Zmiany w neostradzie

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)

Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 21 mar 2017, 10:48

Orange postanowiło wprowadzić zmiany ...
Mam neostradę do 10 Mbps i była maksymalna synchronizacja 12448 kbps (download) i około 1033 (upload). Tłumienie na poziomie 27 dB.
Ponad tydzień temu, nastąpiło rozłączenie. Nastąpił cud i tłumienie spadło do 24 dB w jednej chwili, przy zachowanej synchronizacji maksymalnej. Wzrosła też synchronizacja na upload. Bywa, że wyciąga ponad 1180 kbps. Niestety, coś za coś. O ile na upload margines jest w miarę spoko. To niestety na download spadło mi z prawie 10 dB margines do 6 dB z hakiem (maks. ok 6,7 dB). Zmiejszyły się pingi do ok 18 ms do bramy. Wzrosła prędkość pobierania (niewiele ale zawsze) i co oczywiste, wysyłania.
Niestety, podejrzewam, że nieśmiertelny DLM nie da mi spokoju. Przedwczoraj mi skoczył narzut interleaved aż o 15 ms. Wczoraj oddał. Dziś znowu z pięknych 20 ms do onetu (przykładowo), mam aż 35 ms, czyli gorzej niż na polączeniu 3G.
Technik Orange poinformował mnie, że wprowadzono jakiś nowy system zarządzania energią na centrali (o ile dobrze zrozumiałem).
Ponoć na mojej linii pojawiła się teraz możliwość do 20 Mbps. Technik mówił mi, że ok. 15 Mbps powinno pójść. Tylko jakim cudem? Skoro margines to ledwo 6 dB z czymś? No chyba, że jak widać można systemowo manipulować zarówno tłumieniem i marginesem.
Zgłosiłem usterkę, że zwiększył mi się przeplot.
Spotkaliście się z tymi zmianami już u siebie?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 mar 2017, 13:36

Wszystko wygląda standardowo.
Nie znamy mocy z jaką nadaje DSLAM (Tx Power) więc tłumienie które pokazuje router faktycznie może być przekłamane.
Nie znamy też ilości błędów na linii, więc trudno się odnieść do interwencji DLM.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 21 mar 2017, 16:28

Rozmawiałem dziś z technikiem. Zmienili kartę ze Stingera na "chińczyka" a ten ma taki system zarządzania energią, że "oszczędza ją" co spowodowało zmniejszenie marginesu.Ponoć poniżej 6 dB nie ma prawa nigdy spaść.
Urządzenie technika pokazało tłumienie identyczne jak na routerze, czyli spadło - co jest wynikiem zmiany karty.
Niemniej czekam aż DLM odda mi moje pingi. Może mile zaskoczę się znów, że po północy tak się stanie. A może nie ...
W każdym razie coraz ciężej jest cokolwiek załatwić w Orange, bo przysłali mi technika. Tymczasem prosiłem o zwyczajny restart DLM.
Na urządzeniu technika, narzut był pokazany:
14 ms na download, 12 ms na upload :/

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 mar 2017, 17:51

Być może przez deszcze zwiększyła się ilość błędów i tak szybko nie odda.
Za mało wiadomo.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 21 mar 2017, 21:31

Na infolinii nie zrobią restartu już pare lat, jak miałem jaja to mówiłem technikowi żeby zrobil restart i nie było problemow.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 23 mar 2017, 1:48

DLM oddał mi pingi znów na dobę i teraz przed 1 w nocy rozłączenie ... wzrost pingów. Co drugą noc tak się dzieje. Czy DLM zgłupiał do reszty?
Nigdy tak nie działało się z tymi pingami. Router chodził całą dobę, więc nie rozumiem w czym rzecz.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 23 mar 2017, 7:40

No właśnie w tym rzecz że nie wiemy jaka jest ilość błędów.
Może da się coś poprawić w instalacji domowej?
Narysuj jej przebieg w paincie, od momentu wejścia do lokalu. (telefony, filtry, rozdzielacze, gniazdka).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 23 mar 2017, 17:55

Krzysiek88 pisze:Na infolinii nie zrobią restartu już pare lat, jak miałem jaja to mówiłem technikowi żeby zrobil restart i nie było problemow.

To jakim cudem jeszcze dwa miesiące temu konsultant mi resetował?
Odłącz ruter na 20 minut od zasilania. Samo się zresetuje. Przynajmniej u mnie zawsze się resetuje i tak robię, jak nie chce mi się dzwonić na infolinię żeby mi zresetowali.
Obrazek


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 23 mar 2017, 20:45

Instalacja jest ok (dwa telefony, na osobnym gniazdku wpięty router). Technik sprawdzał. Błędów też nie sypie.
Podejrzewam, że wszystko ma związek z tą nową kartą na centrali pod którą zostałem wpięty. Dziś po północy pewnie znów wejdą mniejsze pingi. Pojutrze wrócę większe.
Co do odłączania routera. U mnie to niestety nie działa. Na ifolinię zadzwonię jak i tym razem powtórzy się historia. Rzadko jest trafić na kumatego gościa ... Ostatnio jeden konsultant straszył mnie, że obciążą mnie kosztami wizyty technika. No bez jaj! Ostatnie zgłoszenie napisałem, że chodzi o DLM i zwiększone pingi, to przysłali mi na usterkę technika.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 24 mar 2017, 13:05

Pisałeś czy dzwoniłeś?
Na infolinii ciężko o kogoś kumatego.
Szkoda że twój router nic nie pokazuje, ani mocy ani przeplotu ani błędów czy utraty transmisji, w ciemno sobie wróżymy.
Te dwa telefony masz za splitterem czy każdy na oddzielnym filtrze? Dobrze dać jeden filter na całą instalację (podobnie jak daje się splitter).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 24 mar 2017, 14:09

CRC to maksymalnie kilkadziesiąt błędów na dobę, zazwyczaj kilkanaście w obie strony. Tak mi pokazuje TP-Link.
Przeplot, gdy wskakuje większy ping to 14 ms/12 ms o czym pisałem wcześniej (co pokazało urządzenie do mierzenia linii, które podpiął technik).
Telefony są w osobnych pomieszczeniach, każdy na "swojej" linii. Każdy na oddzielnym filtrze.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 mar 2017, 9:43

Błąd.
Wszelkie odgałęzienia robi się dopiero za filtrem a tu wychodzi na to że masz dwie gałęzie przed filtrami.
Dobrze by było przebudować linię, dać filtr w miejscu gdzie linia rozdziela się na te dwie gałęzie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 25 mar 2017, 20:48

http://wstaw.org/m/2017/03/25/instalacja.jpg
Tak to dokładnie wygląda. Dziś były jakieś prace na centrali. Zamilkło na kilkadziesiąt minut wszystko. Brak sygnału w telefonach był.
Po ponownej synchronizacji, znów mniejsze pingi. Zobaczę co dalej.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 mar 2017, 20:53

Jaka jest długość przewodu do pierwszego telefonu? Jest płaski czy YTKSY?
Na początek przenieś drugi filtr w zaznaczone miejsce, tak wiem, odwrotnie wtyczki ale musisz sobie poradzić (nie można filtra podłączyć odwrotnymi stronami (line-phone) bo będzie bardzo źle... , więc coś musisz wykombinować.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
melangeros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2017, 10:39
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Zmiany w neostradzie

Nieprzeczytany post autor: melangeros » 31 mar 2017, 17:15

Wszystko jest zrobione perfect.
DLM co noc robi to samo :). Kiedyś DLM obcinał synchronizację (gdy coś się działo na linii, u mnie było zawsze OK), teraz zwiększa przeplot, po czym go obniża i tak w kółko. Wszystko zaczęło się wraz z przepięciem na nową kartę na centrali. Ktoś "mądry" tak skonfigurował to ... i nie ma bata na to.
Po północy znów spadną pingi, jutro wzrosną. A przecież synchronizacja ma trzymać 24 godziny i zmieniać później samoistnie IP.
Jakieś rady jak wywalczyć stabilizację i spokój od DLM? Co mówić, co pisać?
Z tego co wiem od technika, nie obcinają już synchronizacji. System patrzy na tłumienie na linii. Do iluś tam ma być podręcznikowe 12448 kbps.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2017, 17:22 przez melangeros, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości