Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 09 cze 2015, 19:29

To się kwalifikuje do pisania reklamacji i żądania zerwania umowy bez kary, ale pewnie nie masz gdzie uciekać i jesteś skazany na Neostradę...

Moim zdaniem linia jest już tak padnięta, że kwalifikuje się do wymiany. Ewentualnie sprzęt na Centrali dogorywa, a nie opłaca się Pomarańczowym bulić kilkanaście (dziesiąt?) tyś. za wymianę całej Centrali. Jak nie możesz odpiąć telefonu na kilka dni do testów, to zamień się z sąsiadem aparatami - najlepiej z takim sąsiadem co nie ma Neostrady, żeby jemu się nie popsuło.
Jeśli telefon okaże się niewinny, to nieciekawie będzie.


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 09 cze 2015, 20:19

Do centrali mam do 1,5km , mam neo z 13 lat, z 7-8 lat temu wg parametrow ktore podawalem tutaj na forum moglem miec PEWNE 20mb, z czasem, jak podwyzszalem z 1mb do 2mb ... 6mb i 10mb to mozliwosci szly w dol, pewnie z racji ze ludzi z Neo przybyło, teraz moge miec pewne 10mb i nic wiecej, a i zrywa tak jak pisze czasem.

Czy linia jest tragiczna? Nie wiem. Sasiad chyba ma neo, nie wiem jak mu to działa, ale On nie korzysta tak jak ja. W okolicy jest radiówka, ale nie mam na nią ochoty, teraz moze lepiej działa, ale kiedys to wiem ze to byl dramat. Mieszkam w miejscowosci gminnej, do centrali chyba nie daleko, bo inni maja dalej :) tak jak pisalem, po drodze są dwie szafy.

Mega dramatu w sumie nie ma, ale kolorowo tez nie jest, na dluzsza mete, gdyby domowy byl uzywany jak chocby z 5 lat temu, to sytuacja byla by dramatyczna, teraz juz sama awaria tak nie denerwuje jak to ze awaria jest jedna i ta sama, za kazdym razem identyczny powód.

Raz cos technicy mowili, ze Orange raczej sie nie pcha narazie w modernizacje central czy linii.

Telefon jest teraz wypięty, póki co trzyma pełne 10mb, nie uswiadczylem ostatnio rozlaczen, a nie wiem jak pod moja nie obecnosc bo ten linksys nie pokazuje bledow z ostatniego dnia np.


A moze ja mam kabel kiepski? tzn. nie bardzo w to wierze, ale juz pisalem, od slupa idzie do domu kabel nowy, potem jest polaczony zlaczka zelowa i od domu idzie do drugiego domu 6 parowy kabel żelowany taki jak i miedzy slupami bo specjalnie kupowalem. No i kiedys goscie co byli robili pomiary miernikiem, do łączenia na pierwszym domu było okej, dopiero ten ostatni kawałek co ja go kupowalem sypal bledami, zmienili pare i bylo ok.
Choc z drugiej strony np. na słuch lini nie szumiala im, ale na mierniku gosc mowi ze mu sypie bledami jak cholera.


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 09 cze 2015, 22:46

Możesz podać dokładnie jaki to typ kabla między domami? Czy technicy podpinali pary w tym kablu prawidłowo, tj. użyli 2 drutów z jednej pary, a nie jednego z jednej, a drugiego z drugiej? Najgorszym błędem jest "rozparowanie", bo druty po to są skręcone parami, żeby się pola magnetyczne w przewodnikach w danej parze wzajemnie znosiły i nie było zakłóceń. Czy ten 6-parowy kabel jest ekranowany? Jeśli tak, to musi być prawidłowo wykonane uziemienie - tylko z jednego końca kabla, a nie z obu. Jeśli nie jest ekranowany, to nawet lepiej, bo źle wykonane uziemienie daje gorsze zakłócenia jak brak ekranowania, bo robi się "antena". Skoro kabel jest miedzy domami, to czy masz możliwość samemu go wymienić? (ile metrów tego kabla?) Na próbę na lato mógłbyś nawet założyć kabel Ethernet wewnętrzny na kilka tygodni. Na zimę się nie nada, bo nieprzystosowany, ale jest tani i na kilka tygodni testów byłby w lecie OK, a jak będzie dobrze z linią, to kupisz na zimę droższy żelowany zewnętrzny przystosowany do podwieszania i powiesisz już na stałe, a ten tymczasowy zwiniesz, założysz wtyczki i będziesz miał kabel LAN do kładzenia w domu Będziesz miał 4 pary w zapasie, więc też na dłużej wystarczy jakby trzeba było zmienić parę.

Zanim zaczniesz grzebać w kablach to poczekaj ze 3 dni co z tym telefonem. Może głupi aparat sypie zakłóceniami, a my chcemy łazić po słupach i dachach...
Katuj ten internet popołudniami i wieczorami przy tym odpiętym telefonie. Ściągaj dużo danych, oglądaj filmy online, słowem wykorzystuj na maxa i obserwuj, czy sypie błędami i czy spadają parametry. Zwykle jak Net nie jest używany, to musiałoby być naprawdę tragicznie z linią, żeby rozłączało, natomiast jak się korzysta, to wtedy prędzej sypie błędami i DLM rozłącza, dlatego warto Neta trochę pokatować i zobaczyć jak się zachowa.


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 09 cze 2015, 22:55

Mała pomyłka chyba,

mam taki kabel XzTKMXpw 3x2x0,5
, nie mysle go zmieniac, ja to laczylem zlaczkami zelowymi, od tamtej pory technicy tam zagladali, mysle ze nic nie popsuli, zbyt czesto do nich dzwonie zeby sie wylozyli na takiej rzeczy.


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 09 cze 2015, 23:21

Kabel bardzo dobry, o ile nie wisi, a leży w ziemi/peszlu, bo nie jest przystosowany do wieszania (chociaż... Jak okręciłeś go wokół jakiegoś drutu będącego linką nośną, to powinien wytrzymać)
Zostaje w kręgu możliwych do wykluczenia podejrzanych tylko telefon i filtr ADSL. Testuj dalej bez telefonu.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2015, 23:25 przez TytusXP, łącznie zmieniany 1 raz.


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: hanti » 09 cze 2015, 23:23

I jak dziala caly czas z tym odpietym telefonem ? Podaj tez parametry gdy telefon jest odlaczony. Masz tu prawdopodobnie rozwiazanie problemu i zamiast zrobic to o co wszyscy prosza to cos kombinujesz :P
Prawdopodobnie mikrofiltr padniety skoro juz neo masz te 10 lat, nie wiem nawet jak jest zbudowany ale tam ma jakies kondensatory no to logicznie myslac mozliwe ze dlatego ci dziala 2 dni po wizycie bo wszystko odlaczyli filtr nie pracowal i tak jakby sie zresetowal a po 2 dniach juz pada.. kondensatorki coraz slabsze bo pisales ze najpierw po miesiacu pozniej 2 tyg teraz po 2 dniach pada
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 09 cze 2015, 23:27

Ja też stawiam dolary przeciw orzechom, że to filtr, ewentualnie stary telefon. Wprawdzie ja również 8 lat jadę na tym samym filtrze, ale mam jeszcze 4 w zapasie, co mi po modemach i routerach zostały, więc mam na co zmienić w razie czego. (Kiedyś do modemów USB dawali 2 filtry, bo ludzie coraz częściej mieli po 2 telefony w domu. Do Liveboxa 1 też dwa, a teraz to nie wiem)

Jeszcze dla przypomnienia parę schematów jak powinien być podłączony filtr w różnych instalacjach telefonicznych:
http://www.insdar.pl/neostrada_instalacja.htm


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 10 cze 2015, 0:17

Hehe spokojnie, kabel wisi ale na dobrej lince nośnej i generalnie jest dobrze powieszony, chcialem kupic z linką nośną, ale za samo ucięcie sobie zyczyli 180zł :) ze niby z całego krega trzeba ciac i taka kasa, a ten co mam czyli normalny bez linki 80zł chyba kosztował.

Ja miałem dwa filtry, jak lata temu sie pojawił problem to zmieniłem na jakiegos chinola z allegro, potem od kolegi jeszcze wzialem inny i na nim jade. Jezeli chce cos sprawdzac, a chce miec pewnosc ze mikrofiltr dobry to musze kupic jakis, moze gdzie w sklepie beda mieli, bo w necie sa, ale przesylka 2x drozsza jak filtr, choc to wszystko chinszczyzna i moze gorsze jak te co mam


bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 10 cze 2015, 18:12

Krzysiek88 pisze:Hehe spokojnie, kabel wisi ale na dobrej lince nośnej i generalnie jest dobrze powieszony, chcialem kupic z linką nośną, ale za samo ucięcie sobie zyczyli 180zł :) ze niby z całego krega trzeba ciac i taka kasa, a ten co mam czyli normalny bez linki 80zł chyba kosztował.

Ja miałem dwa filtry, jak lata temu sie pojawił problem to zmieniłem na jakiegos chinola z allegro, potem od kolegi jeszcze wzialem inny i na nim jade. Jezeli chce cos sprawdzac, a chce miec pewnosc ze mikrofiltr dobry to musze kupic jakis, moze gdzie w sklepie beda mieli, bo w necie sa, ale przesylka 2x drozsza jak filtr, choc to wszystko chinszczyzna i moze gorsze jak te co mam



Nie prościej orange poprosić o nowy filtr? To jest w ich obowiązku Ci go zapewnić.. Dlatego dodają je do ich modemów.


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 11 cze 2015, 21:54

Jeszcze dodam, że jak czasem rozłaczy to w zakładce DSL Connection wg parametrów połączenie jest, ale Gateway czyli bramka polaczenia nie ma jeszcze prze np. pol minuty badz minute, moze i taka jest kolejnosc, ale normalnie ta procedura nie trwa tyle na pewno, to tak dorzucam.
Dzis rozlaczylo, w nocy i w dzien 2x pradu nie bylo, moze to nie mialo na to wplywu, nie wylaczam routera, mam wrazenie ze jeszcze dzis sie przywiesil.


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 11 cze 2015, 22:20

Jeśli rozłącza Neta ale w zakładce Status jest połączenie, to znaczy, że zresetował się IP - dzieje się to raz na 24h. Nie ma stałej godziny, tylko te 24h liczą się od włączenia routera (np. zaniku prądu)


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 12 cze 2015, 14:15

To nie to, wiem o zmianach IP.
Dzis juz widze ze byly kolejne rozlaczenia bo przycielo z pelnego gdzies o pół mega do 11370


DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 11370 kbps
Upstream Rate: 651 kbps
Downstream Margin: 11 db
Upstream Margin: 13 db
Downstream Line Attenuation: 27 db
Upstream Line Attenuation: 6.5 db
Downstream Transmit Power: 12 db
Upstream Transmit Power: 21 db


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 20 cze 2015, 9:34

Telefon odłączony, tragedii nie ma, ale rozłączenia następują, wczoraj jeszcze mikrofiltr nowy kupiłem i włączyłem telefon, to od razu rozłączyło. Albo linia, albo router ... Trzeba go chyba bedzie zmienić i walczyć potem z linią ewentualnie


DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 10234 kbps
Upstream Rate: 1021 kbps
Downstream Margin: 14 db
Upstream Margin: 7 db
Downstream Line Attenuation: 26 db
Upstream Line Attenuation: 7 db
Downstream Transmit Power: 12 db
Upstream Transmit Power: 21 db

Przypuszczam ze jakby telefon byl podlaczony to mialbym juz max z 7000 synchro

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 cze 2015, 10:52

Krzysiek88 pisze:Telefon odłączony, tragedii nie ma, ale rozłączenia następują, wczoraj jeszcze mikrofiltr nowy kupiłem i włączyłem telefon, to od razu rozłączyło. Albo linia, albo router ... Trzeba go chyba bedzie zmienić i walczyć potem z linią ewentualnie


DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 10234 kbps
Upstream Rate: 1021 kbps
Downstream Margin: 14 db
Upstream Margin: 7 db
Downstream Line Attenuation: 26 db
Upstream Line Attenuation: 7 db
Downstream Transmit Power: 12 db
Upstream Transmit Power: 21 db

Przypuszczam ze jakby telefon byl podlaczony to mialbym juz max z 7000 synchro


Masz aktywny telefon na tej linii czy podłączałeś tylko tak dla picu ?
Jak masz aktywny to zadzwoń do siebie na stacjonarny i zobacz czy w tym czasie nie zmieniają się parametry
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Watek o problemach z dzialaniem internetu.

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 20 cze 2015, 13:49

No nieżle.
Chciałem to sprawdzić, no i co?
W słuchawce nie ma sygnału, telefon nie dzwoni pomimo ze dzwonie na swój numer :) Odbieram i dalej nie dzwoni, az w koncu ktos odbiera, jakas baba :lol: :lol: :lol: Dzwonie do siebie, sluchawke telefonu mam w rece, a odbiera ktos obcy :lol: :lol: :lol: Co Oni porobili na tej centrali?
Jak byli naprawiac mieli zmienic port, nie bylo sygnalu, ale na drugi dzien juz byl, wtedy wylaczylem telefon zeby testowac co sie bedzie dzialo z internetm i teraz wlaczam tzn. niby wczoraj a tu takie jaja :???: trzeba znowu dzwonic do niech i to odkręcic

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości