Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Tablica o usłudze Net24 Netii
Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 12 lut 2015, 14:43

Teoretycznie to powinno działać, w praktyce bywa różnie, narysuj w paincie swoją instalację domową, może wymaga przeróbki.
Całą narysuj, od puszki wejściowej do końca, z telefonami, rozgałęzieniami...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


yodacki
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 06 paź 2010, 16:43
Numer GG: 0

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: yodacki » 12 lut 2015, 15:45

Jestem po wizycie technika i wymianie modemu.
Sieć wygląda u mnie tak.

Obrazek

To są obecne statystyki WAN DSL na nowym modemie

Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 12 lut 2015, 15:51

Jaka jest odległość od tej skrzynki na korytarzu do telefonu ??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

yodacki
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 06 paź 2010, 16:43
Numer GG: 0

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: yodacki » 12 lut 2015, 15:54

Od skrzynki do gniazdka max 9 metrów, od gniazdka do telefonu około 1,5

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


yodacki
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 06 paź 2010, 16:43
Numer GG: 0

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: yodacki » 13 lut 2015, 8:07

Problemów ciąg dalszy. Po wizycie technika i wymianie modemu wszystko działało do ok. 22.00. Właśnie mniej więcej o tej godzinie modem zerwał synchronizację. Po 5 minutach zsynchronizował się, aby po około 20 minutach znowu zerwać synchronizację i taki stan trwał do północy. W nocy nie wiem jak było. Rano około 5.30 modem w dalszym ciągu nie miał synchronizacji. Wyłączyłem go z prądu, włączyłem po 10 minutach. Po około minucie zsynchronizował się. Taki stan trwał do 6.50 gdy wychodziłem do pracy. Taki stan trwa do teraz czyli jest internet. Wiem to bo widzę że domownicy go używają. Dziś następna wizyta techników. Wedle tego co mówili wczoraj w razie gdyby nie było internetu mają zamiar wymieniać całą linię w pionie chyba łącznie z kablem w domu.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 13 lut 2015, 10:05

Masz linię napowietrzną czy ziemną ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

yodacki
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 06 paź 2010, 16:43
Numer GG: 0

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: yodacki » 13 lut 2015, 12:05

Ziemna.

Tak na marginesie: zastanawiam się czy w przypadku takiej sieci jest możliwe, że "ktoś" coś" włącza w domu i powoduje interferencje.
Jest to dla mnie dziwna sprawa. Działa, nie działa. O różnych porach dnia i nocy. Głównie wieczorem.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 13 lut 2015, 12:50

W instalacji VDSL prawidłowo splitter powinien być zamontowany przed wszelkimi rozgałęzieniami.
10m to już spory kawałem linii.
Obrazek
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

yodacki
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 06 paź 2010, 16:43
Numer GG: 0

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: yodacki » 13 lut 2015, 13:12

Jest jedna rzecz o której nie napisałem a pewnie powinienem.
Internet i telefon mam od Netii. Netia kładła około pół roku temu kabel aby mnie do nich podłączyć. Cały czas piszę o internecie. Jednak telefon jest co prawda od Netii, ale po łączach tpsa.
Prawdopodobnie dlatego nie ma jednego gniazdka na końcu kable, tylko dwie żyły są wpięte do jednego gniazdka i dwie do drugiego.
To tak na chłopski rozum :-)
Nie wiem czemu przy okazji położenia kabla do internetu nie przepieli mnie całkiem na ich linię.
Tak aktualnie wygląda instalacja kabla.

Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 13 lut 2015, 13:18

Co to ma być ?? puszczasz jakieś zasilanie kablem YTKSY ?? pokaż to z większej odległości.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

yodacki
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 06 paź 2010, 16:43
Numer GG: 0

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: yodacki » 13 lut 2015, 13:26

Proszę bardzo :-)

Obrazek

yodacki
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 06 paź 2010, 16:43
Numer GG: 0

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: yodacki » 13 lut 2015, 13:28

Jeszcze jedno. Nic nie puszczałem. Tą instalację robił technik z Netii podczas podłączania internetu.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 13 lut 2015, 13:37

Co to jest to czarne coś ????
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

yodacki
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 06 paź 2010, 16:43
Numer GG: 0

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: yodacki » 13 lut 2015, 13:39

Filtr, który założył mi technik z Netii. Był w opakowaniu z Netiaspot. Filtr jest założony na linię telefonu stacjonarnego.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Netiaspot - zrywanie synchronizacji

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 13 lut 2015, 13:47

Ten kłębek kabla co tam jest też można by skrócić ... rozumiem że to jest ten kabel co wchodzi do domu ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Netia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości