Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Tutaj dowiesz się wszystkiego o DSL TP
Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 lut 2017, 13:20

Musiała wzrosnąć ilość usług xDSL na całej linii, wtedy zmiany par mogą wiele nie dać...
Chociaż poczekaj do wiosny, ja mam linię ziemną i nie raz przy pogodzie takiej gdzie jest mróz na przemian z dodatnią temperaturą, jakiś szajs kondensuje się w studzienkach i bywają przypały w tym okresie ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 21 lut 2017, 22:47

Zauważyłem że jak zmieniłem kabel telefoniczny na inny zwykły 2 żyłowy to parametry się zmieniają obecnie mam 2 żyłowy telefoniczny na którym mam 37mb ale jak zamienię kabel na inny też na telefoniczny to parametry gwałtownie spadają do 28mb.

Czy jest jakiś inny kabel który mogę kupić aby sprawdzić czy przy lepszych parametrach na kablu będę mógł wyciągnąć chociaż 40mb z mojej linii??
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lut 2017, 9:31

Pewnie masz płaskie kable telefonicznie one są bardzo kiepskie, powinien być YTKSY do samego modemu.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 24 lut 2017, 11:18

best-boy pisze:Musiała wzrosnąć ilość usług xDSL na całej linii, wtedy zmiany par mogą wiele nie dać...
Chociaż poczekaj do wiosny, ja mam linię ziemną i nie raz przy pogodzie takiej gdzie jest mróz na przemian z dodatnią temperaturą, jakiś szajs kondensuje się w studzienkach i bywają przypały w tym okresie ;)


Ja niestety ma linie napowietrzną więc mój problem jest o wiele złożony ;-)

Odnośnie kabla wymieniłem 1,5m i synchronizacja wzrosła do 39mb.

Jak myślisz od Marca jak na stałe powrócą dodatnie temperatury powinno się wszystko ustabilizować??

Szkoda że Orange nie pomyślało o wkopaniu nowych kabli od domu do centrali bo była wykonywana nowa instalacja kanalizacyjna szkoda tylko że ta firma nie myśli.
Można by było poprawić jakość internetu ale widocznie Orange stwierdziło że na WSI sie nie opłaca kłaść nowej infrastruktury. Szkoda bo taka inwestycja sie nie powtórzy a mogliby dać lepsze kable do ziemi a nawet światłowód i wówczas internet hulałby jak trza :-)
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 24 lut 2017, 13:44

Nie pamiętam na jakim forum wyczytałem że można zmienić profil na dynamiczny i wówczas łącze w górę będzie się zapinać.

czy w DSL jest taka możliwość i jak można to wypróbować??
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 24 lut 2017, 13:48

rene925 pisze:Nie pamiętam na jakim forum wyczytałem że można zmienić profil na dynamiczny i wówczas łącze w górę będzie się zapinać.

czy w DSL jest taka możliwość i jak można to wypróbować??


Coś kojarzę ale to były czasy kiedy nie było DLM a synchro było sztywne wtedy niektórym włączali RA (rate adaptive) żeby mieć z takim maruderem spokój, odkąd jest i RA i DLM wszystko jest puszczone samopas i nic z nimi się raczej nie załatwi (mają zakazy zmiany profilów czy co tam), zresztą SNR to SNR, jest niski i z nieba większy nie spadnie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 02 mar 2017, 7:10

Hej.
od kilku dni trochę się pozmieniało na mojej usłudze DSL po VDSL. Nie wiem czy to technicy czy chwilowa poprawa linii ze względu na ładną pogodę.
https://zapodaj.net/71018088e5684.jpg.html

synchronizacja którą mam jest obecnie dla mnie zadowalająca napiszcie mi proszę jaka jest szansa aby jeszcze poprawić moc wyjściową w upstreamie ( wysyłanie) przez pierwsze 2 miesiące miałem 15db i możliwość wzięcia 10mb wysyłania teraz upstream wzrósł do 30 i możliwość zwiększenia wysyłania zmalała do do 7,8mb.
Można porównać statystykami z mojego pierwszego posta i linku który zamieszczam w tym poście


SNR mam dziwnie niski

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktualizacja godz. 7.30


Zrestartowałem modem i znów parametry są niskiej i niskie synchro. 36 lub 37mb jestem tylko ciekaw co takiego się dzieje że raz łącze mam tak dobre a za drugim razem głupienie
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 mar 2017, 10:00

Bez analizatora widma i reflektometru możemy sobie pisać książkę pt. najczęstsze awarię linii w aspekcie użytkowników xDSL ;)
Wahania temperatury od -5 do +5 są najgorsze, widzę sam po swojej linii, a mam w 100% ziemną.
Moc wyjściową dobiera DSLAM na podstawie względnej tłumienności linii a że czasami mu to średnio wychodzi to inna para kaloszy.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 17 mar 2017, 14:27

Witam

znów problemy i problemy :-)

Na szczęście osoba najstarszym stażem przyszła sprawdzić linie telefoniczną :-)
Linia telefoniczna jak na 700m ma warunki idealne powinno iść miedzy 50 a 60mb

Diagnoza:
wymiana sprzętu na centrali karta VDSL i coś jeszcze ! ! !

Dowiedziałem się iż osoby które mają VDSL narzekają na jakość internetu i spadający transfer natomiast osoby które dodatkowo mają telewizję i tu jest już wyższa szkoła jazdy bo im w ogóle nie działa telewizja lub w wybranych godzinach :-)

Orange broniło sie rękami i nogami ażeby wymienić sprzęt to wiadomo koszty idą w tysiące jak nie setki tysięcy. Osoby które mają telewizje od listopada do teraz zgłaszali usterke 200 razy.

Orange postanowiło wymienić definitywnie felerny sprzęt ale nie wiadomo teraz kiedy to nastąpi bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o $$$$$$$

Dowiedziałem się też kilku innych informacji mianowicie Orange będzie doprowadzał światłowód do centrali nareszcie na wsi ze średniowiecza wskoczymy na XXI wiek :-). ale też nie wiadomo kiedy lecz wiadomo że klamka zapadła :-)
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 mar 2017, 19:35

Telewizja zawsze działała w kratkę.
Światłowód jest na każdej centrali, od zawsze, pewnie wymieniają SDH na coś nowszego.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości