Maksymalna i aktualna synchronizacja

Tablica o usłudze Net24 Netii

Topic author
orginalny1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 25 maja 2008, 23:09
Łącze: Neostrada

Maksymalna i aktualna synchronizacja

Nieprzeczytany post autor: orginalny1 » 23 lip 2014, 22:03

Witam

Router podaje, że maksymalna synchronizacja dla mojej linii to 16512 download oraz 1205 upload, natomiast załącza się na 12494 down/1205 up (tutaj OK). A pytanie jest takie jakie mogą być tego, że router przewiduje taką a jest inna?

Obrazek


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Maksymalna i aktualna synchronizacja

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 23 lip 2014, 22:14

Router sobie wylicza ile "powinno być", ale ponieważ router to nie miernik łącza oraz ponieważ do tanga trzeba dwojga: routera i DSLAM na Centrali, to nie może on wyliczyć max szybkości prawidłowo. Routery liczą ile one by wyciągnęły gdyby na Centrali był sprzęt pozwalający na to. A że często nie ma takiego sprzętu... Poza tym są spore różnice w parametrach "widzianych" przez router a tych, które wykrywa Centrala. A liczy się to, co na Centrali.

Krótko mówiąc: Max szybkość, to tylko luźne wyliczenia czysto teoretyczne, bardzo często znacznie zawyżające możliwości linii.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Maksymalna i aktualna synchronizacja

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 23 lip 2014, 22:15

Router źle przewiduje, masz SNR 8 i może od biedy dało by się przyśpieszyć o 1Mb ale to już na słowo honoru - takie są przewidywania routera, raz trafi z 90% dokładnością a raz 70% w twoim przypadku przewidział zbyt optymistycznie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
orginalny1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 25 maja 2008, 23:09
Łącze: Neostrada

Re: Maksymalna i aktualna synchronizacja

Nieprzeczytany post autor: orginalny1 » 25 lip 2014, 11:23

Rozumiem. Ogólnie kiedyś, kiedyś, kiedyś bez problemu wyciągałem te 13 Mb. Chciałem zapytać szczególnie, że Netia zablokowała mi parametry linii SNR na 8-9 db i ani drganie w dół, dlatego zastanawiałem się czy ta maksymalna synchronizacja to nie jest po obniżeniu SNRu

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Maksymalna i aktualna synchronizacja

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 lip 2014, 12:25

No tak, router oblicza max dla SNR ok 6db, ale DLM zrobił swoje i masz na stałe zablokowane 8,5db.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


sino
Bywalec
Bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 24 gru 2005, 13:06
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wawa i oko lice

Re: Maksymalna i aktualna synchronizacja

Nieprzeczytany post autor: sino » 25 lip 2014, 15:51

orginalny1 pisze:A pytanie jest takie jakie mogą być tego, że router przewiduje taką a jest inna?
Masz profil na 10 Mb/s i blokadę marginesu.

orginalny1 pisze:Chciałem zapytać szczególnie, że Netia zablokowała mi parametry linii SNR na 8-9 db i ani drganie w dół
To dobrze, że nie drgnie. Zaś SNR Margin czasem sztucznie blokują na różnych poziomach - to taka dziwna metoda Netii i Attanable Rate jest prawdziwe mimo, że wygląda idiotycznie (np. ktoś ma 8 dB a AR 19000 mimo że ma tylko 7000). Zapewne składałeś reklamację i zrobili "podbicie". To nie DLM, bo to LLU lub CU.

Ponadto AR zwykle przekłamuje więc twoje realne AR to 16500 lub 14000-14500. Ponieważ różnica jest mała to ciężko wnioskować.


konrado5
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 21 lut 2007, 21:36
Numer GG: 0

Re: Maksymalna i aktualna synchronizacja

Nieprzeczytany post autor: konrado5 » 07 sie 2014, 16:07

Jaki masz router? Być może uda się na nim uruchomić program DSLStats, a to może mi pomóc w wyjaśnieniu przyczyy dlaczego u ciebie tak bardzo router zawyża przewidywaną maksymalną synchronizację.
http://www.s446074245.websitehome.co.uk/
Mógłbyś wysłać wygenerowane przez ten program wykresy: Hlog, QLN, bit-loading oraz SNR margin?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości