Aktywowany DLM w Netii ?

Tablica o usłudze Net24 Netii

kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 14 sty 2013, 16:00

LLU jest u mnie nie dostepne. Ja juz czekam na wiosne i biore od kuzynki neo fiber po wifi bo juz mam dosc tego wolnego internetu ale u mnie jest usluga nie dostepna niestety.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 15 sty 2013, 15:39

Neo (w tym Fiber) NIE można dzielić poza lokal.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 15 sty 2013, 16:42

bdkacz pisze:Neo (w tym Fiber) NIE można dzielić poza lokal.

Tylko kto to sprawdza ;-)
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

stalewiak
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 769
Rejestracja: 17 lut 2007, 13:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 7086025
Kontakt:

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: stalewiak » 19 sty 2013, 19:37

Tak na bsa netia załozyła DLM . Sprawdzałem u sąsiadki :D
Obrazek

Awatar użytkownika

Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 21 sty 2013, 18:35

Ktoś już to odczuł w negatywny sposób jak na neostradzie?


lukasz50
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 11 sty 2013, 9:10
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: lukasz50 » 21 sty 2013, 21:18

tak ja odczułem było synchro 12000 down i upload 1280 tylko niezadługo po tym jak się uszkodziła instalacja w domu spadło do 6140 i 640 i tak zostało do teraz już z miesiąc przy umowie do 10mb oczywiście w netii po kablach tp bsa.
ADSL2+
Channel: Fast
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 15.6 17.5
Attn(dB): 33.0 13.0
Pwr(dBm): 1.1 12.8
Max(Kbps): 14956 740
Rate (Kbps): 6140 639

Awatar użytkownika

tom34
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 19 sty 2007, 12:36
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ustroń

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: tom34 » 23 lut 2013, 19:40

Nie wiem czy to moze miec związek z tematem tego topicu ale od jakis 3 tygoidni zamiast 7MB downloadu mam 5MB.
Posiadam router NETGEAR z możliwościa zmiany SNR tyle ze o ile przedtem wachlowanie SNR cos dawalo teraz niestety nie wiele to daje... SNR zawsze mialem na poziome 10% i bylo ok.

Diagnostics - Test przed jak było 7MB:

Kod: Zaznacz cały

/usr/sbin/adslctl: ADSL driver and PHY status
Status: ShowtimeRetrain Reason:   1
Channel: FAST, Upstream rate = 948 Kbps, Downstream rate = 7680 Kbps
Link Power State: L0
Mode:         ADSL2+
Channel:      Fast
Trellis:      U:ON /D:ON
Line Status:      No Defect
Training Status:   Showtime
           Down      Up
SNR (dB):   0.8      7.5
Attn(dB):   37.0      15.7
Pwr(dBm):   0.0      12.8
Max(Kbps):   10296      1112
Rate (Kbps):   7680      948

Diagnostics - Test teraz:

Kod: Zaznacz cały

/usr/sbin/adslctl: ADSL driver and PHY status
Status: ShowtimeRetrain Reason:   0
Channel: FAST, Upstream rate = 955 Kbps, Downstream rate = 5024 Kbps
Link Power State: L0
Mode:         ADSL2+
Channel:      Fast
Trellis:      U:ON /D:ON
Line Status:      No Defect
Training Status:   Showtime
           Down      Up
SNR (dB):   5.2      7.5
Attn(dB):   37.0      15.6
Pwr(dBm):   7.0      12.8
Max(Kbps):   9568      1120
Rate (Kbps):   5024      955

Jak widać zapas jest to dziwne, że zmiana SNR już nic nie daje... NETIA cos porobiła w kwestii antySNR change?
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 23 lut 2013, 21:17

Up.
Cienka linia,duże szumy.
Będzie tylko gorzej.
Margin na granicy działania.
5Mb synchro to ok.4 Mb/s prędkości.
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

tom34
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 19 sty 2007, 12:36
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ustroń

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: tom34 » 24 lut 2013, 17:14

Scenic pisze:Up.
Cienka linia,duże szumy.
Będzie tylko gorzej.
Margin na granicy działania.
5Mb synchro to ok.4 Mb/s prędkości.
Chyba wogóle nieprzyczytales o co mi chodzilo...

Dałem nawet 1% SNR a i tak sie nie wiele zmienilo:

Kod: Zaznacz cały

/usr/sbin/adslctl: ADSL driver and PHY status
Status: ShowtimeRetrain Reason:   0
Channel: FAST, Upstream rate = 984 Kbps, Downstream rate = 5024 Kbps
Link Power State: L0
Mode:         ADSL2+
Channel:      Fast
Trellis:      U:ON /D:ON
Line Status:      No Defect
Training Status:   Showtime
             Down      Up
SNR (dB):   5.3      7.5
Attn(dB):   37.0      15.6
Pwr(dBm):   0.0      12.8
Max(Kbps):   10020      1148
Rate (Kbps):   5024      984
Przedtem jak bym dał 1% to by mi sie wogole router nie zsynchronizował...
Więc nie wiem tak jakby mi to 5024 na sztywno ustawili? Ale mam NO LIMITS...
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 11 mar 2013, 10:41

Udało mi się z dwóch źródeł uzyskać informację na temat DLM. Zarówno technik Netii jak i konsultant z którym przed chwilą rozmawiałem wyraźnie stwierdził, że DLM jest włączany na BSA, ale tylko na okres około 10 dni w przypadku nowych klientów. Później już po tym jak zostanie przez niego ustalona optymalna prędkość linii wyłączają go na stałe.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5024
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 mar 2013, 11:04

Mariano86 pisze:Udało mi się z dwóch źródeł uzyskać informację na temat DLM. Zarówno technik Netii jak i konsultant z którym przed chwilą rozmawiałem wyraźnie stwierdził, że DLM jest włączany na BSA, ale tylko na okres około 10 dni w przypadku nowych klientów. Później już po tym jak zostanie przez niego ustalona optymalna prędkość linii wyłączają go na stałe.


Czyli jak ktoś w tych 10 dniach ma awarię i mu urypie połowę łącza to zostanie z tym do końca - ŚWIETNIE :lol:
Poza tym to jest BULLSHIT bo na BSA Netia nie może tknąć DSLAMa palcem, wszystko ustawia Tepsa jak jej się podoba.

Wiedzą że gdzieś dzwoni ale nie wiedzą gdzie, DLM co kilka dni analizuje Log danej linii i stąd sobie wymyślili 10 dni albo sławny okres stabilizacji. Wyłączanie DLM mija się z jego celem (stały monitoring) , no ale w końcu drugi zawód konsultanta to bajkopisarstwo.

Technicy to już tym bardziej nie mają nic do gadania
*chyba że przez znajomego z działu CKU.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 11 mar 2013, 11:20

Oczywiście, że nie mogą nic dotknąć, dlatego DLM jest wyłączany na żądanie Netii a nie przez Netię. Takie informacje dostałem a jak jest w praktyce, to się dopiero okaże. Dam znać czy coś się zmieniło po tym okresie.


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 11 mar 2013, 11:23

Też nie wierze że jest to wyłączane.
Te 10dni wzięli pewnie z tego samego źródła co konsultanci TP.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 11 mar 2013, 11:27

Tylko, że taką samą informacje podają też technicy Netia, ale nie wykluczone, że masz rację - czas pokaże. :?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5024
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 mar 2013, 11:30

Przeszkolenie konsultanta trwa jeden dzień, reszta jego wiedzy to ekran laptopa z procedurą Step-by-Step (czyli jak debil).

Widzisz, sam pleciesz bzdury , nie ma czegoś takiego jak "technik Netii" (ci sami pracują dla TP/Netia) i jest to firma ZEWNĘTRZNA na umowę zlecenie, bardzo często jest to Eltel (albo inna która wygra przetarg na dany region) :lol:.

Następnym razem popatrz na logo na plecach technika ;).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości