Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Tablica o usłudze Net24 Netii
Awatar użytkownika
tom34
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 19 sty 2007, 12:36
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ustroń

Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: tom34 » 07 mar 2013, 22:39

Od jakiegoś czasu toczyłem batalie z netia o to, że od jakiegos czasu zamiast 6,5MB - 7MB mam dokładnie przy kazdej synchronizacji 5024 kbps i dzis przysłali odpowiedz (któraś z kolei już):
Dzień dobry Panu,
dziękuję za kontakt z Netią.

W odpowiedzi na Pana wiadomość informuję, że łącze jest w trakcie stabilizacji DLM. Mechanizm ten ma za zadanie dobrać maksymalną prędkość synchronizacji łącza gwarantującą stabilność połączenia.

Pozdrawiam serdecznie
Łukasz Kruczkowski
Centrum Obsługi Technicznej
Mam router Netgear w którym moge zmieniac wartość SNR przedtem cos to dawało teraz nic, nawet jak dam 1% to wciąż jest to samo.
/usr/sbin/adslctl: ADSL driver and PHY status
Status: ShowtimeRetrain Reason: 0
Channel: FAST, Upstream rate = 984 Kbps, Downstream rate = 5024 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Channel: Fast
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 5.3 7.5
Attn(dB): 37.0 15.6
Pwr(dBm): 0.0 12.8
Max(Kbps): 10020 1148
Rate (Kbps): 5024 984
Jak widac sam router pisze, żę może smigac duzo wiecej ale oni (netia) sa mądrzejsi..
ObrazekObrazekObrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 07 mar 2013, 22:57

Sprawdź na innym routerze bo masz dziwny Power dbm. (za niski).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: bdkacz » 08 mar 2013, 2:01

To nie Netia jest mądrzejsza tylko TP,bo to TP wymyśliła i aktywowała w Neo i BSA DLM. Na łączach podpiętych do DSLAMów Netii (LLU,Cu) DLM'a nie ma.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika
tom34
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 19 sty 2007, 12:36
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ustroń

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: tom34 » 08 mar 2013, 18:15

best-boy pisze:Sprawdź na innym routerze bo masz dziwny Power dbm. (za niski).
A to dziwne nawet tego nie zauważyłem, oto to samo ale przy ustawieniu 100% SNR (przedtem chyba 11% było):
/usr/sbin/adslctl: ADSL driver and PHY status
Status: ShowtimeRetrain Reason: 0
Channel: FAST, Upstream rate = 970 Kbps, Downstream rate = 4705 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Channel: Fast
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 6.4 7.0
Attn(dB): 37.0 15.7
Pwr(dBm): 7.0 12.8
Max(Kbps): 6000 1132
Rate (Kbps): 4705 970
Ostatnio zmieniony 08 mar 2013, 18:37 przez tom34, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazekObrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: VanHelsing » 08 mar 2013, 18:18

@tom34
A jak wymusisz g.dmt, to jakie są staty?
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika
tom34
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 19 sty 2007, 12:36
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ustroń

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: tom34 » 08 mar 2013, 20:04

VanHelsing pisze:@tom34
A jak wymusisz g.dmt, to jakie są staty?
Wymusic g.dmt? To znaczy tutaj wszystko odznaczyć a zostawić tylko g.dmt?:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: VanHelsing » 08 mar 2013, 20:12

Tak.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika
tom34
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 19 sty 2007, 12:36
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ustroń

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: tom34 » 08 mar 2013, 22:12

VanHelsing pisze:Tak.
Dziwne ale na samym g.dmt router tak jakby nie widzial linii (nawet nie zaswiecila sie lampka DSL).
Net powrocil dopiero jak zaznaczylem wszystko jak bylo i zrestartowalem router przez wyciągniecie wtyczki zasilacza.
ObrazekObrazekObrazek

bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: bdkacz » 09 mar 2013, 0:27

Nie dziwne, tylko po prostu karta na DSLAMie jest ustawiona w tryb "tylko ADSL2+" :)
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: VanHelsing » 09 mar 2013, 12:14

@bdkacz
Ale to raczej jakiś niestandardowy przypadek.
Zwykle blokowany jest tylko ADSL2+, ewentualnie przy opcji "do 20Mb" g.dmt nie zaskoczy bo jest poza widełkami, ale tutaj to nie występuje.

@tom34
Możesz jeszcze sprawdzić na ADSL2 bez +, ten tryb ma podobne pasmo co g.dmt.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika
tom34
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 19 sty 2007, 12:36
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ustroń

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: tom34 » 09 mar 2013, 14:46

Ok dzieki za odpowiedzi, jak bede mial wiecej czasu to to sprawdze ale tym czasem gdy moje łącze jest trakcie stabilizacji DLM jaką wartość SNR ustawić w moim routerze? Jak dam 100% to szybkość spada do 4705 Kbps a przy 1% jest 5024 Kbps i tyle, wiecej sie nie da bo tak "mechanizm" w trakcie stabilizacji ustalił.
Teraz mam 9% łącze tak wyglada:
/usr/sbin/adslctl: ADSL driver and PHY status
Status: ShowtimeRetrain Reason: 0
Channel: FAST, Upstream rate = 970 Kbps, Downstream rate = 5024 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Channel: Fast
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 4.4 7.0
Attn(dB): 37.0 15.7
Pwr(dBm): 0.0 12.8
Max(Kbps): 9192 1132
Rate (Kbps): 5024 970

G.dmt framing
K: 79(0) 31
R: 16 16
S: 1 4
D: 64 8

ADSL2 framing
MSGc: 59 66
B: 78 30
M: 1 4
T: 2 1
R: 16 16
S: 0.5000 3.9575
L: 1520 283
D: 64 8

Counters
SF: 3684126 3520413
SFErr(CRCErr): 0 8
RS: 478936444 315963
RSCorr: 1603455 320
RSUnCorr: 0 0
ObrazekObrazekObrazek

VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: VanHelsing » 09 mar 2013, 14:53

@tom34
DLM zawsze jest w trakcie stabilizacji, więc najlepiej w marginesie nie grzebać wcale.
Jak obniżasz target, potencjalnie zwiększasz ilość błędów, a więc ryzykujesz że przytnie jeszcze bardziej.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika
tom34
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 19 sty 2007, 12:36
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ustroń

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: tom34 » 09 mar 2013, 15:45

VanHelsing pisze:@tom34
DLM zawsze jest w trakcie stabilizacji, więc najlepiej w marginesie nie grzebać wcale.
Jak obniżasz target, potencjalnie zwiększasz ilość błędów, a więc ryzykujesz że przytnie jeszcze bardziej.
Ok daje 100% a oto jak łącze sprawuje się na samym ADSL2:
/usr/sbin/adslctl: ADSL driver and PHY status
Status: ShowtimeRetrain Reason: 0
Channel: FAST, Upstream rate = 852 Kbps, Downstream rate = 4731 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2
Channel: Fast
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 6.5 8.0
Attn(dB): 33.5 15.6
Pwr(dBm): 0.0 12.8
Max(Kbps): 5864 1016
Rate (Kbps): 4731 852
Jest gorzej spadł upload.
ObrazekObrazekObrazek

VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: VanHelsing » 09 mar 2013, 15:47

@tom34
No to zostaje ten ADSL2+, choć dziwne to g.dmt nie łapie.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika
stalewiak
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 769
Rejestracja: 17 lut 2007, 13:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 7086025
Kontaktowanie:

Re: Łącze w trakcie stabilizacji DLM = mniejsza predkość

Nieprzeczytany postautor: stalewiak » 09 mar 2013, 19:37

Grzeb dalej to ci wiecej upier...

Ja mam też netgara i najlepiej działało na snr 24% .

Zostaw i czekaj na cud to może ci dlm odda a po drugie nie ma z czego oddac bo snr masz za niski .
Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Netia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości