Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Tutaj dowiesz się wszystkiego o DSL TP
Awatar użytkownika

Topic author
n0x
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 07 maja 2007, 15:34
Łącze: Multimo

Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: n0x » 07 maja 2007, 15:51

jak w temacie.

Chciałbym odciąć się całkowicie od zawodnych w mniejszym lub większym stopniu routerów programowych.
posiadam łącze DSL 8000 od TP i nie wiem jaki zakupić ROUTEREK do tego. Myślę nad wyżej wymienionym Linksysem. Mam 20 userów w sieci. Spore łącze.
Jaki ROUTER by był niezawodny i dobry. Jednak by nie kosztował tyle co moje autko Very Happy
DSL EFEKT BIS 8000


sonicpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 19 kwie 2007, 1:32
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: sonicpl » 08 maja 2007, 17:53

odpowiem prosto - Linux


timor

Re: Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: timor » 19 lip 2007, 12:27

n0x pisze:jak w temacie.

Chciałbym odciąć się całkowicie od zawodnych w mniejszym lub większym stopniu routerów programowych.
posiadam łącze DSL 8000 od TP i nie wiem jaki zakupić ROUTEREK do tego. Myślę nad wyżej wymienionym Linksysem. Mam 20 userów w sieci. Spore łącze.
Jaki ROUTER by był niezawodny i dobry. Jednak by nie kosztował tyle co moje autko :D[/quote][

Zamierzam zakupić taki router do małej firmy.
Czy go kupiłeś? Może podzielisz się ze mną uwagami jak się sprawuje? Byłbym bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika

cmx
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 08 sty 2007, 19:19
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Lodz
Kontakt:

Re: Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: cmx » 20 lip 2007, 2:46

linksys wrt54gl i modem adsl z allegro np speedtouch 510

i do tego tomato
Neostrada 10mbit


mby7930
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 17 sty 2007, 12:49
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wrocław

Re: Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: mby7930 » 20 lip 2007, 8:43

cmx pisze:linksys wrt54gl i modem adsl z allegro np speedtouch 510

i do tego tomato

niby w jakim celu modem adsl, skoro to jest dsl? :lol:


nijel
Weteran
Weteran
Posty: 1088
Rejestracja: 13 cze 2006, 10:44
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: nijel » 29 lip 2007, 22:52

mby7930 pisze:
cmx pisze:linksys wrt54gl i modem adsl z allegro np speedtouch 510

i do tego tomato

niby w jakim celu modem adsl, skoro to jest dsl? :lol:


Kolega mógł przekupić jakiegoś technika do podania parametrów do połączenia. Z kwestia MAC modemu da sie sobie poradzic. Dziwne tylko, ze sie tym chwali ;-)


Duna
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 20 maja 2006, 15:22
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Koszalin

Re: Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: Duna » 11 sie 2007, 22:26

Proponuje kup gdzies komputer p3 +256 rami i dysk 5 gb i skorzystaj z prostego oprogramowania np: http://www.ipcop.org/ , http://www.mikrotik.com, http://m0n0.ch/wall/ . Oprogramowanie te jest proste w instalacji. Posiada panel do obslugi przez www. Dzieki niemu w latwy sposob mozesz skonfigurowac dokladnie podzial pasma i ustalic piorytety dla uslug.

Doskonale w dzialaniu i tanie ;)
Uważasz, że Wszechświat jest nieskończenie wielki? Poszerz tylko swoje horyzonty, a zobaczysz sam, jak jest nieskończenie mały


NEOTECH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 11 sie 2007, 0:50
Numer GG: 0

Re: Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: NEOTECH » 11 sie 2007, 23:24

Zależy do czego chcesz wykorzystywać tak routher ?

Jeżeli na udostępnianie do sieci z ograniczonym pasmem dla każdego usera, czy bez ogrniczeń.

Dla małych firm posiadających switha, wystarczy modem z jednym potem ethernet, działać będzie jako brama, wpina się go w switha i na konfiguracji sieci jako bramę i pierwszy dns wpisać jego adres. Łatwiej jest z serwerem, serwer może służyć jako brama i działać z modemem dostarczonym od TP. Tyle że zabawa zaczyna się z zabezpieczeniem serwera przed nielegalnym dostępem do niego. Ale ma to też swoje plusy, np zdalna kontrola serwerka :D


FishRman
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 11 kwie 2007, 21:45
Łącze: Neostrada Fiber

Re: Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: FishRman » 11 wrz 2007, 11:16

Duna pisze:Proponuje kup gdzies komputer p3 +256 rami i dysk 5 gb i skorzystaj z prostego oprogramowania np: http://www.ipcop.org/ , http://www.mikrotik.com, http://m0n0.ch/wall/ . Oprogramowanie te jest proste w instalacji. Posiada panel do obslugi przez www. Dzieki niemu w latwy sposob mozesz skonfigurowac dokladnie podzial pasma i ustalic piorytety dla uslug.

Doskonale w dzialaniu i tanie ;)



Zdecydowanie PFSense.. bazuje na monowall i jest bardziej zaawansowany.
W obecnej wersji bardzo ladnie dziala juz Load Balancing i mozna zrobic multiwan.
http://www.pfsense.org/
Obrazek

Awatar użytkownika

igal
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 19 lut 2007, 8:09
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: [024][Płock]
Kontakt:

Re: Linksys RV082-EU + DSL 8000 = 20 userów

Nieprzeczytany post autor: igal » 13 wrz 2007, 14:03

WRT54GL 1.0 lub 11 + Tomato 1.07 - prosta obsługa, przystępna cena i dużo możliwości i jeszcze jedno, duża stabilność urządzenia. Zjarzysj sobie na http://openlinksys.info/news.php. Pozdrawiam
strefa (24) Petrotel 6144/768 - <OK>

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość