Pani z Netii

Tablica o usłudze Net24 Netii

Topic author
salleh
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 11 cze 2010, 9:22
Numer GG: 0

Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: salleh » 11 cze 2010, 9:33

Witam!

Mam Neo2mb i bardzo rzadko dochodze do tych predkosci bo bardzo czesto mam przeciaciazona siec.
Wczoraj zadzwonila do mnie babka z Netii i zaoferowala 20mb/s i twierdzila, ze ma taka informacje, ze tyle bede w stanie wyciagnac.
Pytanie: Jak oni mierza owe wlasciwosci sieci i czy sa to wiarygodne dane?

Kolejna sprawa...
Mam Router Planet ADE-4100 i nie wiem czy sprawdzi sie on przy Netii? Co bede musial w ustawieniach jego zmienic?

Ogolnie to jak sprawdzic swoja siec pod wzgledem przepustowosci i mozliwosci tech.?

Pozdr.


carnivore
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 24 mar 2007, 21:26
Łącze: Neostrada Fiber

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: carnivore » 11 cze 2010, 9:39

salleh pisze:Witam!

Mam Neo2mb i bardzo rzadko dochodze do tych predkosci bo bardzo czesto mam przeciaciazona siec.
Wczoraj zadzwonila do mnie babka z Netii i zaoferowala 20mb/s i twierdzila, ze ma taka informacje, ze tyle bede w stanie wyciagnac.
Pytanie: Jak oni mierza owe wlasciwosci sieci i czy sa to wiarygodne dane?

Kolejna sprawa...
Mam Router Planet ADE-4100 i nie wiem czy sprawdzi sie on przy Netii? Co bede musial w ustawieniach jego zmienic?

Ogolnie to jak sprawdzic swoja siec pod wzgledem przepustowosci i mozliwosci tech.?

Pozdr.


https://netiaonline.pl/skantarek/standard/checkForm.do

Co do 'Pani z Netii:. 'Dzial handlowy' sprawdzi ile teoretycznie moze Ci zaoferowac i tyle, pozniej postara Ci sie to sprzedac. Jak to bedzie u Ciebie dzialalo nie jest juz zmartwieniem dzialu handlowego. Jesli zle idzie 2Mb (ale nie wiemy z jakich powodów) to dlaczego ma isc dobrze 20Mb?


Topic author
salleh
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 11 cze 2010, 9:22
Numer GG: 0

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: salleh » 11 cze 2010, 9:44

No niby programik pokazuje mi, ze BSA: Usługa dostępna, maks. prędkość ściągania 20480 kbit/s
A wracajac do routera to sprawdzi sie on przy Netii 20mb/s?
Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, 9:45 przez salleh, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: RaV » 11 cze 2010, 9:45

Nie wierz w nic, co mówią konsultanci netii. Jak zadzwonisz na infolinię multimo i zapytasz o 20mbit to od razu mówią, że z tą opcją są problemy, a w netii wciskają ci kit, a sam wiesz lepiej, że sieć jest przeciążona. Weź ich olej i zostań w tp.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


Topic author
salleh
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 11 cze 2010, 9:22
Numer GG: 0

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: salleh » 11 cze 2010, 10:40

zrobilem szybki test lacza:
http://img819.imageshack.us/f/speedtest.jpg/
Upload mam cos slaby


Frasier
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 20 lis 2009, 23:35
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: Frasier » 11 cze 2010, 11:01

Eh, wylogowało mnie...

Nie masz słabego uploadu. Opisałem dłużej, teraz krócej:

Neo oraz BSA

pobieranie/wysyłanie
1Mbps/256kbps
2Mbps/256kbps
6Mbps/512kbps
10Mbps/1024kbps
20Mbps/1024kbps

Netia LLU
4Mbps/512kbps
8Mbps/1024kbps
nie wiem czy mają opcję 10, ale chyba tak
10Mbps/1024kbps
20Mbps/1024kbps

Ty dostałeś 246kbps dla łącza 2Mbps. W zależności jak to było testowane, nie widzę problemu, działa jak powinno.


Topic author
salleh
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 11 cze 2010, 9:22
Numer GG: 0

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: salleh » 11 cze 2010, 11:44

A wracajac do tego routera?


carnivore
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 24 mar 2007, 21:26
Łącze: Neostrada Fiber

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: carnivore » 11 cze 2010, 11:48

salleh pisze:A wracajac do tego routera?


Poza loginem i haslem nic nie bedziesz musial zmieniac.


Topic author
salleh
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 11 cze 2010, 9:22
Numer GG: 0

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: salleh » 11 cze 2010, 11:52

Login i Haslo otrzymam z Netii, czy sam bede musial sie zarejestrowac? Zadzwoni do mnie jakis technik od nich?

Awatar użytkownika

LE37
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 lip 2008, 12:52
Łącze: Neostrada Fiber

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: LE37 » 11 cze 2010, 11:55

Jak po kablach netii to będzie trzeba zmienić vpi z 0 na 8
Obrazek->Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 11 cze 2010, 12:05

salleh pisze:Login i Haslo otrzymam z Netii, czy sam bede musial sie zarejestrowac? Zadzwoni do mnie jakis technik od nich?


Login i hasło otrzymasz podając po tym jak Cię przełączą dane na tej stronie : https://ssl.inetia.pl/internet/aktywacja/start.do . A żeby móc tam wejść będziesz się musiał połączyć na danych :

Login : net24
Hasło : net24

podobnie jak to było w przypadku neostrady gdzie login do rejestracji był rejestracja@neostrada,pl i hasło rejestracja :)
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


Topic author
salleh
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 11 cze 2010, 9:22
Numer GG: 0

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: salleh » 11 cze 2010, 12:18

rozumiem, dzieki!


osd
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 612
Rejestracja: 22 sty 2007, 22:00
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: osd » 11 cze 2010, 19:04

salleh pisze:zrobilem szybki test lacza:
http://img819.imageshack.us/f/speedtest.jpg/
Upload mam cos slaby



Idzie książkowo w zasadzie, może jakiś firewall i antywir sobie zamulają ? przy słabym kompie i otwieraniu niektórych stron potrafią naprawdę sporo przymulić a wydać się może że to net.
Net24 20Mb
Obrazek Obrazek


damianD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 12 sie 2007, 16:42
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: damianD » 17 cze 2010, 22:41

Nie chcąc zakładać nowego tematu chciałbym się podzielić swoimi przemyśleniami dot. rzetelności udzielanych informacji przez konsultantów z infolinii.
Dziś zadzwonił do mnie Pan z infolinii z propozycją przejścia na Net24.
Po kilkuminutowej rozmowie zapytałem się czy mogę wiedzieć czy przy prędkości 20Mbit mogę mieć ustawiony tryb Fast, ponieważ brat gra w gry online. Pan po chwilowym zastanowieniu powiedział "usługa będzie funkcjonowała tak jak obecnie na Neostradzie". Pan kompletnie nie odpowiedział mi na pytanie. Zapytałem się raz jeszcze z pełniejszym objaśnieniem dwóch trybów Fast oraz INTERLEAVED. Pan po konsultacji 2 minutowej z kimś z biura powiedział, że tryb Fast mogę sobie dowolnie ustawić na routerze.
Nie jestem specjalistą ale z tego co mi wiadomo taka możliwość dostępna jest tylko po stronie centrali.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Pani z Netii

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 17 cze 2010, 22:47

Nikomu TP nie da Fasta na 20 Mb/s...
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość