Neostrada ogromny spadek prędkości internetu!

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

-=pUnIsHeR=-
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 23 mar 2007, 0:01

Re: Neostrada ogromny spadek prędkości internetu!

Nieprzeczytany post autor: -=pUnIsHeR=- » 26 cze 2017, 19:21

Mam pytanie, co sądzicie o moim przypadku. Konkretnie chodzi mi o to, gdzie w ciągu 4 lat zniknęły megabity mojej Neostrady?
Jako poglądowe parametry podaję najpierw te z 2013 r. - najpierw po podpisaniu umowy na 40/4, po chwili, z uwagi na dość dobre parametry łącza zmieniłem na 80/8. Ale od niedawna dostałem strzał i... zobaczcie sami niżej...
To było na początku, tj.
VDSL - 40/4 w dniu 07.10.2013, natomiast VDSL - 80/8 w dniu 29.10.2013:
Obrazek

A tutaj to co mi z dnia na dzień zafundował Orange kilka dni temu:
Obrazek
Obrazek

Zgłaszałem sprawę na infolinię, ale bez powodzenia...
Gdzie uciekły moje megabity? Przecież linia telekomunikacyjna nie starzeje się w takim tempie, zresztą porównajcie parametry linii...

p.s. od szafy ONU, do której doprowadzony jest światłowód, mam niecałe 600m.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada ogromny spadek prędkości internetu!

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 cze 2017, 9:25

Ważny jest parametr D1.
Wynika z niego że tłumienie jest 18db a to oznacza że linia ma 1500m (ok) , więc 30Mb jest adekwatnym wynikiem, spadek pewnie wynika z tego że inny abonenci wzieli VDSLa albo zmienili ADSLA na VDSLa który bardziej sieje po liniach.
Sorry, taki urok miedziawki.
50-60Mb przy 1500m jest możliwe w laboratoryjnych warunkach, czyli idealna linia i zero abonentów.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


-=pUnIsHeR=-
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 23 mar 2007, 0:01

Re: Neostrada ogromny spadek prędkości internetu!

Nieprzeczytany post autor: -=pUnIsHeR=- » 27 cze 2017, 16:52

best-boy pisze:Ważny jest parametr D1.
Wynika z niego że tłumienie jest 18db a to oznacza że linia ma 1500m (ok) , więc 30Mb jest adekwatnym wynikiem, spadek pewnie wynika z tego że inny abonenci wzieli VDSLa albo zmienili ADSLA na VDSLa który bardziej sieje po liniach.
Sorry, taki urok miedziawki.
50-60Mb przy 1500m jest możliwe w laboratoryjnych warunkach, czyli idealna linia i zero abonentów.

best-boy: napisałem wyżej, że do szafy ONU wzdłuż linii wyznaczonej przez studzienki Orange mam niecałe 600m. 1500m jest niemożliwe, chyba, że liczyć tam, spowrotem i jeszcze pół raza tam - czyli do szafy ONU. Druga sprawa, że załączyłem screeny z parametrami linii i nie widzę zbyt wielu rozbieżności pomiędzy stanem na start usługi, z tymi parametrami technicznymi z dziś - poza prędkością oczywiście.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada ogromny spadek prędkości internetu!

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 cze 2017, 16:56

-=pUnIsHeR=- pisze:
best-boy pisze:Ważny jest parametr D1.
Wynika z niego że tłumienie jest 18db a to oznacza że linia ma 1500m (ok) , więc 30Mb jest adekwatnym wynikiem, spadek pewnie wynika z tego że inny abonenci wzieli VDSLa albo zmienili ADSLA na VDSLa który bardziej sieje po liniach.
Sorry, taki urok miedziawki.
50-60Mb przy 1500m jest możliwe w laboratoryjnych warunkach, czyli idealna linia i zero abonentów.

best-boy: napisałem wyżej, że do szafy ONU wzdłuż linii wyznaczonej przez studzienki Orange mam niecałe 600m. 1500m jest niemożliwe, chyba, że liczyć tam, spowrotem i jeszcze pół raza tam - czyli do szafy ONU. Druga sprawa, że załączyłem screeny z parametrami linii i nie widzę zbyt wielu rozbieżności pomiędzy stanem na start usługi, z tymi parametrami technicznymi z dziś - poza prędkością oczywiście.

Zrób zdjęcie tej szafy, może to nie ONU.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


-=pUnIsHeR=-
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 23 mar 2007, 0:01

Re: Neostrada ogromny spadek prędkości internetu!

Nieprzeczytany post autor: -=pUnIsHeR=- » 27 cze 2017, 17:55

To ONU :) Stoi obk starej szafy krosowniczej (osiedlowej), slychac ja z daleka (wentylatory).
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada ogromny spadek prędkości internetu!

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 cze 2017, 18:28

-=pUnIsHeR=- pisze:To ONU :) Stoi obk starej szafy krosowniczej (osiedlowej), slychac ja z daleka (wentylatory).


Z tłumienia wychodzi na pewno ponad kilometr i teraz opcje są dwie
-albo router pokazuje bzdury
-albo linia uległa uszkodzeniu

Z tym że ze screenów wynika że ani moc transmisji ani tłumienie nie uległo zmianie, więc szum musiał drastycznie wzrosnąć.
Być może ktoś w tej samej czwórce ma jakiegoś ISDNa/VDSLa czy inne siejące patatajstwo.
Mógłbyś próbować prosić i zmianę pary, a nóż się doprosisz.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neostrada ogromny spadek prędkości internetu!

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 30 cze 2017, 14:30

Szumy, szumy, szumy, mi też pewnego czasu uciekło 20mb, więc i to jest możliwe ;)
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada ogromny spadek prędkości internetu!

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 30 cze 2017, 21:33

Najgorzej jak ktoś weźmie usługę i leci linia w tej samej czwórce/ósemce... może dużo uciąć szumami.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości