Pływające synchro - Funbox

Pytania i informacje dotyczące usługi Neostrada TP i Multipakiet TP (VOIP, Video on demand, etc)
Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 28 maja 2017, 10:23

Szanowni koledzy
Skuszony rewelacyjną ceną pakietu Orange Love postanowiłem aneksować wszystkie umowy. Wszystko fajnie, lecz ze względu na telewizje oraz przeniesienie telefonu stacjonarnego do VoIP musiałem zmienić poczciwy ruter TP-Link 8901G na Funboxa 2.0. I tutaj zaczęły się problemy.
Linia jest bardzo długa, około 4-5 km od centrali. Tłumienie na downstreamie to około 52dB.
Zauważyłem, że po zmianie rutera na Funbox bardzo pływa mi synchro na downstreamie.
Ale od początku: odłączam ruter od prądu na 20 minut. Po tym zabiegu zapina się w przedziale 6800-7900 kb/s. Jest to dla mnie zadowalające. Nadchodzi wieczór i połączenie staje się niestabilne, więc synchro obniża się w przedziale 6800-5800 kb/s. Jest to dla mnie jeszcze do zaakceptowania. Czasem prędkość zostaje już na tym poziomie przez kilka dni, lecz najczęściej następnego dnia rano widzę już 3200 kb/s na downstreamie.
Za czasów TP-Linka tak nie było. Tygodniami trzymał synchro w przedziale 6800-5800 kb/s.
Margines cały czas w przedziale 4-6 dB. Wieczorem leci do 1-2 dB i wtedy spada synchro.
Instalacja do domu położona nowa przez technika Orange jakieś pół roku temu. Para w przewodzie również zmieniona przez technika.
Jako, że nie obcuje zbyt często ze sprzętem typu Funbox (neostrada jest w domu "weekendowym") chciałem zapytać, czy takie zachowanie Funboxa jest normalne czy może coś się zepsuło i wołać techników?
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 maja 2017, 13:31

Obawiam się że to nie wina FB ale promocji na którą nie tylko Ty się skusiłeś.
Wieczorem jest większy szum na linii.
Awaria jest mniej powtarzalna, ew. występuje po deszczu, a tutaj tylko pora dnia ma wpływ a pora roku kiedy rosa siada też już za nami.
Chyba będziesz musiał się pogodzić z takim działaniem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 28 maja 2017, 18:00

Problemy z połączeniem wieczorami były od kiedy mam neostrade. Jeszcze za czasów neostrady 512 i modemu Sagem F@st 800 rozłączało wieczorami. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz - podczas ostatniej wizyty technik powiedział mi, że synchro zmienia się dynamicznie, bez rozłączania. Kiedyś tak nie było i TP-Link przy 7400 na downstreamie i 0,3 dB marginesu zrywał połączenie. Teraz faktycznie synchro zjeżdża wraz ze spadkiem marginesu, ale nigdy nie idzie w górę! Dla przykładu: wstaję rano, loguje się na ruter. Widzę 3200 na dowstreamie oraz 6dB marginesu. Wyłączam FB z prądu na 20 minut i mam 7400 również przy 6dB marginesu. Tylko według mnie coś tu nie halo?
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 29 maja 2017, 8:11

Fakt, coś jest nie halo.
Niestety FB nie pokazuje żadnych parametrów, ani błędów, ani mocy ani głębokości przeplotu.
Możemy sobie zgadywać co najwyżej.
Szczęście w nieszczęściu to ADSL2+ i zawsze pozostaje możliwość sprawienia sobie innego routera.
Ba, na innym routerze można by się nawet pokusić i wyłączenie RA czy zabawę SNR, a tak to kiszka.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 03 cze 2017, 16:53

Po dość długiej nieobecności zalogowałem się na Funboxa - było synchro 6000 na downstreamie i 980 na upstreamie przy marginesie 5,1 dB (godziny południowe). Wyłączyłem ruter z prądu na 20 minut. Po ponownym włączeniu synchro skoczyło na 7303 na down i 894 na up przy marginesie 5,9 dB :shock: . Zaznaczam, że było to w południe. Obecnie jest 16:50 i nic się nie zmieniło. Zobaczymy, jak będzie po 20:00.
Jeśli chodzi o zaszumienie linii to kilka osób zrezygnowało (najbliźsi sąsiedzi), kilka osób przeszło z 1mb/s na opcje do 10mb/s. Nowych umów w tej lokalizacji Orange nie chce podpisywać na kablu, tylko i wyłącznie LTE pomimo wolnych portów na centrali i posiadania telefonu stacjonarnego. A może to tylko jakiś plan sprzedażowy?
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 cze 2017, 17:00

Może szum zmalał a może DSLAM zwiększył tx power.
Za mało danych.
W sumie to żaden powód do zmartwień :)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 12 lip 2017, 17:23

best-boy pisze:Za mało danych.

Jakich danych jeszcze potrzebujesz? Mogę podpiąć na chwilę starego Tp-Linka.
best-boy pisze:W sumie to żaden powód do zmartwień :)

Uwierz mi, że przesiadka na neostrade z łącza, które mam w podpisie nie jest łatwa, nawet jeśli trwa to tylko kilka dni.

Prawda jest taka, że jedyna inwestycja Orange w tym regionie to dołożenie na centrali kart ADSL w 2004 roku. Od tamtej pory nic, zero inwestycji.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 12 lip 2017, 18:29

Vieslav pisze:
best-boy pisze:Za mało danych.

Jakich danych jeszcze potrzebujesz? Mogę podpiąć na chwilę starego Tp-Linka.
best-boy pisze:W sumie to żaden powód do zmartwień :)

Uwierz mi, że przesiadka na neostrade z łącza, które mam w podpisie nie jest łatwa, nawet jeśli trwa to tylko kilka dni.

Prawda jest taka, że jedyna inwestycja Orange w tym regionie to dołożenie na centrali kart ADSL w 2004 roku. Od tamtej pory nic, zero inwestycji.


Przydał by się tx power, ilość błędów.
Tp Link powinien pokazywać power, więc jak chcesz możesz sprawdzić.
Ale i tak nie dowiemy się jaki był power kiedy synchro było 6000, więc ta pojedyncza informacja będzie raczej orientacyjna.
U mnie też nie było inwestycji jakieś 10 lat, cały czas jestem podłączony do starego Stingera który ma rurkę 2xSTM1, na całe szczęście większość ludzi ucieka od orange i transfery mam cały czas maksymalne. :mrgreen:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 08 sie 2017, 18:43

Na razie nie zrobię żadnych pomiarów, ponieważ od jakiegoś czasu dostałem na sztywno synchro 4,1/0,9 (przy marginesie 16dB). Najpierw infolinia techniczna twierdziła, że "linia się stabilizuje". Po licznych telefonach i przekonywaniu konsultantów, że od co najmniej 4 lat zawsze miałem +-6mb/s, ktoś łaskawie przyjął zgłoszenie usterki. Wczoraj otrzymałem werdykt technika: przeciążenia na centrali :shock: , przewidywana data usunięcia usterki: nieznana :shock: . Nie mam pojęcia, co mają przeciążenia na centrali do synchronizacji; może ucięli mi specjalnie? Nie wiem co dalej począć, gdyż przy tak marnym synchro posiadanie neostrady nie ma już żadnego sensu.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 sie 2017, 10:11

Przeciążenia to standardowa śpiewka, po prostu więcej ludzi pobrało jakieś vdsle czy nawet adsle i jest większy szum, to że jeden router radzi sobie tak a drugi owak to druga para kaloszy, stary DGN na broadcomie był mistrzem na takich liniach.
Zresztą sam sobie odpowiedziałeś.
musiałem zmienić poczciwy ruter TP-Link 8901G na Funboxa 2.0. I tutaj zaczęły się problemy.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 18 sie 2017, 17:41

Dostałem rabat 30zł na kolejną fakturę a synchro skoczyło do 6,1 na downloadzie i o dziwo trzyma tak już drugi tydzień, co jeszcze nigdy się nie zdarzyło!
Ech... Ciekawe jaka dalsza przyszłość czeka te leciwe miedziane kable...
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 sie 2017, 21:41

Może zmiana wilgotności, może ktoś coś pomieszał w konfiguracji i wycisnął te kilka Mb...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 05 wrz 2017, 12:40

W sobotę padł rekord: synchro 2,1 na downstreamie. Zgłosiłem usterkę, po godzinie dostałem smsa informującego o problemach z transferem i że zostaną usunięte najszybciej jak to możliwe (sytuacja sprzed miesiąca powtórzyła się). Synchro wróciło na 6,1 po wyłączeniu Funboxa z prądu na kilkanaście minut.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 05 wrz 2017, 16:26

Sajgon może się zacząć ale na jesień, co w lecie działa ledwo na jesień sypie się dokumentnie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Pływające synchro - Funbox

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 05 wrz 2017, 23:50

W moim przypadku jest zupełnie odwrotnie: od jesieni do wiosny mam względny spokój, natomiast od późnej wiosny do wczesnej jesieni zaczynają się różne dziwne akcje. Pamiętam jeszcze gdy miałem Orange Freedom bez DLMa - późną jesienią i w zimie mogłem ręcznie wymusić synchro na pełne 6mb/s (czyli około 7400 kb/s) i jakoś to działało, a w lecie łącze było stabilne "na słowo honoru" przy synchro 6800 i często musiałem zjeżdżać jeszcze niżej.
Widzę, że miedź już nie ogarnia, więc w tym roku może być zupełnie inaczej. Gdyby nie koszt instalacji zewnętrznej do LTE to nie zastanawiałbym się ani chwili nad takim rozwiązaniem problemu.
Chwilami mam ochotę wywalić telefon, tv i rozpocząć poszukiwania starego, poczciwego Lucenta Cellpipe :wink: .
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 12 gości