś wyczytałem że DSL ma wyższe priorytety. Czy zmiana NEO na DSL przy tak przeciążonej centrali dała by coś ?
Obrazek

Aha zapomniałem dodać że czytam ostatnio posty na forum orange i to co się dzieje z jakością usług nie tylko u mnie to jest po prostu tragedia. Jak orange chce z tego wybrnąć ? Poczeka aż ludzie sami odejdą i łącza się odepchają ? Bo z tego co wiem inwestować nie będą, bo się niby nie opłaca, nie warto, po co i inne ich trelemorele.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 18 gru 2013, 21:57

Bartek85
Pozostaje Ci się cieszyć z nie zapchanego uploadu.
Chociaż jedno na drugie wpływa.
Jak węzeł dla dsl jest ten sam to na dużo bym nie liczył.
Nie masz innych dostawców isp?
Gdzie mieszkasz?
2+2=4

Obrazek


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 18 gru 2013, 22:38

Mieszkam w średniej wsi ok 2 tyś mieszkańców w woj. pomorskim. Pisałem w wątku Szerokopasmowe Pomorskie że coś niby robią ale tam też mnie "pocieszyliście wstecznie" że raczej z tego nic nie będzie. Brak innych operatorów. Są jakieś radiówki ale to zazwyczaj też jakieś NEO 20 podzielone na 20 użytkowników. Z sieci komórkowych też cienko bo kłopot z zasięgiem 3G i mają limity. Nie posiadam TV więc oglądam jakieś seriale, filmy itp na kompie offline więc troszkę transferu zużywam.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 19 gru 2013, 1:52

Sprawdź sobie lokalne projekty typu poig 8.4.
U mnie np. (trochę mniejsza wieś) w 2014 mają zbudować sieć FTTH z opcją np. 30Mb/s up i down za 75zł.

http://www.uke.gov.pl/poig84-arch/
Sprawdź każdy projekt w google.
Niektóre są nieaktualne.
Np.firmą profit Group upadła.
Oni chcieli wybudować sieć Wi-Fi w ponad 30% kraju.
Jeżeli czegoś nie wiesz napisz nazwę miejscowości na pw.
To ci sprawdzę.
2+2=4

Obrazek


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 23 gru 2013, 12:21

Dzięki Orange nie musi być śniegu żeby było wiadomo że są święta. Wystarczy odpalić komputer i spróbować coś zrobić w internecie.
Poniedziałek 12:15:
Jak puszcze PING 25% straty.
Obrazek
ObrazekObrazek


muraspl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 28 gru 2011, 15:17
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: muraspl » 05 sty 2014, 23:03

tez mieszkam w pomorskim nr. 5527***** i mam to samo
według infolinii są to tylko chwilowe problemy z transferem :)

w zeszłym roku te chwilowe trwały tylko 6 miesięcy


Scenic pisze:Sprawdź sobie lokalne projekty typu poig 8.4.
U mnie np. (trochę mniejsza wieś) w 2014 mają zbudować sieć FTTH z opcją np. 30Mb/s up i down za 75zł.

http://www.uke.gov.pl/poig84-arch/
Sprawdź każdy projekt w google.
Niektóre są nieaktualne.
Np.firmą profit Group upadła.
Oni chcieli wybudować sieć Wi-Fi w ponad 30% kraju.
Jeżeli czegoś nie wiesz napisz nazwę miejscowości na pw.
To ci sprawdzę.


u mnie projekt był, niby już zrealizowany, ale ....
pewnie dołożyli nowych jeleni i znowu się zapchało


Ricki
Bywalec
Bywalec
Posty: 344
Rejestracja: 23 sie 2005, 10:08
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Rawicz

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Ricki » 06 sty 2014, 12:41

Ja według tej rozpiski byłbym uwzględniony w projekcie FTTH, pytanie na ile jest to wiarygodne? Ostatnią inwestycją TP było likwidacja PCM w okolicznych miejscowościach i wsiach i połączenie ich światłowodem. Było to rok temu i na tym cisza. Obecnie na wioskach można zamówić VDSL 40, a w mieście powiatowym neo do 10 i tylko paru szczęśliwców 40. Brak jakichkolwiek inwestycji. Czy to są tylko plany ewentualnych inwestycji?

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 08 sty 2014, 12:25

Ricki pisze:Ja według tej rozpiski byłbym uwzględniony w projekcie FTTH, pytanie na ile jest to wiarygodne? Ostatnią inwestycją TP było likwidacja PCM w okolicznych miejscowościach i wsiach i połączenie ich światłowodem. Było to rok temu i na tym cisza. Obecnie na wioskach można zamówić VDSL 40, a w mieście powiatowym neo do 10 i tylko paru szczęśliwców 40. Brak jakichkolwiek inwestycji. Czy to są tylko plany ewentualnych inwestycji?

To nie ma nic wspólnego z tp.
Poig 8.4 to projekty dla lokalnych firm dofiinansowane z uni.

Mogę powiedzieć.,ze jak się okazało u mnie Budowa ma się rozpocząć w tym miesiącu.Więc czekam z niecierpliwośćią :-)
2+2=4

Obrazek


fastlopez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 16 paź 2010, 18:14
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: warshaffka

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: fastlopez » 08 sty 2014, 18:40

witam!
mam 10mbit i używam linksysa wag200. parę miesięcy temu ze względu na częste rozłączanie został lekko przycięty upload, ale nadal testy potrafiły rozpędzić się do 1mbit w up a down leciutko przekraczał 10mbit. natomiast dziś miałem kolejną awarię, tym razem z telefonem i po naprawie wyskoczyło mi to:

Kod: Zaznacz cały

DSL Status:    Connected
DSL Modulation Mode:    ADSL2+
DSL Path Mode:    Interleaved
Downstream Rate:    10235 kbps
Upstream Rate:    508 kbps
Downstream Margin:    10 db
Upstream Margin:    21 db
Downstream Line Attenuation:    32 db
Upstream Line Attenuation:    7.5 db
Downstream Transmit Power:    12 db
Upstream Transmit Power:    22 db

czy za to chwilowo odpowiada legendarny DLM, czy też problem jest gdzieś na linii?
edit: w podpisie widać jak miałem kiedy przeszedłem na 10.
neostrada do 10mbit, ADSL2+
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 sty 2014, 21:27

fastlopez pisze:witam!
mam 10mbit i używam linksysa wag200. parę miesięcy temu ze względu na częste rozłączanie został lekko przycięty upload, ale nadal testy potrafiły rozpędzić się do 1mbit w up a down leciutko przekraczał 10mbit. natomiast dziś miałem kolejną awarię, tym razem z telefonem i po naprawie wyskoczyło mi to:

Kod: Zaznacz cały

DSL Status:    Connected
DSL Modulation Mode:    ADSL2+
DSL Path Mode:    Interleaved
Downstream Rate:    10235 kbps
Upstream Rate:    508 kbps
Downstream Margin:    10 db
Upstream Margin:    21 db
Downstream Line Attenuation:    32 db
Upstream Line Attenuation:    7.5 db
Downstream Transmit Power:    12 db
Upstream Transmit Power:    22 db

czy za to chwilowo odpowiada legendarny DLM, czy też problem jest gdzieś na linii?
edit: w podpisie widać jak miałem kiedy przeszedłem na 10.


Wygląda na DLM chociaż pierwsze słyszę żeby obcinał sam upload.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


gregorio9999
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 01 maja 2013, 11:44
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: gregorio9999 » 08 sty 2014, 21:43

Best też mam przycięty upload do 800 kbps wcześniej miałem 1024 mb\s a linia u mnie nawet jednym błędem nie sypie więc też dziwne ale na testach wychodzi po 1 mb
Attenuation: 13.5 dB SNR Margin: 21.6 dB Rate (Kbps): Downstream 12448 Upstream 959 Attainable Rate (Kbps): 23992

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 08 sty 2014, 21:49

Best - boy
Ale Down też mu przycielo skoro miał wcześniej całe 10Mb /s..
2+2=4

Obrazek


fastlopez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 16 paź 2010, 18:14
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: warshaffka

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: fastlopez » 09 sty 2014, 0:35

panowie, trochę zamotałem więc prostuję. jak tylko uruchomiono mi 10, na routerze mialem ponad 12000 down a up między 1100 a 1200. mniej więcej raz na miesiąc musiałem dzwonić na infolinię, bo coś się zajączkowało i wieczorami zrywało połączenia. W końcu kilka miesięcy temu przyjechał monter i po sprawdzeniu linii uznał, że up jest na granicy stabilności, więc mi go trochę przytnie (z tego co pamiętam do ok 1000) i dzięki temu uniknie się zrywania połączenia. Down zawsze miałem wysoki czyli ok 12000. Aż do dzisiejszej awarii. Stąd mój lekki niepokój o dalszy rozwój sytuacji.
aktualna sytuacja:
Obrazek
neostrada do 10mbit, ADSL2+
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 sty 2014, 10:40

fastlopez pisze:panowie, trochę zamotałem więc prostuję. jak tylko uruchomiono mi 10, na routerze mialem ponad 12000 down a up między 1100 a 1200. mniej więcej raz na miesiąc musiałem dzwonić na infolinię, bo coś się zajączkowało i wieczorami zrywało połączenia. W końcu kilka miesięcy temu przyjechał monter i po sprawdzeniu linii uznał, że up jest na granicy stabilności, więc mi go trochę przytnie (z tego co pamiętam do ok 1000) i dzięki temu uniknie się zrywania połączenia. Down zawsze miałem wysoki czyli ok 12000. Aż do dzisiejszej awarii. Stąd mój lekki niepokój o dalszy rozwój sytuacji.
aktualna sytuacja:
Obrazek


Zasadnicza sprawa, to czy tłumienie na linii ani drgnie czy coś się zmienia ??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości