Netia + mikrotik = wolne łącze

Tablica o usłudze Net24 Netii
lewy11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 05 wrz 2011, 13:58
Numer GG: 0

Netia + mikrotik = wolne łącze

Nieprzeczytany postautor: lewy11 » 18 mar 2013, 21:36

Witam.
Mam sieć gdzie modem NETIA SPOT robi za BRIDGE a głownym routerem jest MIKROTIK, lecz ostatnimi czasy zauważyłem, że coś jest nie tak mam netie do 10mbit a ściaganie na poziomie 5mbit. Mikrotik łączy się jako klient PPPoE. Natomiast gdy podpiąłem sam komputer i zrobiłem jako PPPoE prędkość jest na poziomie 10,56mbit.. w Sieci jestem ja i sąsiad, lecz nie ma to znaczenia bo czy sasiąd jest czy go nie ma predkość przez MT jest o polowe mniejsza niz bezpośrednio z NETIASPOT. MT używam dlatego że sąsiad jest całkiem na innej klasie adresowej i ma ograniczenie transferu o połowe na Swojej klasie.

I teraz czy znajdzie się ktoś kto mi coś doradzi, bądź podpowie jaki kupić router by można było robić na nim VPN serwer + oganiczenia prędkości oraz różne klasy adresowe wewnątrz sieci.

Pozdr
JL

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Netia + mikrotik = wolne łącze

Nieprzeczytany postautor: hanti » 22 mar 2013, 14:19

wdr3600 i wgrac gargoyle pl lub inne openwrt
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

Blui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 13 gru 2005, 11:19
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Bobrowniki

Re: Netia + mikrotik = wolne łącze

Nieprzeczytany postautor: Blui » 25 mar 2013, 21:34

Popraw MTU albo w NetiaSpocie, albo w MT.

I teraz czy znajdzie się ktoś kto mi coś doradzi, bądź podpowie jaki kupić router by można było robić na nim VPN serwer + oganiczenia prędkości oraz różne klasy adresowe wewnątrz sieci.


OpenWRT na MT ? Jaki konkretnie masz model RB ?
Obrazek Obrazek

DGN1000 - Firmware MOD
HomeHub v2B - OpenWRT
NetiaSpot - OpenWRT

lewy11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 05 wrz 2011, 13:58
Numer GG: 0

Re: Netia + mikrotik = wolne łącze

Nieprzeczytany postautor: lewy11 » 25 mar 2013, 21:46

RB433 lecz RB moze zostać całkiem zastąpiony przez coś co ma ADSL i bedzie można na nim zrobić dla portów LAN oddzielne IP i będzie dobre i stabilne.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Blui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 13 gru 2005, 11:19
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Bobrowniki

Re: Netia + mikrotik = wolne łącze

Nieprzeczytany postautor: Blui » 25 mar 2013, 23:01

Z OpenWrt i ADSL są dostępne 3 platformy.

Lantiq, wspierany dość dobrze, wspomniany NetiaSpot(z racji braku źródeł=brak WiFi)/DGN3500/EasyBox802-803/Buffalo (OpenWRT/DDWrt)
AR7, równie dobrze wspierany, odrobinkę starsza platforma zastąpiona w/w infineon/lantiq, Cała masa D-linków/Netgear DGN834v1-v3 (Routertech/Openwrt)
Ikanos, nie do końca stabilna ale poprawna, większość LiveBoxów (OpenWRT(chyba starszy kernel z racji opublikowanych tylko binarek do ADSL))

Broadcom - brak źródeł do ADSL czyli odpada.

Napisz co potrzebujesz, jakie radio, czy coś poza kierowaniem ruchem ma na tym routerze stać, samba/ftp/dlna.... ?
Oddzielne IP ? Rozumiem że chcesz osobną podsieć/izolacje klienta ? Czy potrzebne ci to do wyznaczenia pasma ?

Ale to temat bardziej na dział sprzętu, operator raczej na nic nie wpływa.
Obrazek Obrazek

DGN1000 - Firmware MOD
HomeHub v2B - OpenWRT
NetiaSpot - OpenWRT

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Netia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości