Przejście z neostrady na DSL

Tutaj dowiesz się wszystkiego o DSL TP

Topic author
bluewave
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 14 lut 2010, 18:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Przejście z neostrady na DSL

Nieprzeczytany post autor: bluewave » 14 lut 2010, 18:37

Witam, mam zamiar przejść z NEO 6mb na DSL (4mb lub 2mb)
I tu właśnie mam pytanie, NEO 6mb dzielę na 4 komputery wieczorem trudno nawet przełączyć stronę, nie mówię już o weekendach.
Jak myślicie, wziąć DSL 4 czy 2mb czy pozostać na NEO 6mb?
Jakie parametry ma DSL 4 i 2mb?
Dodam że mieszkam na wsi, pewnie dlatego są takie przeciążenia,


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Przejście z neostrady na DSL

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 14 lut 2010, 19:27

Od kiedy w DSL jest opcja 2 Mb/s? Przecież tam są dostępne tylko "4000" i "15000", żadnych innych nie ma. A poza tym są drogie, odpowiednio 84 i ponad 200 zł brutto.

Chyba Ci się oferty pomyliły ;) Neo, a DSL :) to drugie jest dla biznesu. Poczytaj o tym na stronie TP.
Obrazek


Topic author
bluewave
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 14 lut 2010, 18:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Przejście z neostrady na DSL

Nieprzeczytany post autor: bluewave » 15 lut 2010, 17:53

Albo jestem ślepy, albo tu http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_biz/internet/dsl_tp/ widzę inne prędkości, nie tylko 4 i 15mb.
Wiem że to dla klientów biznesowych, nie jestem aż takim idiotą żeby nie widzieć co pisze w regulaminie.

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Przejście z neostrady na DSL

Nieprzeczytany post autor: RaV » 15 lut 2010, 23:47

Na AG241V2 z firmware 2.01.03 i WYłączonym QoSem można ściągać ile wlezie byle nie zapchać całego uploadu i nie nawiązywać zbyt wiele połączeń, które nie są potrzebne do osiągnięcia pełnej prędkości łącza, żadne programy tupu cFosSpeed nie są potrzebne. W takim układzie ping nie wzrasta na tyle mocno żeby było to odczuwalne w grach. No chyba, że ktoś gra w CSa i ma fioła na punkcie pingu, to wtedy każde 1 ms więcej wywołuje u takich ludzi odruchy wymiotne. :lol:
Trzeba mieć sporą wiedzę na temat QoSu żeby umieć go dobrze skonfigurować, więc polecanie routera z QoSem komu popadnie, jest co najmniej nierozsądne. Oczywiście pomijam routery z bardzo uproszczonym QoSem takim jak w Linksysach, bo to powoduje tylko więcej strat niż zysków, więc polecanie tanich routerów z uwagi tego, że posiadają QoS też jest dużym błędem. Oczywiście zdarzają się nieliczne wyjątki, ale one tylko potwierdzają regułę.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


Topic author
bluewave
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 14 lut 2010, 18:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Przejście z neostrady na DSL

Nieprzeczytany post autor: bluewave » 16 lut 2010, 15:53

Obecnie używam Liveboxa, nie jestem z niego specjalnie zadowolony.
W firmie mam jakiegoś speedtoucha i DSL 1mb i chodzi o wiele szybciej niż 6mb na 4 komputery przez liveboxa.
Uważasz że będzie lepiej chodziło jeżeli zmienię router?


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Przejście z neostrady na DSL

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 21 lut 2010, 22:22

A może ten livebox sieje po prostu błędami i dlatego tak to działa. Najlepiej to podaj parametry tego łącza. Zawsze można jakiś router z dobrym chipsetem kupić.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości