DSL - 3 komputery - dublowanie adresów IP na każdym z komp.

Tutaj dowiesz się wszystkiego o DSL TP

Topic author
damianD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 12 sie 2007, 16:42
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

DSL - 3 komputery - dublowanie adresów IP na każdym z komp.

Nieprzeczytany post autor: damianD » 09 paź 2011, 22:59

Witam serdecznie.

Od kilku dni jestem posiadaczem DSL TP z 4 adresami IP.
Mam problem natury technicznej.

Obecny schemat podłączenia:
linia TP -> modem TP (SpeedStream 4201) -> router Netgear N300 -> 3 komputery

W modem TP wchodzi kabel telefoniczny RJ-11 a wychodzi RJ-45.
W router Netgear w 1 z 4 gniazd włożyłem kabel wychodzący z modemu TP (RJ-45)
Do pozostałych gniazd (RJ-45) podłączyłem komputery.

Na każdym komputerze w opcjach połączenia sieciowego ustawiłem odpowiednio:
- ip abonenta
- bramę
- maskę
- adresy DNS

Tu pojawia się problem.

Na jednym komputerze jest internet a na drugim nie ma, pojawia się komunikat coś w stylu:"w sieci nie mogą istnieć 2 komputery o tym samym IP".

Router Netgear pełni tylko rolę switcha, OK.

Ale jak rozwiązać problem z "dublowaniem" się adresów IP?

Będę wdzięczny za pomoc.


nijel
Weteran
Weteran
Posty: 1088
Rejestracja: 13 cze 2006, 10:44
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: DSL - 3 komputery - dublowanie adresów IP na każdym z ko

Nieprzeczytany post autor: nijel » 10 paź 2011, 18:29

Jaką masz opcję DSL? Jeśli od 2Mb w górę to zadzwoń na 19330 i poproś o zmianę puli na 8-adresową podsieć, będziesz mógł wpiąć wtedy tak do 5 kompów (każdy inne IP). Co ważne, dostaniesz całkowicie inne pulę. Jak masz coś poniżej to zakup takiej podsieci albo NAT raczej się nie opłaca, lepiej kupić zwykły router z wejściem WAN - RJ45, wtedy przydzielisz IP z puli prywatnej.


Lucek92
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 24 gru 2011, 10:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 5805081

Re: DSL - 3 komputery - dublowanie adresów IP na każdym z ko

Nieprzeczytany post autor: Lucek92 » 07 lis 2012, 21:50

Dostajesz 4 adresy zewnętrzne czyli dla (modemu w routerze), a komputery to sieć wewnętrzna i każdy ma swoje inne IP które musi być w tej samej sieci co router.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości