FAQ Netia na kablach TP

Tablica o usłudze Net24 Netii
Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 02 mar 2013, 21:26

Immortalq pisze:Reklamuje co? Dobrze działającą sieć radiową? :D

Ja mieszkam w 120 tys. mieście i mam Orange/Netia/Kablówka/HSPA+ do wyboru i zupełnie nie rozumiem Twojego punktu odnośnie "przeprowadź się na wieś".

Co ma oglądanie filmiku na YT do technologii rozsyłania sygnału? (radiowo) Ty wiesz w ogóle o czym piszesz? :lol: Bo wiesz na to generalnie (szybkość buforowania) ma wpływ routing i styki, a końcowa mila do klienta to akurat zazwyczaj nie jest ograniczenie.

Dobrze zrobiona radiówka na zasadzie punkt - punkt np. na nanostation M5 może spokojnie przepchać 50 - 80 Mbit/s symetrycznie na całkiem niemałą odległość.

Więcej faktów technicznych, a mniej jakiś fantazji.


bartez85 chyba myli pojęcia stąd całe zamieszanie, albo miał do czynienia z radiówką gdzie jakiś "biznesmen" powiesił na DSLu 20 ludzi i myśli że ma wielką sieć :D
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: bdkacz » 02 mar 2013, 21:32

Ale wi-fi IMHO nie było projektowane jako medium dla ISP,a u nas (w PL) zrobiło się z niego jedno z głównych mediów do tych celów. Ja rozumiem jak jakiś urząd miasta/gminy wali hotspoty w mieście na wi-fi - ok mieszkańcy siedząc na ławce w parku mogą surfować na smarach za free po sieci, ale jak ktoś tak "zarabia na życie" zamiast kłaść światło to sorry,ale to jest pójście na łatwiznę.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 02 mar 2013, 21:36

OT: a możecie sobie darować ten offtop?! :|

Edit.
Tak więc ogłaszam w tym temacie zakaz dalszego kontynuowania zbędnej dyskusj o Wi-Fi i sieciach, każdy kolejny zbędny post wyląduje w koszu. [mod]

Awatar użytkownika
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1336
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: Scenic » 02 mar 2013, 22:30

.wojtek pisze:OT: a możecie sobie darować ten offtop?! :|

Edit.
Tak więc ogłaszam w tym temacie zakaz dalszego kontynuowania zbędnej dyskusj o Wi-Fi i sieciach, każdy kolejny zbędny post wyląduje w koszu. [mod]

Podpisz się modzie na drugi raz ;-)
Tak to niewiadomo kto edytował.
2+2=4

Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


zelu
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 02 gru 2005, 22:05
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 4495726
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: zelu » 01 maja 2013, 13:31

Spadła mi synchronizacja z 21 na 15 dzisiaj , zrywa połączenie do południa nie wiem czy to wina Netia Spot czy z ich strony . Napisałem na infolinie już z racji , ze dzisiaj dzień wolny to może jutro coś zadziałają albo dopiero 4. Taki stan rzeczy jest nie do przyjęcia 50 metrów od centrali...

zelu
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 02 gru 2005, 22:05
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 4495726
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: zelu » 01 maja 2013, 19:45

masakra cały dzien zrywa mi sychro łączy się długo , być może router walnięty za kazdym razem łapie inną synchro . Już rozglądam sie za nowym sprzętem co polecacie ?

http://allegro.pl/show_item.php?item=3177019822 ?

Awatar użytkownika
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1336
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: Scenic » 01 maja 2013, 21:06

Up.
Dzial sprzęt.
2+2=4

Obrazek

l33twannabe
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 14 mar 2007, 16:47
Łącze: Neostrada

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: l33twannabe » 08 maja 2013, 17:50

W Netii pracują prawdziwi geniusze. Dzwonię dzisiaj do nich, żeby zgłosić trzaski i szumy w telefonie oraz stopniowe obniżanie się prędkości internetu, a "technik" rozwiązuje problem poprzez ustawienie mi na sztywno parametru Noise Margin na 10. Kończąc rozmowę wspomina, że teraz parametry się poprawiły i powinno być ok. Wchodzę w ustawienia routera i widzę synchronizację niższą o ponad 2Mb/s, a w telefonie dalej szumy i trzaski. Dzwonię znowu i przedstawiam sprawę, ale "technik" nic nie może zrobić i dziwi się działaniom poprzedniego "technika". Wystawia zgłoszenie i mówi, że ktoś się jutro temu przyjrzy.

Tak więc ostrożnie z telefonami na infolinię, bo zgłaszasz telefon, a oni dodatkowo "psują" ci jeszcze internet. Żenada.

hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: hanti » 09 maja 2013, 15:15

Tak jest ;)
ja dodam ze jak cokolwiek sie zglosi z internetm to wlasnie jak napisales zmieniaja profil tam z wyzszym marginem i max synchro a pozniej trzeba dzwonic po 23 (zeby tylko techniczni byli dostepni) i to odkrecac :P
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

dom3lek123
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 20 wrz 2010, 19:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 5216606

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: dom3lek123 » 11 maja 2013, 0:18

Ktoś się orientuje jaki jest maksymalny upload przy pakiecie "do 20 Mb/s"? Na centrali powiedziano mi, że do 2 Mb/s. Chce zmienić z NEO bo niestety 1 Mb/s upload jest zbyt mały.
Neo 20 mb
Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 11 maja 2013, 0:29

dom3lek123 pisze:Ktoś się orientuje jaki jest maksymalny upload przy pakiecie "do 20 Mb/s"? Na centrali powiedziano mi, że do 2 Mb/s. Chce zmienić z NEO bo niestety 1 Mb/s upload jest zbyt mały.


Na ADSL2+ maksymalny upload to 1Mb (na annexie M do 3Mb ale tego w polsce się nie praktykuje)
Na VDSL dają upload 2Mb, ale trzeba tego VDSL mieć.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

dom3lek123
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 20 wrz 2010, 19:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 5216606

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: dom3lek123 » 11 maja 2013, 0:41

Osoba, z która rozmawiałem, twierdziła, że oni w checku mają odległość do swojej centrali. Czy netia wykorzystuje tylko kable TP, a już dalej wykorzystywana jest własna centrala? Czy to jest możliwe, że dwie centrale są w tym samym miejscu bądź obok?

http://blog.netia.pl/netia/entry/jeszcz ... C4%99g_llu

^ ^ Tutaj jest miejscowość mojej gminy, jest tam napisane że małe miejscowości nie są wypisywane. Co to dla mnie oznacza?
Neo 20 mb
Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 11 maja 2013, 6:27

dom3lek123 pisze:Osoba, z która rozmawiałem, twierdziła, że oni w checku mają odległość do swojej centrali. Czy netia wykorzystuje tylko kable TP, a już dalej wykorzystywana jest własna centrala? Czy to jest możliwe, że dwie centrale są w tym samym miejscu bądź obok?

http://blog.netia.pl/netia/entry/jeszcz ... C4%99g_llu

^ ^ Tutaj jest miejscowość mojej gminy, jest tam napisane że małe miejscowości nie są wypisywane. Co to dla mnie oznacza?


Tak to jest możliwe, mogą być dwie centrale w jednym "kontenerze".
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1336
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: Scenic » 11 maja 2013, 7:43

Na vdsl Up to 4Mb/s.
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FAQ Netia na kablach TP

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 11 maja 2013, 7:46

Scenic pisze:Na vdsl Up to 4Mb/s.


No tak, ale netia po VDSLu daje też 20/2.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Netia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości