DSL w 2 lokalizacjach (1 adres)

Tutaj dowiesz się wszystkiego o DSL TP

Topic author
aduh
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 04 sty 2011, 20:48
Numer GG: 0

DSL w 2 lokalizacjach (1 adres)

Nieprzeczytany post autor: aduh » 04 sty 2011, 20:59

Witam,

W tym tygodniu montują mi DSL 2MB (przechodzę z Neostrady 6MB).
Mam taki problem.
Prowadzę firmę i na posesji ( 1000 m2) znajduje się budynek administracyjny (biuro) i dom.
Biurowiec stoi z przodu posesji - dom z tyłu oddalony o jakieś 100 metrów.
Biurowiec i dom połączone są tą samą linią telefoniczną, na której była Neostrada a będzie DSL.
Internet musi działac w obu lokalizacjach (nie jednocześnie).
Do tej pory sprawę załatwiałem w prosty sposób. W domu jest router ASMAX w biurze jest router DLink.
Wychodząc z domu wyłączałem router - wchodząc do biura włączałem router (i vice versa) - w ten sposób internet działał
zarówno w biurze jak i w domu (oczywiście nie w tym samym czasie).

Teraz przechodząc na DSL ustaliłem z działem technicznym 19330, ze po prostu będe musiał maszerować do domu z modemem DSL pod pachą. Oczywiście jest to jakieś wyjście i najwnidoczniej tak będe musiał robić ale na pewno będzie to wkurzające i męczące rozwiązanie.
Czy przychodzi wam do głowy inne rozwiązanie ? Dodam, że jako zapalony gracz online żadne rozwiązania bezprzewodowe biuro - dom (wifi) nie wchodzą w rachube (PING !).
Czy mógłbym dokupić własny modem - router i sklonować w nim oprogramowanie (adres MAC czy co tam TPSA zakodowała) tak żebym na stałe mógł go używać w 1 lokalizacji ?


michalsobo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 34

Re: DSL w 2 lokalizacjach (1 adres)

Nieprzeczytany post autor: michalsobo » 04 sty 2011, 21:03

radiowo przeslij sobie od domu do biurowca w biurowcu ustaw ap + antena zew w domu antena odbiorcza = ap lub karta sieciowa. Jak cos pisz na pw rozwiazemy:) na wifi mozesz miec ping nawet góra 1-2ms tyle co kabel
ObrazekObrazek


sivy
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 08 kwie 2007, 13:36
Łącze: Neostrada

Re: DSL w 2 lokalizacjach (1 adres)

Nieprzeczytany post autor: sivy » 05 sty 2011, 19:38

nie ma mozliwosci kupienia drugiego modemu i podpiecia go pod linie. TP dla DSL daje swoj sprzet (aby miec dokladny podglad co sie dzieje w razie awarii) jedyna opcja to jak pisano wyzej .. .albo wysylanie sygnalu wifi, ale puszczenie kabla od modemu, routera do drugiej lokalizacji (przy wlaczonym modemie DSL)
Obrazek Obrazek
SNR Margin : 9.1 7.9
Rate (Kbps): 52517 8568

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość