Zmiany w neostradzie

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)
Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 mar 2017, 17:21

W dzień musi wzrastać ilość błędów,fakt faktem, dziwne jest to że tak często reaguje, ludzie zazwyczaj mają odwrotnie - nie chce reagować ;>
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 31 mar 2017, 17:29

Ano właśnie, tylko gdyby wzrastała ta ilość błędów, to pingi by nie malały co drugi dzień.
Mogę resetować router 30 razy na dzień, a po północy między 00:00 a 01:00 wchodzą mniejsze pingi, by kolejnej nocy znów wskoczyć wyższe.
No chyba, że wszystko ma związek z "oszczędnością" energii na centrali, co wiąże się ze zmniejszeniem marginesu, bo podobno nowa karta "chińczyk" ma taką politykę. Stinger dawał tyle ile było i nie oszczędzał na marginesie.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 mar 2017, 21:31

Może i faktycznie te chińskie RA/DLM działa tak śmiesznie i nie ma komu tego poprawić, częsta przypadłość w Orangutanie, stawiają i działa...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 08 kwie 2017, 21:01

Niestety od kilku dni trzyma mi zwiększony przeplot. Zgłosiłem poprzez formularz. Od czterech dni NIC nie rusza się. Tak banalnie prosta sprawa jak reset DLM, ponowna stabilizacja łącza a na infolinii jedna wielka dezinformacja. Automat przedwczoraj mnie poinformował, że usterka została przekazana "partnerowi technicznemu Orange". Potem, że przepraszamy za opóźnienie w naprawie usterki.
Dziś pół godziny coś majstrowali na centrali, bo nie było synchronizacji i sygnału w słuchawkach i nic. Zwiększony przeplot jak trzymał tak trzyma.
Po co to ustrojstwo ... W 2009 roku, gdy zaczynałem przygodę z neostradą, miałem pingi do onetu na poziomie 11-12 ms, wtedy był jeszcze FAST. Dziś to już 32 ms, gdzie na 3G jest nawet mniejszy - bo sprawdzałem łącząc telefon z komputerem. Do momentu zwiększenie przeplotu było 20-21 ms.
W oddalonym ode mnie o 30 km mieście, mającym dalej do Krakowa, gdzie są serwery onetu - mają pingi rzędu 3 ms :shock: - no ale to akademicka sieć lecąca światłowodami. Niemniej dziwi mnie polityka Orange względem pogarszania internetu.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 kwie 2017, 22:01

No wiesz, ja mam do onetu 28ms. Też kiedyś miałem 19ms ale to były czasy neo 1Mbps.
Polityka orange jest taka że większość ludzi to debile a DLM ma pilnować żeby mieli internet i nie truli gitary na party line ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 08 kwie 2017, 23:07

No tak, z tym, że ja mam bliżej do onetu fizycznie, bo 80 km ale wpierniczony przeplot 511 na downloadzie :/
To mam pecha, nie czując się informatycznym debilem a odczuwając skutki polityki Orange ;).

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 kwie 2017, 10:26

Dlatego nie lubię dzwonić na party line ;), zawsze myślałem że ze mnie debila robią :D
Chociaż jest astronomiczna poprawa : teraz przy zgłaszaniu usterki nie gada się z konsultantem tylko centrala od razu dokonuje pomiaru i stwierdza czy uszkodzenie jest czy go nie ma, po czym automatycznie nadają numer zgłoszenia, jak dla mnie bomba.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 09 kwie 2017, 10:54

best-boy pisze:Dlatego nie lubię dzwonić na party line ;), zawsze myślałem że ze mnie debila robią :D
Chociaż jest astronomiczna poprawa : teraz przy zgłaszaniu usterki nie gada się z konsultantem tylko centrala od razu dokonuje pomiaru i stwierdza czy uszkodzenie jest czy go nie ma, po czym automatycznie nadają numer zgłoszenia, jak dla mnie bomba.

Tylko pytanie, co dla centrali jest uszkodzeniem? Ja gdy zgłaszałem przez formularz na stronie, to zawsze mam "stwierdzone uszkodzenie". U mnie technik robił pomiar na swoim urządzeniu i wysyłał wyniki, po przyjściu przychodziło mu, że czysto. W tym samym czasie poprzez formularz nadal był pomiar jako "uszkodzenie". Tak czy owak wygodne to jest, bo nigdy za wizytę się nie płaci - jako dowód screen z ekranu.
Wzrost przeplotu chyba jednak pod uszkodzenie nie wchodzi ;)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 kwie 2017, 11:42

No właśnie nie wchodzi a za żadne skarby nie chcą na sztywno ustawiać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 11 kwie 2017, 9:50

Teraz niestety mam większą podstawę ... W nocy DLM przyciął mnie na 9216 kbps (download) i 860 kbps (upload) i ... zwiększył przeplot!
Ręce mi opadają ... Chciałem zgłosić na infolinii, ale tam jakaś emerytka (po głosie poznałem wiek) pierdzieliła swoje farmazony, że zgłoszenie poprzednie leży, że to do 10 Mbps jest prędkość itd.
Kontaktowałem się z technikiem, on tylko już może mi chyba pomóc i do CKU zadzwonić. Koszmar z tym DLM. Koszmar z Orange.
Chyba, że zrobię myk i zamówię poprzez formularz na stronie zmianę opcji do 20 Mbps. Pomiar linii pokazuje, że do 10 jest. Ale przez formularz pójdzie. A wtedy mniej niż 12448 synchro mieć nie mogę.
Teraz pytanie, czy DLM działa na opcji do 20 Mbps? Czy puszcza ile linia pozwoli?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 kwie 2017, 11:50

DLM działa na wszystkich usługach adsl i vdsl.
Skoro nie rozłącza a DLM interweniuje tzn. że linia sypie błędami, teraz taka pogoda słodko-kwaśna, może nasilać efekt kijowej linii.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości