Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

Mati5000
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 773
Rejestracja: 27 sie 2005, 10:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Mati5000 » 22 cze 2015, 18:01

Ogólnie wracając do tematu internetu. Tobie potrzeba modemu o którym ci pisałem. Twoja linia Jeżeli na niej

-Filtr został zmieniony
- Para miedziana zmieniona
- Port przepięty lub zresetowany

Pozostaje pożyczyć lepszy modem na broadcomie, albo go po prostu nabyć. Orange ci całego kabla nie zmieni niestety.
Na Netgear dg834g będziesz super widział ile błędów ci linia generuje itd. W razie czego będziesz mógł sobie zmniejszyć prędkość i podnieść granice marginesu by zachować stabilność łącza, jeżeli nie masz innych alternatyw.

W ostatnim wypadku zostaje ci zmiana operatora na LTE/GSM o ile jesteś w zasięgu.
Obrazek


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 22 cze 2015, 19:52

Dzis juz sygnał powrócił.
Reasumując.

Przez ostatnie dwa tygodnie telefon był odłączony, były rozłączenia, ale ja ich prawie w ogóle nie odczułem, może ze 2-3 razy, bo tak jak radzili technicy i Wy, router jest włączony teraz NON STOP, po tych dwóch tygodniach okazało się, że sygnalu w sluchawce nie było :) nie wiem ile, moze dzien, moze dwa, a moze ponad tydzien. W tym czasie jeszcze kupilem mikrofiltr. Dzis sygnal jest, sprawdzalem stary i nowy mikrofiltr i nie ma roznicy, sygnal w telefonie czysty, tylko ze pisaliscie ze moze byc cos takiego, ze cos jest uwalone i dopiero po 2-3 dniach moze dawac zle sygnaly, zobaczymy, ale mozliwe ze wlasnie za dwa dni znowu beda jaja. No ale musze dodac, ze i tak z 12000 przycielo mi do 9000,

teraz jest taki parametr:

DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 9212 kbps
Upstream Rate: 860 kbps
Downstream Margin: 15 db
Upstream Margin: 15 db
Downstream Line Attenuation: 26 db
Upstream Line Attenuation: 7 db
Downstream Transmit Power: 12 db
Upstream Transmit Power: 21 db

Wydaje mi sie, ze teraz to juz router, albo linia, no chyba ze w telefonie cos i po dwoch dniach beda znowu jaja.
I tak kiedys to bede musial zrobic, nie bardzo mam od kogo pozyczyc router, w zasadzie kupil bym ten: http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... =TD-W8960N




Wiem ze netgeary dobre ale drogie, pewnie bym musial za taki dobry z 200zł dac, ten co podales model to widze raczej uzywki juz, choc na ceneo wyskoczyl nowy za 160zl, ten netgear lepszy od tp linka tego co podalem?

LTE/GSM to cygaństwo, ilekroc widzialem jakas MEGA reklame, i potem o tym czytalem to sie smiali z tego.


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 22 cze 2015, 20:15

Pożycz skądś jakikolwiek aparat telefoniczny (nawet najtańszy, przewodowy) i spróbuj podłączyć zamiast Twojego. Może Twój aparat robi jakieś zakłócenia, jakieś zwarcie, czy coś... Generalnie nie może być tak, że masz głuchy telefon. Miałem podobny problem, technicy twierdzili, że gdzieś jest zwarcie, coś grzebali, ale nie wiem co zrobili - problem zniknął. Skoro z odłączonym telefonem jest znośnie, to podpinając inny aparat telefoniczny sprawdzisz, czy Twój nie robi numerów. Jeśli robi, to wymieniasz telefon i powinno się uspokoić.


Co do routera to ten TP-LINK TD-W8960N jest dobry (sam go mam i sobie chwalę). Zasięgiem WiFi na kolana może nie rzuca, ale jest OK (lepiej niż u Liveboxa/FunBoxa), a sprawuje się świetnie na kiepskich liniach.


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 22 cze 2015, 21:22

A da sie regulowac w tym TP linku te parametry?


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 22 cze 2015, 22:08

Jakie parametry? Target SNR Margin? Nie da się na tym routerze. Poza tym nie jest to zalecane odkąd Pomarańczowi wprowadzili automat DLM, bo w efekcie automat ten obcina prędkość jeszcze bardziej. Chyba, że chcesz u siebie podnieść Target SNR MArgin (ludzie dawniej tylko obniżali, aby wycisnąć większe prędkości) - wtedy może by się coś dało, ale nie wiem, czy DLM nie zwariuje jak stwierdzi, że sam by nieco podniósł prędkość (bo jest zapas SNR), a Twój router nie puści, bo ma podniesione Target.

Aaaa, nie, jednak się da ustawiać, ale z kłopotami, bo po każdym reboocie routera musisz czynność powtarzać.
Tu masz porady:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2056530.html

ale to proszenie się o kłopoty. Robisz to na własne ryzyko.


Mati5000
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 773
Rejestracja: 27 sie 2005, 10:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Mati5000 » 23 cze 2015, 17:45

Krzysiek88 pisze:Wiem ze netgeary dobre ale drogie, pewnie bym musial za taki dobry z 200zł dac, ten co podales model to widze raczej uzywki juz, choc na ceneo wyskoczyl nowy za 160zl, ten netgear lepszy od tp linka tego co podalem?
.


W czym ci używka przeszkadza? Ja kupiłem 5 lat temu od użytkownika z tego forum. Nadal sprawny dg834g z broadcomem i regulacją marginesu. Spokojnie wyciśniesz na nim 12448kbps synchro na download i utrzyma ci połączenie nawet przy większej ilości błędów i skokach SNR.
Obrazek


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 23 cze 2015, 18:54

Nie o router się rozchodzi. On utrzyma synchro. Pytanie, czy DLM utrzyma, czy zacznie szaleć.


Mati5000
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 773
Rejestracja: 27 sie 2005, 10:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Mati5000 » 23 cze 2015, 19:59

TytusXP pisze:Nie o router się rozchodzi. On utrzyma synchro. Pytanie, czy DLM utrzyma, czy zacznie szaleć.

Jeżeli telefon powoduje zerwania, albo kabel gdzieś jest walnięty, to nawet mając 15db marginesu może mu zrywać aż w końcu DLM mu zejdzie do 5Mb/s

Jeżeli są inne czynniki tj. słaba linia i hałasy z innych neostrad, to wtedy ten netgear może okazać się zbawienny, bo on utrzyma linie niezależnie. Należy sprawdzić ile błędów ma w jakich godzinach i można będzie coś więcej powiedzieć.
Obrazek


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 23 cze 2015, 20:29

Ale ja znowu się nastawiłem ze ten mój linksys siada bo np. jakies kondensatory się koncza, tak wnioskuje po wpisach tu, wczesniej wydawalo mi sie ze router jest wieczny :P wiec kupowac 5latka? Zapytam jeszcze raz, jak macie cierpliwosc to odpiszcie :P Ten netgear jest O KLASE lepszy np. od tego TP linka ?


Mati5000
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 773
Rejestracja: 27 sie 2005, 10:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Mati5000 » 23 cze 2015, 20:51

Klasa lepszy czy ja wiem? Zależy czego szukasz w danym routerze. Netgear nie wygląda specjalnie ciekawie do tego słabe wifi i nie wymienna antena, to na pewno jego wady, ale tylko wtedy gdy ktoś tego potrzebuję.

Za to zaletą jest szybkość działania i stabilność, której masa routerów po prostu nie jest w stanie wyrobić na wymagających liniach.

Mój router jest sprawny a jak ci tak mocno zależy to przed sprzedażą mogę je wymienić dla świętego spokoju.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości