DSL 2000/512 parametry tłumienie 60/31 SNR 12/17

Tutaj dowiesz się wszystkiego o DSL TP

Topic author
vag52
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 03 wrz 2010, 20:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

DSL 2000/512 parametry tłumienie 60/31 SNR 12/17

Nieprzeczytany post autor: vag52 » 08 wrz 2010, 21:27

Witam czy na lini wg livboxa
Stan linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_1_A
Szybkość wysyłania 320
Szybkość pobierania 1312
Tłumienie Bliski koniec : 60.0 (dB)
Odległy koniec : 31.0 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec : 13 (dB)
Odległy koniec : 17 (dB)
Liczba błędnych pakietów 490
Firmware 0xe15080a
Błędne sek. w okresie 15 min 0
Błędy CRC 69
Błędne sek. w okresie 1 dnia 0
wg EDIMAX-a AR-7084gA
Downstream Upstream

SNR Margin
13.0 27.5 db

Line Attenuation
61.0 30.3 db
Na tym łączu działa Neostrada na livboxie 1mbps działa stabilnie czy dsl 2000/512 będzie działał, wiem że ruch na dsl jest priorytetowa-ny więc powinno działać lepiej mieszkam 1,5km od centrali dziwią mnie takie jaja ale to polska więc wszystkiego można się spodziewać dziś oglądałem jak wygląda sytuacja z moim przyłączem tp jestem podłączony do słupa do którego sygnał puszczony jest ze studzienki do tego słupa jest podpięte 7 osób z czego łącznie zemną internet mają 4osoby od 0,5mbps-1mbps z kolei po drugiej stronie mojej działki stoi 2 słup ma tylko 2 przyłącza z czego jedno to instytucja czyli prawdopodobnie nie ma obciążenia z ich strony. Chciałbym się dowiedzieć czy do każdego słupa dochodzi osobny kabel z centrali przez studzienki a co za tym idzie czy dało by się podłączyć z każdego słupa po jednym łączu 2000/512. Aha czy mogę żądać od tp polepszenia parametrów mojej linii albo przepięcia w na jakiś kabel który prowadzi prosto do centrali a nie okrąża 2 razy moje osiedle przypuszczam że jeżeli u mnie działałoby 2mbps dsl to pogorszyłby się snr i tp może łaskawie by coś z tym zrobiła. pozdrawiam


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: DSL 2000/512 parametry tłumienie 60/31 SNR 12/17

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 08 wrz 2010, 21:43

Nie pójdzie CI na tym 2 Mb/s za duże tłumienie.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: DSL 2000/512 parametry tłumienie 60/31 SNR 12/17

Nieprzeczytany post autor: RaV » 08 wrz 2010, 22:10

Tłumienie faktycznie jest porażające, ale nie spisywałbym tej linii na 1 mbit. ;) Myślę, że 2mbit może na takich parametrach jeszcze zadziałać, ale będzie na styk lub trochę zabraknie - to już zależy od modemu i tego czy będzie dostępne ADSL2+, ponieważ taka modulacja zwiększyłaby szanse na prawidłowe funkcjonowanie łącza przy 2 mbit.
Jeśli linia faktycznie ma 1,5km długości to coś jest nie tak z kablami, bo tłumienie powinno być aż 3 razy mniejsze.
vag52, a czy próbowałeś podłączyć modem krótkim kablem bezpośrednio do gniazdka bez żadnych filtrów i telefonu? Być może udałoby się trochę zmniejszyć tłumienie.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


Topic author
vag52
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 03 wrz 2010, 20:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: DSL 2000/512 parametry tłumienie 60/31 SNR 12/17

Nieprzeczytany post autor: vag52 » 08 wrz 2010, 22:23

Tłumienia bez telefonu nie sprawdzałem ale wiem że linia u sąsiadki działa na adsl2+ ma netie 512kbps z 1mbps podobno był problem ale to chyba wina lipnego modemu jakiś stary sagem od neo to był chyba ten co trzeba było go do lodówki po 2h działania wsadzać. Nie wiem jak jest z modemami adsl ale chyba siemens od dsl-a jest troszeczkę lepszy jakościowo od tego kawałka plastiku z Francji mianowicie liveboxa.
Dane z linij sąsiadki jest podpięta z tego samego słupa co ja.
Line State

:
Showtime

Modulation

:
ADSL2 PLUS

Annex Mode

Ap ropo kabla ostatnio dowiedziałem się od monter że kable puszczone są na około i może być faktycznie ok 4km kolega z ulicy obok ma neostrade 6mbps i śmiga mu bez problemu a mieszka w lini prostej 200m od mojego domu.

:
ANNEX_A
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2010, 22:28 przez vag52, łącznie zmieniany 1 raz.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: DSL 2000/512 parametry tłumienie 60/31 SNR 12/17

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 08 wrz 2010, 22:27

Ale w przypadku DSLa to akurat TP nie jest skłonna do zestawiania łącz "na styk" i jak tylko przy testach margines wyląduje na granicy stabilności to dadzą BMT i tyle zamiast potem musieć "skakać" nad taką linią,bo klient "biznesowy" się pruje, że mu zrywa....
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


Topic author
vag52
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 03 wrz 2010, 20:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: DSL 2000/512 parametry tłumienie 60/31 SNR 12/17

Nieprzeczytany post autor: vag52 » 08 wrz 2010, 23:33

A wracając do tego mam dostęp do 2 słupów osobno podpiętych do studzienek to czy możliwe będzie podpięcie 2 takich dsl-i 2000/512 oczywiście z osobnych słupów czy tp puszcza 1 kabel na wszystkie studzienki czy jest do każdego słupa osobny?

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości