Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 19 sty 2015, 11:21

Jeszcze pytanko ale nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Czy jeszcze jest coś u nich nie tak czy to raczej wina routera DGT FG4, że np jak wysyłam 100 KB to strasznie obcina mi transfer downloadu do 10 Mb. Z tego co wiem wysył w tym samym czasie zawsze coś obcinał z pobierania ale to było tyle ile kb się wysyłało, a nie że 100 KB zabiera 10 Mb.

Mam jeszcze problem z QOS nie potrafię w tym routerze tego ustawić. W innych routerach wybierało się port priorytet i było gotowe a tu jakieś kolejki, klasyfikacje nie mam pojęcie co tam powpisywać a jakiegoś poradnika na necie nie ma.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 sty 2015, 11:53

Na łączu niesymetrycznym tak jest , nie powinno się wysycać całego uploadu, przecież 1Mb/s to jest 128KB/s (u ciebie nie całe), więc jeśli zaczynasz coś wysyłać to masz cały upload zajęty - pakiety kontrolne (zwrotne) docierają z opóźnieniem więc serwer z którego ściągasz nie wypuszcza kolejnego pakietu z danymi i koło się zamyka , wtedy owszem download może spaść nawet o 80% - maksymalne wykorzystanie uploadu na ADSL nie powinno przekraczać ~70% bo później robi się ciężko.

Musiał byś porobić screeny tego QoSa.

p.s. Są specjalne programy (jakieś super hiper turbo doładowywacze adsl) one właśnie pilnują żeby upload nie dostał po dupie - ale potrafią nieźle namieszać w kompie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 19 sty 2015, 13:09

Jo pamiętam takie programiki za czasów mydelniczek i NEO 640. Pomyliłeś jednostki jak wysyłam 100 KB (kilobajtów), to obcina mi transfer o 10 Mb ( 10 megabitów) czyli 1 MB (megabajt). Jak przytne wysyłanie np. do 70 KB to download mam na poziomie 12 Mb. Jak wysyłam 50 KB to dowlnload mam na poziomie 15 Mb. Maksymalnie mogę wysyłać 125 KB więc jak wysyłam 100 KB mam jeszcze zapas. Ale mogę z tym żyć i tak jest niebo a ziemia z tym co miałem ostatnio.

A odnośnie QOS napisze w wątku o DGT i oprogramowaniem.
ObrazekObrazek


j3w9k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2015, 22:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: j3w9k » 22 sty 2015, 13:28

Witam ponownie.
Przenoszę tutaj dyskusję z mojego wątku "Spisek Orange?!"
http://forum.neostrada.info/viewtopic.php?f=8&p=240575#p240575/
który został zamknięty.

@Scenic Masz rację z tym tytułem. Trochę mnie poniosło. Przepraszam Administratorów.
@hanti To nie tak. Znając Target SNR na swoim DSLAM-ie i dobowe wahania SNR możesz śmiało obniżać SNR na modemie. W ten sposób zwiększasz obłożenie tonów bitami (Bitloading) czyli też synchro. Więcej bitów to więcej błędów, których miarą jest ilość sekund z błędami na godzinę (ES/hour). Jeżeli masz stabilny modem, to możesz utrzymać synchro gdy ES/hour = 80, a może nawet i więcej. Mój to robił przez ostatnie 4 miesiące.
@best-boy Mam telefon. Żadnych trzasków, więc to nie linia. Zrobiłem resynchro bez obniżania SNR

Kod: Zaznacz cały

Max:   Upstream rate = 1260 Kbps, Downstream rate = 19060 Kbps
Bearer:   0, Upstream rate = 1261 Kbps, Downstream rate = 16379 Kbps

      Down      Up
SNR (dB):    6.1       6.3
Attn(dB):    28.0       13.9
Pwr(dBm):    0.0       12.6
         
MSGc:      94      10
B:      46      14
M:      1      16
T:      7      12
R:      4      12
S:      0.0915      6.0541
L:      4457      333
D:      320      8
         
INP:      1.00      1.00
INPRein:   0.00      0.00
delay:      7      12
PER:      16.01      18.16
OR:      49.93      7.04
AgR:      16365.79   1263.63

Bitswap:   322/322      0/0

Since Link time = 5 hours 37 min 25 sec
FEC:      14143      85
CRC:      20      2
ES:      16      1
SES:      0      0
UAS:      0      0
LOS:      0      0
LOF:      0      0
LOM:      0      0

oraz zrzut Bitloading
http://postimg.org/image/v95ylregj/

Nowe wnioski:
Orange zmieniło konfigurację mojego portu na DSLAM-ie. Teraz to wygląda na profil
Target SNR 6 dB a nie 8 dB
D od 64/4 do 320/8
INP od 0,50/0,50 do 2,50/1,00
Co więcej, spójrzcie na Bitloading dla ostatniego logu. Są nieobłożone tony. Nie ma ich gdy obniżę SNR, nie mam zrzutu ale widziałem to. Mimo to synchro nie zmienia się. Zmienia się oczywiście tylko osiągalne synchro (Max). Zatem synchro zostało sztywno ustawione na moim porcie na DSLAM-ie. Konsekwencją tego jest wzrost zbiorczego D + INP gdy obniżam SNR.

Pytania:
Czy mam rację, czy się mylę? Jak przekonać Orange, że jest problem z konfiguracją mojego portu na DSLAM-ie?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 sty 2015, 13:36

Kolego mnie też właśnie olśniło, Popatrz na Pwr(dBm): , na downie masz zero a przy tej linii powinno być na pewno ponad 12 ;)
Niska moc nadawania to większe tło szumu czyli niższy SNR.
I nagle wszystko stało się jasne :D
Bo SNR 6db nie można kwalifikować jako obcięte łącze, to jest standardowy target.
Chyba że router pokazuje głupoty a bywa i tak.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


j3w9k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2015, 22:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: j3w9k » 22 sty 2015, 14:03

Nie, dla mnie nic nie jest jasne :grin: Mój DSLAM wszystkim moim modemom raportuje 0 dBm. Faktycznie jest około 19 dBm, bo pytałem na infolinii.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 sty 2015, 14:16

j3w9k pisze:Nie, dla mnie nic nie jest jasne :grin: Mój DSLAM wszystkim moim modemom raportuje 0 dBm. Faktycznie jest około 19 dBm, bo pytałem na infolinii.


Chyba że te routery mają inną skalę bo są dwie , teraz nie pamiętam jak to szło .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


henio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 03 kwie 2014, 10:05
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: henio » 06 lut 2015, 14:11

ja używam z netii i zero problemów, wszystko serio bardzo fajnie działa od dawna


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 22 lut 2015, 11:40

W przeciagu 8 dni miala u mnie miejsce dziwna sytuacja.
Tydzien temu w piatek wieczor nagle rozlaczylo internet. Wszedlem w ustawienia routera i polaczenie jakby jest, parametry sa, pisze ze polaczony, ale internetu brak, dioda tez nie miga, patrze i bramka nie ma polaczenia. Wszystko to wygladalo jakby sie rozlaczylo bo DLM chcial podniesc predkosc mniej wiecej o 1mb.

Rano wstaje i chce dzwonic do orange, bo sobie mysle pewnie cos na centrali sie przywiesilo, bo robilem reinstall routera co pomagalo nie raz w takich sytuacjach ale teraz nic nie pomoglo, ale wlaczylem komputer rano i internet jest.

Wczoraj wieczór w sumie sytuacja jedna i druga mialy miejsce przed polnoca sytuacja sie powtorzyla, dokladnie po 8smiu dniach. Nagle rozlaczenie, widok parametrow taki:

Obrazek

a tutaj zakladka Gateway:

Obrazek

Wylaczylem router bo sobie mysle i tak z tego nic nie bedzie, wlacze rano, ale ze ogladalem film to wlaczylem router po dwoch godzinach i internet znowu jest.

Z czego takie cos sie moze dziac?

Jezeli trzeba ro wrzuce printscreen bramki zaraz po polaczeniu ale nie wiem czy te numerki dns i ip cos dadza.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lut 2015, 12:53

Trzeba było sprawdzić ping do bramy bo tak to nic nie wiadomo.
Prawdopodobne roboty planowe i DSLAM na chwilę został bez światła, wtedy aktywne połączenie zostaje ale wisi w powietrzu, dopiero po rozłączeniu nie da się nawiązać nowego połączenia.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 22 lut 2015, 18:06

Dziekuje za odpowiedz.

A jak sprawdzić ping do bramy?

Dodam, ze nic nie dało to ze wylaczylem router i wlaczylem, dopiero po jakims czasie sie interent pojawil, godzina, moze dwie.
W okolicach polnocy prace serwisowe? Hm nie sadze.


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 22 lut 2015, 19:21

Gdzieś na stronie orange są lub były ogłoszenia zaplanowanych prac serwisowych. Z tego co pamiętam przeważnie są w nocy.

http://www.orange.pl/prt/pl/klienci_ind/komunikaty/
ObrazekObrazek


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 23 lut 2015, 23:04

Wychodzi na to ze chociaz w jednym z podanych przeze mnie terminow mial prawo u mnie internet nie dzialac bo cos serwisowali.

Dzieki


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 08 cze 2015, 0:35

Mój problem po raz kolejny powraca jak bumerang.
Wyjaśniam.

Do 1,5 km od centrali
Neostrada 10 mb

Wszystko działa, takie parametry:

Obrazek

Jednak nie jest tak kolorowo.
Pojawiają się szumy w telefonie, trzaski. Kabel od słupa idzie do domu, jest łączony i idzie do drugiego domu. Pomiary miernikiem wskazują brak błędów, dopiero na kablu który idzie od pierwszego do drugiego domu sypie błędami, trzaski i szumy są. Nastepuje wymiana par kabli bo między domami jest żelowany kable taki jak między słupami, wszystko jest okej. Po jakimś czasie, dwa dni, tydzien problem powraca. DLM przycina z 10mb do 5, nadal trwa rozłączanie, szczególnie jak podniesie się słuchawkę telefonu, trzask i szum i parametry lecą w dól - rozłączenie. Ostatnio zmienili jeszcze port, znowu kilka dni wszystko super działa i znowu powracają szumy.
Podczas pomiarów technicy mają minimalnie lepszy parametr aniżeli widnieje u mnie na routerze Linksys WAG 200G
Do centrali do 1,5 km, po drodze dwie szafy, zawsze sprawdzają co i jak w nich. Ostatnio jeszcze port został zmieniony.

Generalnie przyjadą, mogą zmienić pary w kablu, coś w puszkach pogrzebać i linia czysta, za dwa dni, tydzien lub miesiąc problem powraca, już nie wiem co to może byc, goście tez wydaje sie wszystko sprawdzaja, no i jak cos to karza dzwonic, ale to sa jaja.
Ostatnio sugerowali sprawdzic inny rouer. Juz sam nie wiem. Moze i jest stary ten Wag 200G, ale kilka dni okej i nagle mu sie odmienia i rozlacza?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 cze 2015, 8:34

Przy 1,5km kabel łączony jest w 4-5 miejscach, za wiele sprawdzania nie mają.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości