ZTE Combo ZXDSL 831AII zmiana z ADSL na ADSL2+

Tablica o usłudze Net24 Netii
Awatar użytkownika

Topic author
Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

ZTE Combo ZXDSL 831AII zmiana z ADSL na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 26 lut 2013, 23:19

Mam pytanie jak w nazwie tematu, czy ktoś może mi wyjaśnić jak przestawić mój router ZXDSL 831AII na tryb ADSL2+ ? Posiadam internet 10Mbit w Netii na bsa i dostałem właśnie taką odpowiedź na moje zgłoszenie dotyczące nieprawidłowej prędkości (wyciągam 6.75 Mbit).
Dobry wieczór Panu,
dziękuję za kontakt z Netią.

Odpowiadając na zgłoszenie informuję, że wskazywana maksymalna synchronizacja przez centralę to 12448 kbps i taką synchronizację przy obecnym profilu Max 10 powinien Pan osiągać. Niestety w chwili obecnej urządzenie jest wyłączone, w związku z czym nie mogę zweryfikować aktualnej prędkości. Proszę o weryfikację czy nie pracuje Pan na urządzeniu pracującym w trybie ADSL 1, co powodowałoby zaniżoną prędkość.

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki, póki co sam szukam i kombinuje, ale na razie nic nie zdziałałem. W razie czego mogę podesłać komplet screenshotów z panelu zarządzania routera.

Aktualne statystyki łącza:

Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: ZTE Combo ZXDSL 831AII zmiana z ADSL na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 27 lut 2013, 0:10

1) do tego routera ZTCW po lekturze forum da się dorwać przez telnet i komendą bodaj adslctl zmienić tryb
2) sprzęt raczej domyślnie ustawiony jest tak,że próbuje się zapiąć najpierw w ADSL2+, także może być tak,że jesteś wpięty w kartę ADSL1, albo wpięty w kartę 2+,ale ustawioną w tryb "G.DMT only" czyi żeby udawała na sztywno kartę ADSL1.

Ps. wydawało mi się,że zdalnie są w stanie sprawdzić prędkość synchro tylko na netiaspocie (każda technologia), albo na dowolnym modem/router ale na LLU/CU gdzie mają bezpośredni zdalny dostęp do DSLAMa.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

Topic author
Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

Re: ZTE Combo ZXDSL 831AII zmiana z ADSL na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 27 lut 2013, 0:27

Ten router kupiłem do Neostrady, która miałem jeszcze tydzień temu. Zmodyfikowany i okrojony firmware nie pozwala mi na wiele, ale na razie nie dysponuje innym sprzętem do testów.

Netia spot nie działa na niektórych liniach z tego co wyczytałem w internecie i właśnie też mam z tym problem. Nie będę wymieniać na inny egzemplarz, bo podejrzewam, że każdy będzie mi wywalać te same błędy. Planuję zakupić nowy router, ale jeszcze nie wiem jaki.

Telnet, to dla mnie rzecz nieznana, ale ogarnę szybko, tylko muszę wiedzieć jakie mam tam wklepać komendy.

EDIT:

Ogarnąłem telnet i przy próbie wymuszania ADSL2+ router nie potrafił złapać synchronizacji.
Użyłem komendy: adsl configure --mod p
Próbowałem kilka razy bez skutku, więc przy kolejnej próbie wprowadziłem: adsl configure --mod d
Tym razem bez problemu zsynchronizował się z G.DMT ADSL 1

Wygląda to tak jak napisałeś, synchronizacja ustawiona na pełne 10Mbit ale modulacja ustawiona na jedynkę. :(


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: ZTE Combo ZXDSL 831AII zmiana z ADSL na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 27 lut 2013, 11:15

Spróbuj wymienić tego spota, może następny zadziała (przesyłka w obie strony chyba i tak jest na ich koszt).
Wtedy konsultanci będą widzieli parametry linii i łatwiej będzie reklamować brak ADSL2+ na centrali.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

Topic author
Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

Re: ZTE Combo ZXDSL 831AII zmiana z ADSL na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 27 lut 2013, 11:26

Ten Netia Spot, który aktualnie posiadam wyświetla w panelu, że nie mam podłączonego kabla ethernet (testowałem różne i z każdym to samo) a niżej pokazuje status adsl "łączenie..." i nic się nie dzieje mimo długiego oczekiwania. Zmieniłem na stary router i net śmiga bez problemu.

Znając życie zanim mi to gówno zmienią na inny egzemplarz, to miną wieki. Wolę się zaopatrzyć w lepszy router, ale na razie muszę chwilowo korzystać z tego ZTE. Czytałem gdzieś w sieci posty jakiegoś gościa, który zmieniał Netia Spota trzy razy i nadal ma ten sam problem co ja, bo podobno ten sprzęt jest czuły i nie działa na niektórych liniach bsa.

Czekam aż mi odpiszą z pomocy technicznej, bo wysłałem im już informacje, że próba wymuszenia ADSL2+ nie daje rezultatu.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: ZTE Combo ZXDSL 831AII zmiana z ADSL na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 27 lut 2013, 11:34

Ten combo ZTE jest na broadcomie (gdzieś na forum ktoś wrzucił fotkę płytki drukowanej),więc na słabych liniach powinien sobie b. dobrze radzić,lepiej niż spot. Tak BTW to chyba pod względem chipsetu był to najlepszy sprzęt dodawany do neo :)
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

Topic author
Mariano86
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 27 sie 2011, 4:39
Łącze: Modem
Lokalizacja: Silesia
Kontakt:

Re: ZTE Combo ZXDSL 831AII zmiana z ADSL na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: Mariano86 » 05 mar 2013, 19:02

Dzwonił do mnie dzisiaj technik Netii w sprawie zgłoszenia i stwierdził, że dopiero jutro o godzinie 18.00 może mnie bez problemu przepiąć na ADSL2+ dlatego, że dopiero po tym czasie mogą wyłączyć DLM, którego używa Orange dla usługi Neostrada. Wypytywałem go, jakie to ma znaczenie skoro może zmienić modulację i z powrotem włączyć DLM - stwierdził, że to bezsens i mam racje, ale on i tak nie może do jutra nic ruszać, bo takie mają wytyczne z góry a DLM i tak nie będzie już później aktywny.

W dalszej części rozmowy stwierdził, że owszem DLM jest włączany przez TPSA, ale tylko przez krótki okres czasu - później zostaje wyłączony przez obsługę Netii, bo mają do tego prawo. Była to jego odpowiedź na moją reakcje, bo podobnie jak inni na tym forum myślałem, że DLM na BSA jest włączony na stałe.

W umowie mam wyraźnie napisane, że mam BSA a mimo to DLM ma być wyłączony, trochę mnie to zdziwiło po tym co wyczytałem na blogu Netii i tym forum. :)

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości