Aktywowany DLM w Netii ?

Tablica o usłudze Net24 Netii

Topic author
b0dek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 21 kwie 2008, 19:16
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: b0dek » 26 cze 2012, 22:03

Ktoregos dnia zaczalem bawic sie routerem. Z 10x resetowalem go az w pewnym momencie zobaczylem w bramie internetowej, ze synchronizacja poszla w dol. Mysle sobie, moze dziadek router zaczyna sie sypac. Zresetowalem jeszcze raz i na moich oczach synchro spadlo :shock: Pomyslalem sobie, ze nie dam rady nic w tym kierunku zrobic wiec przespie sie z tym problemem. Rano wstaje odpalam router i wszystko dziala! Synchro wrocilo do normalnego!
Po okolo tygodniu dzisiaj problem wrocil. Tym razem wystarczylo, ze raz niechcacy wyjalem kabelek RJ45 z routera i synchro momentalnie polecialo w dol.
Czy jest to DLM ?
Acha zapomnialbym dodac, ze jestem po BSA.


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 26 cze 2012, 22:34

Niema DLM-a na BSA ADSL, gdyby był to by się synchro nie zmieniało, a margines SNR byłby grubo ponad 8dB.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

stalewiak
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 769
Rejestracja: 17 lut 2007, 13:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 7086025
Kontakt:

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: stalewiak » 11 lip 2012, 9:37

Ze strony HURT TP

20.06.2012
Warsztaty dotyczące uruchomienia systemu DLM dla usługi BSA
W dniu 12 czerwca 2012 r. odbyło się spotkanie dotyczące uruchomienia systemu DLM dla usługi BSA, na którym omówiono działanie systemu DLM oraz historię dotychczasowych uzgodnień.
DLM (Dynamic Line Management) to system dostosowujący parametry linii, na których jest świadczona usługa szerokopasmowa tak, aby zapewnić stabilność usługi i optymalizację prędkości łącza poprzez uwzględnienie czynników wpływających na stabilność linii.
W efekcie rozmów i wcześniejszych wniosków o udostępnienie DLM na liniach BSA, TP planuje dwumiesięczne, testowe uruchomienie systemu
od 1 listopada 2012 r.


viewtopic.php?f=8&t=20086&start=210

:lol:
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 lip 2012, 10:08

Najwidoczniej JUŻ trwają pierwsze testy.
Miłych wakacji :)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 11 lip 2012, 10:58

Przecież wiadomo,że w ciągu dnia synchro będzie złapane niższe (zakłócenia z innych linii) niż np o 2 w nocy...dopóki synchro nie zostanie stałe bez względu na ilość i porę resynchronizacji dopóty nie mamy do czynienia z DLM'em, tylko ze zwykłym RA (Rate Adaptative).
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: hanti » 12 lip 2012, 19:09

to moga byc rownie dobrze zaklócenia, ja co niedawno odkrylem - wystarczy ze do huba usb 7 portow podlacze zasilacz i zaczynaja sie cyrki z marginem spada o ok 2 i skacze, po chwili utrata synchro ;) odlaczam zasilacz i pyk nagle wszystko stabilen podlaczam znow - oczywiscie znow cyrki i utrata synchro

a ty jesli odlaczasz rj45 i nie jest to pomylka z Twojej strony (kabel od gniazdka to rj11) to wlasnie mozliwe ze gdzies cos przebija ;)
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


Ricki
Bywalec
Bywalec
Posty: 344
Rejestracja: 23 sie 2005, 10:08
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Rawicz

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: Ricki » 01 lis 2012, 9:17

Czy DLM od dzisiaj jest już aktywny na BSA, czy jednak operatorzy nie wyrazili na niego zgody?


kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 13 sty 2013, 17:54

U mnie mam netie na linii TP i tez sie bawilem w resetowanie zeby lepsze synchro zlapac i mnie udupi DLM. Jak wczesniej mialem synchro 16000 do 17000 i skakalo przy resecie roznie to teraz mam ciagle takie samo 14334 i ani w gore ani w dol. Wiec potwierdzam DLM na BSA lapie w przypadku netii. Do tego jeszcze maja niby jakas jak to powiedzieli na infolini masowa awarie w teraz w godzinach szczytu mam taki internet
Obrazek
Kpina poprostu a tak juz od chyba 2 tygodni. Jest jakis sposob zeby ten DLM jakos zresetowac albo wylaczyc? O co mozna na infolini sie ich prosic bo znajac zycie jak im sie powiem zeby zresetowali DLM to oni nie zrozumieja co to jest.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 13 sty 2013, 18:20

Jedyny sposób na pozbycie się DLMa to migracja na LLU jeśli jesteśmy w zasięgu LLU,a jeśli nie ma LLU to zostaje pogodzić się z DLMem,albo zmienić operatora na takiego,co nie działa po kablach TP.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 13 sty 2013, 19:30

bdkacz pisze:Jedyny sposób na pozbycie się DLMa to migracja na LLU jeśli jesteśmy w zasięgu LLU,a jeśli nie ma LLU to zostaje pogodzić się z DLMem,albo zmienić operatora na takiego,co nie działa po kablach TP.

Nie kazdy ma mazliwosc zmienic operatora na innego niz na kablach TP. Niestety ja nie mam wyboru. A przy meczenie ich o przepiecie mnie do innego portu wylaczy blokade DLM? Mam na mysli to zeby DLM mnie puscil tak jak to bylo przed zabawa z resetowaniem modemu? Bawilem sie nowym modemem z opcja regulacji SNR i czesto resetowalem modem i wtedy mnie zlapal DLM. Czy przepiecie mnie do innego portu pozwoli na unikniecie DLM czy to jak mnie juz raz zlapie to nic sie nieda zrobic?


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 13 sty 2013, 19:32

@kowalmisiek
Sam będzie stopniowo odpuszczał, jeżeli warunki będą odpowiednie i nie będziesz kombinował.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 13 sty 2013, 20:28

VanHelsing pisze:@kowalmisiek
Sam będzie stopniowo odpuszczał, jeżeli warunki będą odpowiednie i nie będziesz kombinował.

No jak narazie resetowany byl modem raz od 3 tygodni i nie odpuscil ani kilobajta wiec jakos w to nie wierze :(


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 13 sty 2013, 20:38

@kowalmisiek
@stalewiak-kowi odpuścił, to tobie też kiedyś odpuści ;)
Zresztą i tak łagodnie Cię potraktował.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: hanti » 14 sty 2013, 1:28

kowalmisiek pisze:
bdkacz pisze:Jedyny sposób na pozbycie się DLMa to migracja na LLU jeśli jesteśmy w zasięgu LLU,a jeśli nie ma LLU to zostaje pogodzić się z DLMem,albo zmienić operatora na takiego,co nie działa po kablach TP.

Nie kazdy ma mazliwosc zmienic operatora na innego niz na kablach TP. Niestety ja nie mam wyboru. A przy meczenie ich o przepiecie mnie do innego portu wylaczy blokade DLM? Mam na mysli to zeby DLM mnie puscil tak jak to bylo przed zabawa z resetowaniem modemu? Bawilem sie nowym modemem z opcja regulacji SNR i czesto resetowalem modem i wtedy mnie zlapal DLM. Czy przepiecie mnie do innego portu pozwoli na unikniecie DLM czy to jak mnie juz raz zlapie to nic sie nieda zrobic?


llu tez jest na kablach tp tylko maja swoj dslam na centrali, jesli nie sprawdzales czy llu jest dostepne mozesz to sprawdzic tutaj http://skantarek.netia.pl/
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


Ricki
Bywalec
Bywalec
Posty: 344
Rejestracja: 23 sie 2005, 10:08
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Rawicz

Re: Aktywowany DLM w Netii ?

Nieprzeczytany post autor: Ricki » 14 sty 2013, 9:37

Aktualnie wszelkie migracje BSA na LLU są wstrzymane z uwagi na połączenie się z Dialogiem i opanowanie chaosu. Jedynym sposobem migracji jest zakończenie umowy BSA i podpisanie nowej na LLU.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości