Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Tablica o usłudze Net24 Netii

maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 10 cze 2011, 8:27

VDSL2 to inna technologia, która raczej nie jest stosowana w parze z ADSL2+.
Co do routera to jest niestety drogi dla obecnych klientów.
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo


adamusek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 gru 2004, 17:38
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Jasło

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: adamusek » 02 lip 2011, 7:48

ja przedluzalem umowe i dostalem go za 1 zl ale to jest badziew nie router - nawet nie mozna zmienic adresacji IP - sam nadaje adresy wg wlasnego widzimisie...
Owszem dla totalnych laikow moze byc...
Narazie u mnie lezy na półce :D


save
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 mar 2011, 21:03
Numer GG: 0

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: save » 02 lip 2011, 7:57

maciejnet pisze:VDSL2 to inna technologia, która raczej nie jest stosowana w parze z ADSL2+.
Co do routera to jest niestety drogi dla obecnych klientów.


W TP modemy VDSL są wstecznie kompatybilne z ADSL2+.

Obrazek
Obrazek


gabin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 10 lut 2007, 15:07
Lokalizacja: okolice Wa-wy

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: gabin » 07 wrz 2011, 9:40

Ile czeka sie na podłączenie BSA ?
Już dwa dni mam w statusie "wysłano zamówienie do tp".
Czy to prawda że jeśli teraz przy nowym zamówieniu przyjęli BSA z czasem nastąpi migracja LLU ?
Na mojej centrali jest LLU ale konsultant przyjął BSA bo podobno szybciej.A potem i tak nastąpi migracja.
NET24 1Mega


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 07 wrz 2011, 10:41

@gabin
Jeżeli twój poprzedni operator zdążył zwolnić łącze, i TP dostała papiery po tym zdażeniu, to w przypadku BSA będzie to max kilka dni.
Możesz sprawdzić w panelu TP czy przyszło już jakieś zlecenie na BSA.

Jednak wątpię, żeby podłączyli Cię pod pod BSA, jeżeli mają LLU, bo to dla nich czysty zysk.
No ale zobaczymy.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


getsunder
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 02 wrz 2009, 20:04
Numer GG: 0

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: getsunder » 09 wrz 2011, 0:23

witam, chciałem zapytać na jakiej zasadzie działa "no limits" od netii? Czy dostanę taką prędkość jaka jest dostępna czy netia ograniczy to swoje no limits do jakieś granicy np moj router wskazuje, że maksymalna dostępna prędkość ściągania to ~11000kbps czy w takim wypadku będę miał prędkość zaokrągloną np do 10mbps czy netia nie ustawia u siebie żadnych limitów/blokad?


maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 09 wrz 2011, 11:00

Niestety NETIA BSA jest usługą daleko upośledzoną i ograniczoną, a głoszone hasła maksymalnej prędkości na danym łączu są kłamstwem. Netia sugeruje się Checkiem TP, jako maksymalnymi parametrami dla danego łącza i za nic nie będzie próbować podwyższać mimo że będą ku temu możliwości. Szczególnie, że wciskając ludziom Netia Spota mają możliwość podglądnięcia parametrów usługi. Niestety sami musimy ich przekonywać screenami, a wyrocznią w tej sprawie jest dział techniczny. Całość rozbija się o koszty dostępu do wyższych prędkości (za które Netia nie chce płacić).

Dla mnie no-limit i maksymalne wykorzystanie łącza to wtedy kiedy SNR dla download waha się w granicy 6-7db. Powyżej 7db to wciskanie ludziom kitu że tak ma być!

UWAŻAJCIE i domagajcie się podwyższania parametrów!
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo


maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 09 wrz 2011, 11:03

@getsunder W jakiej technologii masz mieć świadczoną usługę? Jeśli LLU to dają max co może linia uciągnąć (SNR download 6,5db). Dla BSA już nie jest tak różowo :/ Trzeba walczyć o swoje. Bazują na Checku TP.
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo


getsunder
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 02 wrz 2009, 20:04
Numer GG: 0

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: getsunder » 09 wrz 2011, 12:56

Ja mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Download SNR Margin       21.6 dB                        
Upload SNR Margin       22.2 dB                       
Download Attenuation       41.0 dB                       
Upload Attenuation       16.7 dB                       
Download Output Power       18.7 dBm                       
Upload Output Power       12.3 dBm                       
Download Attainable Rate   11384 kbps                       
Upload Attainable Rate       1149 kbps


aha i mam obecnie 4mbps LLU.


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 09 wrz 2011, 13:02

Coś ponad 8Mb będzie, można brać.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


Michal K
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 605
Rejestracja: 07 kwie 2010, 17:53
Numer GG: 0

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: Michal K » 31 sty 2012, 18:12

Wracając do Netia Spot mam pytanie. W planach jest wzięcie tego rutera i zastąpienie wysłużonego D-LINK'a i ineteresuje mnie zwłaszcza opcja dysku sieciowego.
nigdby wcześniej sie z tym nie spotkałem i mam pytanko jak to wygląda??
Mam nieużywany dysk ze starego laptopa 120GB UltraATA i mam zamiar dokupic do niego obudowę pod USB i podłączyć.
Po połączeniu z ruterem dysk mi sie pojawi jak osobny dysk w Mój Komputer czy jak to się odbywa??
Można z niego kopiowac jak i wrzucac pliki?? Generalnie chciałbym ze szwagrem zrobić sobie dysk gdzie będziemy sie szybko wyminiac plikami
Koniec z Neo i ich 10Mb/s teraz jest:

Obrazek

Play LTE 1800MHz bez umowy 45złmc 100GB limitu :)


Michal K
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 605
Rejestracja: 07 kwie 2010, 17:53
Numer GG: 0

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: Michal K » 07 lut 2012, 10:59

Halo nikt nie posiada Spota??
Koniec z Neo i ich 10Mb/s teraz jest:

Obrazek

Play LTE 1800MHz bez umowy 45złmc 100GB limitu :)


l33twannabe
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 14 mar 2007, 16:47
Łącze: Neostrada

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: l33twannabe » 08 lut 2012, 10:15

Każdy dzień przynosi coś nowego w mojej sprawie, hehe.

Dzisiaj dostałem kolejny telefon z TP. Zaoferowano mi dostosowanie linii do prędkości 20Mb/s, ale - uwaga - bez podpisywania jakiejkolwiek umowy. Przynajmniej tak zostałem poinformowany przez kobietę, z którą rozmawiałem. Myślę, że wiedziała co mówi, bo tłumaczyłem jej, że na słowo nie uwierzę i chciałbym, żeby TP najpierw przełączyła mnie do bliższej centrali, żebym sam mógł ocenić parametry i ewentualnie dopiero wtedy podpisać z nimi umowę. Technik/monter ma przyjechać do mnie w przyszłym tygodniu i się tym zająć. Ma też przywieźć jakieś papiery, ale nie umowę, które będą dotyczyć właśnie dostosowania linii pod większą prędkość, czyli chyba przełączenia do bliższej centrali ?

Przyznam szczerze, że trochę dziwny to dla mnie obrót sprawy, a że jestem podejrzliwy, to napisze wprost, że coś mi tu śmierdzi. Oczywiście dokładnie przestudiuję dokumenty, z którymi przyjedzie technik, no i postaram się go o wszystko wypytać. Tak czy siak, czy ktokolwiek spotkał się z czymś takim kiedykolwiek ?


acess
Bywalec
Bywalec
Posty: 558
Rejestracja: 21 cze 2009, 1:02
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: acess » 28 kwie 2012, 21:27

l33twannabe pisze:Każdy dzień przynosi coś nowego w mojej sprawie, hehe.

Dzisiaj dostałem kolejny telefon z TP. Zaoferowano mi dostosowanie linii do prędkości 20Mb/s, ale - uwaga - bez podpisywania jakiejkolwiek umowy. Przynajmniej tak zostałem poinformowany przez kobietę, z którą rozmawiałem. Myślę, że wiedziała co mówi, bo tłumaczyłem jej, że na słowo nie uwierzę i chciałbym, żeby TP najpierw przełączyła mnie do bliższej centrali, żebym sam mógł ocenić parametry i ewentualnie dopiero wtedy podpisać z nimi umowę. Technik/monter ma przyjechać do mnie w przyszłym tygodniu i się tym zająć. Ma też przywieźć jakieś papiery, ale nie umowę, które będą dotyczyć właśnie dostosowania linii pod większą prędkość, czyli chyba przełączenia do bliższej centrali ?

Przyznam szczerze, że trochę dziwny to dla mnie obrót sprawy, a że jestem podejrzliwy, to napisze wprost, że coś mi tu śmierdzi. Oczywiście dokładnie przestudiuję dokumenty, z którymi przyjedzie technik, no i postaram się go o wszystko wypytać. Tak czy siak, czy ktokolwiek spotkał się z czymś takim kiedykolwiek ?



Zdaj relacje co z wizytą technika !

przepieli Cię ??
STARE
SNR Margin: down 20 up 25
Attenuation: down 58 up 25

Neo 1Mb/s G.DMT.

Tp-Link 8910G.


NOWE
Tłumienie 8
Margines 8


Neo 20Mb/s


l33twannabe
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 14 mar 2007, 16:47
Łącze: Neostrada

Re: Nowa oferta Netii "No Limits z Netia Spot"

Nieprzeczytany post autor: l33twannabe » 29 kwie 2012, 15:51

Hm. Dopiero teraz zauważyłem, że moja poprzednia wypowiedź wylądowała nie w tym temacie (miało być w "FAQ Netia na kablach TP"), no ale mniejsza z tym.

Żaden monter się nie pojawił, z TP nikt więcej już nie zadzwonił, a w Netii - jak zwykle - nic nie mogą. Taka ciekawostka tylko, bo 2 tygodnie temu padł net na dłuższą chwilę, więc zadzwoniłem i zgłosiłem, a że była to północ, to telefon odebrała kumata osoba. Przyjęła zgłoszenie, ale przy okazji zapytałem o możliwość przepięcia mnie i ... dowiedziałem się, że taka możliwość jak najbardziej istnieje, o ile są ku temu warunki techniczne. To zgłoszenie (przepięcia) również zostało przyjęte i miałem oczekiwać na telefon dnia następnego. Oczywiście nikt nie zadzwonił, więc ja się pofatygowałem i dowiedziałem się jedynie, że takiego zgłoszenia w ogóle w systemie nie ma, a Netia raczej nie przełącza użytkowników między centralami. Tak więc co telefon, to można usłyszeć inną wersję. Ogólnie dałem sobie spokój. Zobaczymy, co będą mówić pod koniec umowy.

Aaa, i jeszcze jedno. Któregoś dnia wracałem do domu i zauważyłem techników, którzy grzebali przy szafach, znajdujących się przy moim bloku. To byli ludzie z firmy Relacom, która obsługuje Netię i TP na terenie mojego miasta/województwa. Zagadałem do nich, przedstawiając sprawę, ale kolesie albo nie mieli na ten temat żadnej wiedzy, albo tylko udawali, że nic nie wiedzą.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości