FAQ Netia na kablach TP

Tablica o usłudze Net24 Netii

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 01 mar 2013, 15:50

Hm, na stronie orange?

Generalnie zadzwoniłem znowu jakieś pół godziny temu i Pan Konsultant mi powiedział, że TP już zmieniła, i tylko netia musi zmeinić i będę miał od 1 kwietnia (twierdził, żę to kwestia zmiany na loginie - WTF?! modulacja i port?!). Gryzło mnie to chwilę wiec zadzwoniłem jeszcze raz, kolejny konsultant powiedział, że on w systemie widzi że od 1 marca mam mieć "do 20", że router się już powinien mormalnie synchronizować i wystawił zgłoszenie techniczne - do 24h ma być reakcja...

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 01 mar 2013, 15:57

Tak ustawia się prędkość na porcie i logińie.
W tym, że jak byś miał na porcie 6 a na logińie 20 to i tak będzie 6Mb/s.
Statystyki pokazują prędkość na porcie.
2+2=4

Obrazek


.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 01 mar 2013, 16:03

To, że prędkośc jako taką ustawia się na loginie to wiem, ale pan powiedział, że typ modulacji (czyli efektywnie czy adsl1 czy adsl2) ustawiają też na loginie! To chyba się niezbyt zgadza?

Jakie statystyki?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4968
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 mar 2013, 16:09

Jest login i profil portu.
kolesiowi się po prostu porypało.
Być może u nich wybór portu jest "po loginie" dlatego tak powiedział.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 01 mar 2013, 16:09

Parametry.

Co do pytania adsl1 czy adsl2 to tylko na porcie moim zdaniem logiń nie ma nic do tego.
2+2=4

Obrazek


.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 01 mar 2013, 16:14

No profil podają "do 20Mbit".

Wydaje się, że TP zmiany faktycznie wykonała - raz, że podają że tak było a dwa, że była przerwa w synchronizacji... no i parametry na routerze się zmieniły - SNR z 18 na 21 (raczej odpada jakieś falowanie bo od kilku lat wartość się mie zmieniła a od kilk dni też jest stałe 21-21.5)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4968
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 mar 2013, 16:15

Scenic pisze:Parametry.

Co do pytania adsl1 czy adsl2 to tylko na porcie moim zdaniem logiń nie ma nic do tego.


Teoretycznie nie ale w praktyce może ich śmieszny "system" wyszukuje port po podaniu loginu.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 02 mar 2013, 0:21

Mam pytanie, może ktoś z was wie - czy Netia dalej testuje DLM na bsa i zostawi go w końcu na stałe, czy może jest jeszcze jakaś nadzieja, że go wyłączą? Już tydzień jestem u nich po przejściu z Neostrady i nadal czekam aż mi włączą ADSL2+ żebym miał pełne 10Mbit. Obecnie mam niecałe 7Mbit i od wczoraj zaczyna dalej spadać prędkość a do tego jeszcze pingi skoczyły do polskich serwerów z 30 na 60. Sama radość z tym DLM, szkoda słów.


Topic author
bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 02 mar 2013, 0:26

Tu nie ma,ze Netia testuje lub nie, TP kreuje porty tym samym profilem (z DLM) czy to na Neo czy BSA. Netia była na początku przeciw,ale chyba pod koniec zmieniła zdanie. Bez DLM tylko i wyłącznie LLU i Cu.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4968
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 mar 2013, 0:29

Raczej marne szanse na wyłączenie DLM na BSA a jeśli chodzi o ADSL2+ to też nie muszą ci go dawać, widełki masz od 1 do 10 więc.... możesz się nie doczekać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 02 mar 2013, 0:34

Radiówka jedyna nadzieja białych, działa już lepiej niż dawniej u nie jednej firmy, więc może zaryzykuje jak mi się umowa z Netią skończy.


bartez85
Bywalec
Bywalec
Posty: 338
Rejestracja: 13 lip 2011, 20:24
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: bartez85 » 02 mar 2013, 19:29

Nadzieja matką głupich , radiówka to raczkujący internet , zasięg pobieranie etc .Poza tym 1 adres IP na całą sieć jeżeli o tradycyjną radiówkę chodzi , jest jeszcze ,, internet ,, w sieciach komórkowych , śmiech na sali , dla kogoś kto ogląda kilka stron na krzyż i wysyła e-maile .


Immortalq
Art Writer
Art Writer
Posty: 278
Rejestracja: 06 lis 2012, 18:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: Immortalq » 02 mar 2013, 19:37

bartez85 pisze:Nadzieja matką głupich , radiówka to raczkujący internet , zasięg pobieranie etc .Poza tym 1 adres IP na całą sieć jeżeli o tradycyjną radiówkę chodzi , jest jeszcze ,, internet ,, w sieciach komórkowych , śmiech na sali , dla kogoś kto ogląda kilka stron na krzyż i wysyła e-maile .


Strasznie dramatyzujesz.

Dobrze zrobiona radiówka (a takie też są) działa bardzo przyzwoicie, a że zazwyczaj tacy operatorzy rozdzielają łącza od TKT/ATMANA/GTS to warunki (opóźnienia, routing) są zazwyczaj dużo lepsze niż w masowych usługach Orange czy Netii.

Co do sieci komórkowych pomijając limity, to większość opów daje Ci nielimitowany net od 24:00 do 8 - 9 rano, a jak mieszkasz w mieście to np. u mnie w Orange bez problemu wyciskam 20 Mbit/s w downloadzie i około 3-4 na Uploadzie. Pingi niewiele gorsze niż Neostradzie Fiber, którą też posiadam.


bartez85
Bywalec
Bywalec
Posty: 338
Rejestracja: 13 lip 2011, 20:24
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: bartez85 » 02 mar 2013, 20:55

A ty strasznie reklamujesz , przeprowadz się na wieś . Ja mieszkam w prawie 200-tysięcznym mieście a mam do wyboru 2 kablówki Orange i spółka Netia oraz komórkowy śmieszny internet . PS to spróbuj coś obejrzeć bez limitu w radiówce np filmik z youtuba :lol: .


Immortalq
Art Writer
Art Writer
Posty: 278
Rejestracja: 06 lis 2012, 18:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany post autor: Immortalq » 02 mar 2013, 21:23

Reklamuje co? Dobrze działającą sieć radiową? :D

Ja mieszkam w 120 tys. mieście i mam Orange/Netia/Kablówka/HSPA+ do wyboru i zupełnie nie rozumiem Twojego punktu odnośnie "przeprowadź się na wieś".

Co ma oglądanie filmiku na YT do technologii rozsyłania sygnału? (radiowo) Ty wiesz w ogóle o czym piszesz? :lol: Bo tak generalnie (szybkość buforowania) ma wpływ routing i styki, a końcowa mila do klienta to akurat zazwyczaj nie jest ograniczenie.

Dobrze zrobiona radiówka na zasadzie punkt - punkt np. na nanostation M5 może spokojnie przepchać 50 - 80 Mbit/s symetrycznie na całkiem niemałą odległość.

Więcej faktów technicznych, a mniej jakiś fantazji.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość