resetowanie połączenia

Tablica o usłudze Net24 Netii

Topic author
getsunder
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 02 wrz 2009, 20:04
Numer GG: 0

resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: getsunder » 02 sie 2014, 21:20

Witam, od jakichś dwóch miesięcy codziennie po godzinie 20 lub 21 połączenie jest resetowane praktycznie co kilka minut z coraz niższą synchronizacją. Z ponad 11000 Kbps spada do około 9000 Kbps. Wiem, że jest to pewnie spowodowane zbyt dużym obciążeniem łącz ale przez to w jedynych godzinach, w których mogę coś posiedzieć w internecie praktycznie nie mam możliwości korzystania z niego, płacę 60zł miesięcznie za usługę, z której nie mogę nawet korzystać, dzwoniąc na infolinię pseudo-technicy mówią, że nie ma żadnego problemu po ich stronie. Czy to możliwe, że router zawsze w tych samych godzinach dostaje jakiejś awarii?

edit: minutę po napisaniu tego postu zerwało mi połączenie, dzieje się tak dosłownie co chwilę, albo całkowity reset połączenia albo zrywa połączenie na chwilę.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 03 sie 2014, 15:21

Podaj parametry z routera.
2+2=4

Obrazek


Topic author
getsunder
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 02 wrz 2009, 20:04
Numer GG: 0

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: getsunder » 03 sie 2014, 16:10

tak jest teraz
Obrazek

wrzucę też screena około 21.


Topic author
getsunder
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 02 wrz 2009, 20:04
Numer GG: 0

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: getsunder » 03 sie 2014, 21:18

internet właśnie zaczyna się rozłączać co chwilę
Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 04 sie 2014, 6:04

Prawdopodobnie linia nie wyrabia.
Działa na max. mozliwosci.

Niski SNR margin.
Musi byc duzo osob na lini lub zła jakość tejże lini.

Spróbój przelaczy na ADSL 1 . Utnie Ci troche synchro ale powinno byc bardziej stabilnie.
2+2=4

Obrazek


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 04 sie 2014, 8:09

Nie. Nie przełączaj na razie na ADSL 1. Przełącz na ADSL 2 (bez plusa). Wtedy jest szansa, że Ci nie obetnie prędkości, a może być stabilniej, bo używane będzie węższe pasmo przenoszenia. Dopiero jak to nie pomoże, to przełącz na ADSL 1.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 sie 2014, 9:35

SNR jest na granicy, przyjdzie wieczór , ludzie siadają SNR spada ... , inny router może dałby sobie radę a może by nie dał... w każdym razie tak to wygląda, niczyja to wina i jakaś szansa jest jak ktoś się uprze (na inny router, poprawę instalacji w domu).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
getsunder
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 02 wrz 2009, 20:04
Numer GG: 0

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: getsunder » 08 sie 2014, 17:58

Zadzwoniłem około 15, mam ciągle adsl2+ ale widać, że coś zrobili, bo nigdy nie miałem tak wysokiego SNR

Obrazek

transfer spadł o około 400kB/s ale może nie będzie chociaż rozłączać, czekam tylko na jakąś alternatywę, obecnie w moim miejscu zamieszkania mogę mieć tylko tp albo netię na kablach tp, realia życia w ~80 tysięcznym miasteczku.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 sie 2014, 18:20

Przelączyli fast na interleaved , pingi pewnie wzrosły ale na prędkość nie powinno to mieć wpływu.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
getsunder
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 02 wrz 2009, 20:04
Numer GG: 0

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: getsunder » 08 sie 2014, 18:32

pingi takie jakie miałem, do o2.pl mam 12ms, do wp.pl 24ms, tyle samo miałem wcześniej.


konrado5
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 21 lut 2007, 21:36
Numer GG: 0

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: konrado5 » 09 sie 2014, 23:55

best-boy pisze:Przelączyli fast na interleaved , pingi pewnie wzrosły ale na prędkość nie powinno to mieć wpływu.

Wbrew pozorom interleaved, a raczej korekcja błędów FEC (forward error correction) ma wpływ na uzyskiwaną synchronizację, część bitów jest używana na nagłówki dla korekcji błędów, przez co uzyskiwana synchronizacja przy takim samym SNR margin jest niższa. Z tego co się orientuję, to przy dużej korekcji błędów może być nawet 3 mbps niższa.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 sie 2014, 9:32

konrado5 pisze:
best-boy pisze:Przelączyli fast na interleaved , pingi pewnie wzrosły ale na prędkość nie powinno to mieć wpływu.

Wbrew pozorom interleaved, a raczej korekcja błędów FEC (forward error correction) ma wpływ na uzyskiwaną synchronizację, część bitów jest używana na nagłówki dla korekcji błędów, przez co uzyskiwana synchronizacja przy takim samym SNR margin jest niższa. Z tego co się orientuję, to przy dużej korekcji błędów może być nawet 3 mbps niższa.


Niby nie wpływa , ale co ruter to inaczej.
U mnie z przeplotem dochodzi momentami do 22000 kbps a na faście ledwo do 20000 doszło - ale ten ping ;) , DLM chyba robił sobie jakieś testy i miałem fasta przez krótką chwilę ... 7-9ms do wp :mrgreen: :lol:

Nagłówki są przecież już w warstwie ADSL więc są wliczone w uzyskaną synchronizację, nie może być "coś" co leci sobie ot tak jak wolny elektron .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


konrado5
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 21 lut 2007, 21:36
Numer GG: 0

Re: resetowanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: konrado5 » 10 sie 2014, 14:05

Interleaved z jednej strony nieco podwyższa synchronizację, bo wprowadza zysk kodowy, czyli podwyższa SNR margin pomimo takiego samego SNR i takiego samego obłożenia tonów bitami. Z drugiej strony, znaczną część bitów wykorzystuje na korekcję błędów, przez co obniża uzyskiwaną synchronizację. Możliwe, że miałeś jakiś bardzo słaby przeplot, co spowodowało podwyższenie, a nie obniżenie synchronizacji.
best-boy pisze:Nagłówki są przecież już w warstwie ADSL więc są wliczone w uzyskaną synchronizację, nie może być "coś" co leci sobie ot tak jak wolny elektron .

Bity dla korekcji błędów akurat nie są wliczane w uzyskiwaną synchronizację.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości