Nowa inwestycja internet ?

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

Topic author
demo1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 mar 2014, 14:37
Numer GG: 0

Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: demo1 » 01 wrz 2016, 12:35

Witam,
Otoz w mojej miejscowosci jest przeprawadzana jakaś inwestycja,
wkopują kable swiatlowodowe i tutaj uwaga dziwne jak dla mnie

Od Nadajnika (wieży) zasięgowej do szafy ONU ktora jest juz uruchomiona kilka lat gdzie byly wlasnie do niej rowniez doprowadzane swiatlowody z sasiedniej wioski i jest internet 80Mb/s

a wiec co moze oznaczac ta nowa inwestycja ? jakie powiązanie ma wieża zasięgowa ze światłowodami ?? Internet światłowodowy bezprzewodowy :D ??


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 01 wrz 2016, 12:49

Szczerze? Nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś :P Masz tam maszt telefonii komórkowej? To nie dziwne, jeśli Orange go tam posiada i podpina światłowód - oni jako operator kablowy mogą sobie pozwolić na częściową zmianę sposobu dosyłu. Zresztą jakbyś porównał ilość ich nadajników i jaki procent z nich (głównie) w miastach podłączony jest radioliniami, a nie światłowodem i porównał do konkurencji to byś się zdziwił. Zrobili podczas modernizacji w ramach NetWorkS! kawał dobrej roboty i nie spoczywają na laurach w tej kwestii, ale niestety za to obrywają inwestycje kablowe.
Obrazek


Topic author
demo1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 mar 2014, 14:37
Numer GG: 0

Re: Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: demo1 » 01 wrz 2016, 12:58

Właśnie maszt stoi ale z plusa tylko, nie ma zasięgu orange w ogóle, więc tym bardziej dziwne

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 wrz 2016, 12:59

Wieża to pewnie radiolinia do innej miejscowości żeby 10km światłowodu nie kopać a w miejscowości docelowej będą już światłowody.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
demo1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 mar 2014, 14:37
Numer GG: 0

Re: Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: demo1 » 01 wrz 2016, 13:56

Hmm dziwne bo z tego co się orientuje, wszystkie moje sąsiednie miejscowości posiadają już internet światłowodowy w obrębie 10km i więcej nawet

Ale jeśli by to nie była radiolinia to co wtedy ? jest jeszcze jakieś inne wytłumaczenie z tej inwestycji ??

Jeśli nie to znaczy że nic się nie zmieni z kwestii tej inwestycji dla mojej miejscowości ?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 wrz 2016, 16:48

Trudno zgadywać o co tam chodzi.
Zrób zdjęcie tej wierzy i anten ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 02 wrz 2016, 18:42

Wieża ;]

Zbanujemy za chwile admina :wink:

Internet to internet a wifi czy miedz czy światłowód to tylko technologie przepływu danych.
Do prawie każdej centrali tp dochodzi swiatłowód. A pózniej miedzią .

FTTH czyli wszedzie swiatło . Konczy sie w modemie w domu lub FTTB czyli w budynku.

Swiatłowody jak na razie najlepszą technologią chociaż juz testują lasery itp. Może kiedyś bedzie coś na wznak interentu satelitarnego jak teraż swiadlowód. Tylko cieżko by było monopol zlikwidować bo nie da sie ograniczyc do jednego Panstwa.

Jak kupisz umowe na telewizje to bedzie ci odbierac tam gdzie sięga nadajnik. :wink:
2+2=4

Obrazek


Topic author
demo1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 mar 2014, 14:37
Numer GG: 0

Re: Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: demo1 » 21 wrz 2016, 21:05

best-boy pisze:Trudno zgadywać o co tam chodzi.
Zrób zdjęcie tej wierzy i anten ;)



Obrazek

Obrazek

Obrazek


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 21 wrz 2016, 23:01

Ja mogę stwierdzić tyle: wieża i anteny typowe dla Plusa; jest radiolinia i tyle z tego wynika. Gdzie to jest, jaka miejscowość, gmina, powiat? Wtedy można zobaczyć dokąd (albo skąd) ta radiolinia ogarnia sygnał. Powinien być tam sygnał przynajmniej G900, U900 i LTE800, choć właśnie te anteny umożliwiają też nadawanie U2100 i LTE1800.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Nowa inwestycja internet ?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 wrz 2016, 8:07

Trzeba by zerknąć w listę radiolinii ale trzeba znać miejscowość.
http://www.btsmap.one.pl/uke/linie/
Jak na dłoni ;) wystarczy mieć GoogleEartha.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 15 gości