FAQ Netia na kablach TP

Tablica o usłudze Net24 Netii

Topic author
bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 03 lut 2007, 22:12

Postanowiłem wreszcie napisać coś takiego bo widzę, że jest to potrzebne Smile

Pyt: Gdzie znajdę ofertę Netii ?

Odp: Ofertę Netii dla abonentów TP można znaleźć na niżej wymienionych stronach :

http://www.netia.pl/uslugi,dla_domu,59.html

http://www.netia.pl/promocje,dla_domu,21.html

Pyt : Czy mogę mieć Net24 po kablach TP ?

Odp: Tutaj dostępna jest wyszukiwarka w bazie która zawiera kupiony od TP spis numerów tel na których można mieć Neostradę z naniesionym aktualnym pokryciem Netii.

UWAGA : Ostateczna odpowiedź czy dana opcja Net24 pójdzie na naszej linii udzielana jest Netii dopiero po podpisaniu umowy z Netią i przesłaniu z jej strony zamówienia do TP - patrz niżej


Pyt : Netia otrzymała od TP negatywną opinię o warunkach technicznych i zgodnie z warunkami umowy ją rozwiązała, co robić ?

Odp : Mamy następujące wyjścia :

1. Anulowanie wypowiedzenia - info z 9393, nie wiem czy ktoś już to "przerabiał" i wracamy do tego co i za ile mieliśmy przed złożeniem wypowiedzenia

2. Podpisanie z Netią nowej umowy o wolniejsze łącze i biurokracja zaczyna się od zera

Pyt: Na mojej linii Netia będzie w marcu/kwietniu czy jest jakaś alternatywa jeśli chodzi o Internet na kablach TP ?

Odp: Tak.GTS Energis uruchomił usługę BSA o nazwie Multimo. Więcej o usłudze można poczytać na ich stronie domowej

Pyt: Ile czasu trwa korespondencja Netia-TP ?

Odp: Zgodnie z porozumieniem między TP a operatorami alternatywnymi (dostępne tutaj) TP ma :

- 2 dni na weryfikację formalną wniosku przesłanego przez Netię, jeśli jest ok to
- 2 dni na weryfikację warunków technicznych - odp pozytywna lub brak odp oznacza, że istnieją,w przypadku braku warunków TP przesyła do Netii taką informację wraz z uzasadnieniem
- 2 dni na zrealizowanie zamówienia
- 12 godzin na przełączenie.

Pyt: Do kiedy trzeba wypowiedzieć umowę w TP w związku ze zmianą regulaminu ?

Odp : Do 14 lutego 2006

Pyt : Gdzie znajdę wzór wypowiedzenia umowy w związku ze zmianą regulaminu ?

Odp: Przykładowy wzór takiego wypowiedzenia można znaleźć np tutaj

Pyt: Jaki jest upload w opcji 6 Mbit/s ?

Odp: Upload jest taki jaki jest oficjalnie w Neostradzie 6Mbit/s czyli 256 kbit/s

Pyt: Jak wygląda sprawa PINGów ?

Odp : W tym celu powstał na forum specjalny wątek w którym można poprosić posiadaczy Net24 na kablach TP o wklejenie wyniku pingu/tracertu do podanego w pytaniu hosta.

Pyt: Jaki jest numer infolinii Netii ?

Odp: 0 801 802 803 (koszt połączenia równy cenie jednej jednostki taryfikacyjnej) lub darmowy 0-800-800-101

Pyt: Czy muszę płacić za kolejny modem ?

Odp:Nie. Podpisując umowę z Netią możesz używać dotychczasowego modemu (oprócz livebox'a TP- jego trzeba zwrócić do TP). W takim wypadku zgodnie z regulaminem promocji dostaniesz 90% rabatu na abonament za pierwszy miesiąc

Pyt: Ile kosztuje modem w promocji i jaki to modem ?

Odp: Koszt modemu to 1,22zł brutto a modem to Thomson Speed Touch 330

Pyt: Gdzie znajdę podręcznik użytkownika - modem SpeedTouch 330 ?

Odp: Instrukcja jest do pobrania stąd

Pyt: Jak wygląda pierwsze połączenie (aktywacja i uzyskanie indywidualnego loginu i hasła) ?

Odp: Proces ten dokładnie opisał użytkownik mo-xo (thx!) tutaj


Pyt: Co zrobić gdy łącze jest mało wydajne ?

Odp: W przypadku problemów z siecią zastosować TCPOptimizer http://www.speedguide.net/downloads.php suwakiem ustawić posiadaną opcję usługi, zaznaczyć Optimal settings i kliknąć Apply changes. Zmieniamy także wartość MTU na 1492.

Pyt: Posiadam router ADSL, w jaki sposób mam go skonfigurować ?

Odp: Konfiguracja jest taka sama jak dla Neostrady. Należy wpisać: VPI=0, VCI=35, enkapsulacja PPPoA VCMUX, parametry przydzielane dynamicznie, pierwszy login i hasło: net24, potem zamieniamy na uzyskane w procesie aktywacji(patrz wyżej).

Pyt: Gdzie mogę znaleźć kod aktywacyjny, który jest wymagany w procesie aktywacji ?

Odp: Kod aktywacyjny możesz wpisać w umowę podczas jej podpisywania (6 cyfr), jeżeli tego nie zrobisz, zostanie nadany kod aktywacyjny 123456.

Pyt: Czy podpisując umowę z Netią otrzymam prywatny czy publiczny adres IP. Czy jest on stały czy dynamiczny ?

Odp: Adres IP będzie publiczny, a przydzielany jest dynamicznie.

Propozycje pytań do FAQ mile widziane[/b]
Ostatnio zmieniony 14 lut 2007, 14:40 przez bdkacz, łącznie zmieniany 28 razy.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


Damiano
Donator
Donator
Posty: 322
Rejestracja: 19 sty 2004, 19:51
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Nieprzeczytany post autor: Damiano » 03 lut 2007, 22:34

cAst0r pisze:Od 1lutego pingi sa nie do zniesienia i nie da sie grac w szelakiego typu gry multiplayer. Chcialbym sie dowiedziec czy pingi w Net24 beda takie same jak na neostradzie.

sadze ze mozna dodac np. "Jak wygladaja pingi w grach?"

Ja myślę że to będzie zależało od wielu czynników więc jednoznaczna odpowiedź będzie niemożliwa - jeden będzie miał niskie a inny wysokie pingi jak to i w neo bywa Cool
At last - Net24 BSA at home :D


Simon_Nasedo
Bywalec
Bywalec
Posty: 407
Rejestracja: 27 sie 2004, 7:47
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Simon_Nasedo » 03 lut 2007, 23:35

SuchyX pisze:A co jeśli się okaze że moja linia nie spełnia warunków na Net24 6Mbit?? Czy moge zrezygnować z Neti ?? Teraz mam NEO 640 wcześniej TP mi proponowało łącze 2Mbit przy przedłużeniu umowy


Nie możesz zrezygnować. Umowa jest wtedy nieważna z powodu braku możliwości technicznych. Wtedy Netia proponuje ci podpisanie umowy na niższą prędkość. Czy sprawdzałeś swoje parametry linii przed wyborem opcji 6Mbit?
Ostatnio zmieniony 03 lut 2007, 23:37 przez Simon_Nasedo, łącznie zmieniany 2 razy.
Posiadane łącze: Net24 6Mbit na kablach tp.


mo-xo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 11 sty 2007, 18:04

Nieprzeczytany post autor: mo-xo » 04 lut 2007, 14:11

Strona Netii z ofertą

http://www.netia.pl/uslugi,dla_domu,59.html

http://www.netia.pl/promocje,dla_domu,21.html

Telefon

0 801 802 803 (koszt połączenia równy cenie jednej jednostki taryfikacyjnej)

Podręcznik użytkownika - modem SpeedTouch 330

http://www.netia.pl/files//net24/net24_ ... ch_330.pdf

Pierwsze połączenie

http://forum.neostrada.info/viewtopic.p ... 921#121921

można napisać to od nowa Smile

Pyt: Co zrobić gdy łącze jest mało wydajne (lub strony www powoli się ładują) ?

Odp: W przypadku problemów z siecią zastosować TCPOptimizer http://www.speedguide.net/downloads.php suwakiem ustawić posiadaną opcję usługi, zaznaczyć "Optimal settings", zaznaczyć pole "Modify All Network Adapters" oraz PPPoE ( MTU zmieni wartość na 1492) na koniec kliknąć Apply changes. Następnie pokaże się lista zmian, po kliknięciu ok. komputer się zresetuje i zmiany zostaną wprowadzone.


Można zabrać część pytań i odpowiedzi z tej strony

http://netia.novem.pl/faq

Posiadam router ADSL, w jaki sposób mam go skonfigurować?

Należy wpisać: VPI=0, VCI=35, enkapsulacja PPPoA VCMUX, parametry przydzielane dynamicznie, pierwszy login i hasło: net24.

Gdzie moge znaleźć kod aktywacyjny, który jest wymagany w procesie aktywacji?

Kod aktywacyjny możesz wpisać w umowę podczas jej podpisywania (6 cyfr), jeżeli tego nie zrobisz, zostanie nadany kod aktywacyjny 123456.


Tsavkov
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2007, 19:57
Numer GG: 0
Lokalizacja: UE

Uzasadnienie

Nieprzeczytany post autor: Tsavkov » 09 lut 2007, 2:25

Witam

Simon_Nasedo pisze:
SuchyX pisze:A co jeśli się okaze że moja linia nie spełnia warunków na Net24 6Mbit?? Czy moge zrezygnować z Neti ?? Teraz mam NEO 640 wcześniej TP mi proponowało łącze 2Mbit przy przedłużeniu umowy


Nie możesz zrezygnować. Umowa jest wtedy nieważna z powodu braku możliwości technicznych. Wtedy Netia proponuje ci podpisanie umowy na niższą prędkość. Czy sprawdzałeś swoje parametry linii przed wyborem opcji 6Mbit?


Podaje źródło tej informacji (według mnie):


Rezygnacja z Net24 jest możliwa w dowolnym momencie, ale wiąże się z rozwiązaniem Umowy Promocyjnej, a zgodnie z cz. IV, ust. 1. Szczegółowych Warunków Promocji:

Kod: Zaznacz cały

1. W przypadku:
a) rozwiązania Umowy Promocyjnej przez Nowego Abonenta
(...)
Nowy Abonent zostanie obciążony Opłatą Wyrównawczą


Jeśli nie ma możliwości technicznych, to zgodnie z par. 6. ust. 6. Regulaminu:

Kod: Zaznacz cały

6. Operator może rozwiązać lub zmienić Umowę w sposób powodujący ograniczenie zakresu świadczonych Usług bez zachowania terminu wypowiedzenia w następujących przypadkach:
b) rozpoczęcie świadczenia Usług nie będzie możliwe z innych względów, w szczególności technicznych;


Czyli operator może Umowę rozwiązać, ale może też zmienić np. na niższą opcję, dla której parametry Lokalnej Pętli Abonenckiej są prawidłowe.


Topic author
bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 09 lut 2007, 2:36

Załacznik E do umowy część B punkt 10.

Jeśli z przyczyn leżących po stronie TP S.A. :

a)usługa nie może być świadczona w wybranej przez Abonenta wersji - Abonent ma prawo odstąpić od niniejszej umowy w terminie 10 dni od dnia aktywacji Usługi
b)rozpoczęcie świadczenia usługi nie jest możliwe lub usługa nie może być świadczona przez kolejne 7 dni roboczych - Operator ma prawo rozwiązać niniejszą umowę ze skutkiem natychmiastowym

Z w/w wynika wyraźnie, że jeśli brak warunków (czyli nie można rozpocząć świadczenia usługi) to Netia rozwiązuje umowę i trzeba nową podpisywać.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


M4ciek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 29 sty 2007, 0:55
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-42 (Pabianice)

Nieprzeczytany post autor: M4ciek » 21 lut 2007, 11:25

myślę, że dobrym uzupełnieniem tego wątku byłoby wyjaśnienie krok po kroku, co oznaczają poszczególne wpisy w panelu na www.tp.pl (TEL, zapytanie do tp itd.) bo ja np. się troszkę w tym pogubiłem (kolejność, zależność dat. itd.) np. jako uzupełnienie pytania Pyt: Ile czasu trwa korespondencja Netia-TP ?

post do skasowania po spełnieniu prośby/propozycji Wink
umowa-3.02; 13.02-zgłoszenie Netii do TP; 20.02-odłączenie neo 640; 21.02-synchro@2Mb; 24.02-aktywacja NET24 2Mbit


nedzop
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 297
Rejestracja: 17 sty 2007, 12:24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Bytom

Nieprzeczytany post autor: nedzop » 22 lut 2007, 8:50

ma trwac do kilku dni u mnie od 25.01-15.02

Awatar użytkownika

Monos22
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 23 lut 2007, 23:28
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Swietochlowice
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Monos22 » 24 lut 2007, 1:16

Jak to jest z tym IP czy Netia resetuje sesje i zmienia IP co 24 h czy 72 h czy IP nam sie zmienia w momencie restartu blaszaka badz jak sami sie rozlaczymy??? Bo w GTS Energis - Multimo IP tez jest dynamiczne,ale GTS Energis go nieresetuje,dopiero jak sami sie rozlaczymy to nam sie zmienia.
Monos/Human/Warrior/Burning Legion EU
-=Lunatic Asylum=-
http://wow.allakhazam.com/profile.html?75440

Awatar użytkownika

n-e-o
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 21 lut 2007, 16:06
Numer GG: 0
Lokalizacja: Pułtusk

Nieprzeczytany post autor: n-e-o » 24 lut 2007, 9:39

IP zmienia się gdy rozłączasz się z netem. Tak jest w Neo. W Netii podejrzewam, że jest podobnie.
NETIA 1Mb :)


Matosh
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 08 lut 2004, 11:25
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: Warszawa

Nieprzeczytany post autor: Matosh » 26 lut 2007, 16:47

Jak w przypadku konfiguracji routera US Robotics pod net24?

Ja mam tak, czy jest dobrze??

VPI=0,
VCI=35,
encapsulation VCMUX
modulation Auto Sense
authentication CHAP
protocol RFC 2634 PPPOver ATM

login: net24 (z malej litery"
haslo: net 24 (takze z malej)

Czy to jest prawidlowa konfigracja?

Awatar użytkownika

Angelusion
Donator
Donator
Posty: 1845
Rejestracja: 28 mar 2006, 19:29
Numer GG: 0
Lokalizacja: Lodz

Nieprzeczytany post autor: Angelusion » 26 lut 2007, 17:23

vpi vci dobre, enkapsulacja mi dziala na kazdym z 4 podstawowych rodzajow
haslo i login ja wpisalem
Net24
Net24
z duzych

Awatar użytkownika

Kaizen
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 07 lut 2007, 10:09
Numer GG: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re:

Nieprzeczytany post autor: Kaizen » 12 mar 2007, 11:50

n-e-o pisze:IP zmienia się gdy rozłączasz się z netem. Tak jest w Neo. W Netii podejrzewam, że jest podobnie.


Tylko, że Neo rozłącza co 24 godziny. Czy Netia też to robi, czy jak mam stale włączony net, to mam ciągle to samo IP?


nupel
Bywalec
Bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 01 sty 2007, 14:49
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: Śląsk

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: nupel » 12 mar 2007, 11:52

rozlancza co 24 godziny multimo zmieni ip jesli zrestartujesz kompa


Raferti
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2007, 19:12
Łącze: Neostrada Fiber
Kontakt:

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: Raferti » 20 mar 2007, 20:59

Pytanie - jakie są DNSy dla Netii na TP?

Czy będą to:
podstawowy 195.114.161.61
zapasowy 195.114.181.130

czy te na liniach tp są inne?
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości