Klika Pytań odnośnie Neostrady

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

Topic author
morbek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 06 kwie 2014, 1:32
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: morbek » 06 kwie 2014, 2:25

Witam jestem nowym nabywcą Neostrady :P tak więc mam parę pytań, Bardzo długo używałem Internetu radiowego tak więc Internet ADSL to dla mnie coś cudownego siadam gram o które chce i mam to samo.



1. Czy to normalne że o godzinie 1:17 zmienia mi się ip dns ?? zauważyłem że przez takie resety dns zmienia mi się ping raz na dobry raz na zły.
2. Czy kupno Routera dobrej klasy może wpłynąć na ping ?
3. IPV6 jak kupie Livebox 2.0 czy pingi w grach zmniejszą mi się ? Posiadam Sagem 2704 dodam że jak rozmawiałem z technikiem to opowiadał że mógł bym wymienić w przyszłości.
4. Jaki Router Kupić ?
5. Programy do obniżania pingów działa to na tych łączach ?? chodzi mi o wtfast, leatrix, cfosspeed ??
6. Dodałem screen z łącza może ktos mi powie czy jest dobrze i co o tym sądzi.

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/wNR3m/Parametry.jpg
Obrazek się nie mieścił tak więc podaje link
7. Opcja Fast słyszałem, czytałem, widziałem u kolegi który mieszka po drugiej stronie ulicy i pytanie moje brzmi jak zagadać aby włączyli ? gdzie dzwonić ??



dziękuje za odpowiedzi, poświęcenie czasu i chęć przeczytania moich zabójczych pytań.


Do Moderatora jak pomyliłem działy proszę o przeniesienie tematu :)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 kwie 2014, 8:31

morbek pisze:Witam jestem nowym nabywcą Neostrady :P tak więc mam parę pytań, Bardzo długo używałem Internetu radiowego tak więc Internet ADSL to dla mnie coś cudownego siadam gram o które chce i mam to samo.



1. Czy to normalne że o godzinie 1:17 zmienia mi się ip dns ?? zauważyłem że przez takie resety dns zmienia mi się ping raz na dobry raz na zły.
2. Czy kupno Routera dobrej klasy może wpłynąć na ping ?
3. IPV6 jak kupie Livebox 2.0 czy pingi w grach zmniejszą mi się ? Posiadam Sagem 2704 dodam że jak rozmawiałem z technikiem to opowiadał że mógł bym wymienić w przyszłości.
4. Jaki Router Kupić ?
5. Programy do obniżania pingów działa to na tych łączach ?? chodzi mi o wtfast, leatrix, cfosspeed ??
6. Dodałem screen z łącza może ktos mi powie czy jest dobrze i co o tym sądzi.

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/wNR3m/Parametry.jpg
Obrazek się nie mieścił tak więc podaje link
7. Opcja Fast słyszałem, czytałem, widziałem u kolegi który mieszka po drugiej stronie ulicy i pytanie moje brzmi jak zagadać aby włączyli ? gdzie dzwonić ??



dziękuje za odpowiedzi, poświęcenie czasu i chęć przeczytania moich zabójczych pytań.


Do Moderatora jak pomyliłem działy proszę o przeniesienie tematu :)


1.IP zmienia się co 24h , DNS nie może się sam zmienić, chyba że chodzi o revDNS.
2.Jeśli cię ucieszy 2ms mniej to możesz szukać. generalnie router nic nie zmieni.
3.Do czego ci IPV6 i tak jest tunelowane do IPV4
4.Nie ma po co , i jest już temat na forum.
5.Nie działa.
6.Powinno chodzić stabilnie.
7.Na neostradzie zapomnij o Fast. (chyba że jakieś netie, multimo i inne cuda).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
morbek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 06 kwie 2014, 1:32
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: morbek » 06 kwie 2014, 9:40

ad1. Co to jest RevDns i jak to działa :P chyba potem google poszukam.
ad3. Podobno na ipv6 można osiągnać niższe pingi a w loginie do neo mam /ipv6 końcówkę, jak czytałem to IPv6 jest dostępne tylko na livebox 2.0 ale sam nie mam pojęcia dlatego pytam
ad4. Mógł byś podać link ? do konkretnego ?
ad5. Aha to mogę wywalić cfosspeed
ad6. Dzięki tą informacje
ad7. co do netii to powiem ci że czytałem na forum chyba nawet tutaj albo innym że gościowi kazali dzwonić do tpsy a oni że nie oferują nie dla swoich Klientów spoza tp.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 kwie 2014, 10:05

morbek pisze:ad1. Co to jest RevDns i jak to działa :P chyba potem google poszukam.
ad3. Podobno na ipv6 można osiągnać niższe pingi a w loginie do neo mam /ipv6 końcówkę, jak czytałem to IPv6 jest dostępne tylko na livebox 2.0 ale sam nie mam pojęcia dlatego pytam
ad4. Mógł byś podać link ? do konkretnego ?
ad5. Aha to mogę wywalić cfosspeed
ad6. Dzięki tą informacje
ad7. co do netii to powiem ci że czytałem na forum chyba nawet tutaj albo innym że gościowi kazali dzwonić do tpsy a oni że nie oferują nie dla swoich Klientów spoza tp.


ad1. abef36.neoplus.adsl.tpnet.pl to twój revdns w momencie pisania posta.
ad3. totalna bzdura na chwilę obecną to wręcz większe bo cały ruch musi być tunelowany do IPV4 :lol:
ad4. zależy jakie masz wymagania ale pingów i tak lepszych mieć nie będziesz, mam nadzieje że nie używasz wifi skoro chcesz mieć dobry ping.
ad7. nie oferują dla nikogo, komuś tam udało się załatwić przez UKE ale jak zacznie się sypać łącze to zwalą na fasta i się z nimi szarp później :D
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
morbek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 06 kwie 2014, 1:32
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: morbek » 06 kwie 2014, 12:03

ad1. A są sposoby aby łączyło do adresu który jest mniej obciążony jest coś takiego ??
ad3. To w jakim celu są używane ipv6 ? zastanawiam się po co przy rejestracji kazali w loginie mi wpisać /ipv6
ad4. Mi głównie zależy na niskich pingach w do gier FPS online

:)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 kwie 2014, 12:47

morbek pisze:ad1. A są sposoby aby łączyło do adresu który jest mniej obciążony jest coś takiego ??
ad3. To w jakim celu są używane ipv6 ? zastanawiam się po co przy rejestracji kazali w loginie mi wpisać /ipv6
ad4. Mi głównie zależy na niskich pingach w do gier FPS online

:)


1.Nie ma i nigdy nie było.
2.Nikt nikomu nie kazał, wywal to ipv6 z loginu i się nie przejmuj - i tak to nie działa :D
3.Jaki masz obecnie ping do wp.pl ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
morbek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 06 kwie 2014, 1:32
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: morbek » 06 kwie 2014, 13:17

ping do wp mam 42/43 ms a do 8.8.8.8 mam 61 ms trochę sporo bo na radiowym miałem mniej ale nie było tak stabilnie z pingiem

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 kwie 2014, 13:26

No trochę sporo bo ja mam do wp 25ms też na neostradzie ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 06 kwie 2014, 14:23

Ja mam 23ms, jakoś im większa prędkość tym ping mniejszy :D
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420


Topic author
morbek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 06 kwie 2014, 1:32
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: morbek » 06 kwie 2014, 14:32

widzę zę Fast na bogato :) tacy to mają szczęście :P, hmm co by poradzić na te 20 ms mniej

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 kwie 2014, 20:33

To nie fast, na faście to miałem niecałe 10ms :P co nie zmienia sprawy że nie narzekam :)

Pokaż jak wygląda tracert do wp ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
morbek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 06 kwie 2014, 1:32
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: morbek » 07 kwie 2014, 1:04

Oto i on :)

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/wN2wm/tracert.jpg
do wp.pl

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 kwie 2014, 8:06

35ms tracisz do samej bramy w sumie sporo ale i tak w normie neostardowej ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
morbek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 06 kwie 2014, 1:32
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: morbek » 07 kwie 2014, 11:29

dzwoniłem dziś do orange i powiedzieli mi że włączą mi jutro fast path sam sie zastanawiam czy nie robią nie w bambuko dodam tracert jak tylko mnie przełączą, powiedziałem że do pracy potrzeba mi ;)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Klika Pytań odnośnie Neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 kwie 2014, 13:39

We Francji jest opcja wyłączenia a przecież to ta sama firma, może w końcu ktoś się puknął w łeb :)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości