Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Tutaj dowiesz się wszystkiego o DSL TP
Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 09 gru 2016, 13:36

Witam

Udało się mi przedłużyć umowy oraz zwiększyć prędkość. Ostatnio miałem 10/1Mb/s i prędkości miałem maksymalną koszt natomiast tego łącza wołał o pomstę do nieba bo płaciłem aż 100zł z vat.

Teraz udało się podpisać umowę na Dynamiczny DSL 80/4mb/s i to w kwocie 55zł netto (67,65 brutto).

przesyłam dla wszystkich użytkowników parametry modemu. Jestem, oddalony od centrali około 800-900 metrów.

ponadto jak technicy przyszli z DSL to w ogóle nie chciał się zsynchronizować musieli od podstaw całą instalacje w domu robić. Jak już zrobili to zgodnie ze sztuką wówczas modem się zsynchronizował :-)
http://www.speedtest.net/my-result/5863243306
https://zapodaj.net/images/2bc795043ed94.jpg
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 gru 2016, 9:15

Parametry wyglądają OK, tylko router pokazuje dziwne tłumienie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 14 sty 2017, 16:01

Mam awarie DSL jest ktoś mi w stanie powiedzieć co się stało ??

Synchro drastycznie spadło i technicy nie wiedzą co sie stało

https://naforum.zapodaj.net/9b6ebf6b220f.jpg.html
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 sty 2017, 11:23

Coś się porobiło z kabelkami przez mrozy.
Albo podłączyli więcej VDSLi na tym kablu.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 18 sty 2017, 11:59

Już wszystko wiem :-(

ludzie pozamawiali szybkie prędkości 80mb/8. Połowa na centrali jest pozajmowana dlatego mam spadek synchronizacji i SNR.

jak drugie pół VDsl znów się zapełni to pewnie prędkość spadnie to 20 lub 21mb.

Rozumiem że synchronizacja będzie pływać ale nie spodziewałem się tego że monterzy zrobią taką fuszerkę tym bardziej że VDSL neo i VDSL DSL są na tej samej karcie przez co jestem stratny :-(

Zawsze DSL był na innej karcie teraz VDSL neo i dsl jest połączone na jednej karcie i klops.

jestem ciekaw jak gwałtownie ludzie będa tracili synchronizacje co oni zrobią ??

Rozbudują centralę??

nie wiem co mam teraz zrobić jedynie czekać a to może i rok potrwać.

Można coś jeszcze zrobić???
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 sty 2017, 14:42

DSL nigdy nie był na innej karcie, różnica była dopiero na routerze brzegowym.
VDSL po prostu bardziej szumi jak ADSL bo ma szersze pasmo.
Obecna wilgotność powietrza też może po części sprawę pogarszać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 29 sty 2017, 13:20

Witam

Jestem po bardzo długiej rozmowie z konsultantem uff.
Sprawdził parametry linii od chwili uruchomienia usługi aż do teraz.
Powiedział mi konsultant iż SNR miałem przy VDsL na porcie ustawione na 6db i dlatego miałem dobre łącze. Teraz mam na sztywno ustawione 9db.
Poszło zgłoszenie do techników o zmianę SNR na 6,5db to powinno pomóc w otrzymaniu szybszej prędkości.
Konsultant stwierdził iż linia nie pogorszyła się aż tak ażeby 12mb gdzieś wcięło i powinno to pomóc.

https://zapodaj.net/5a9299a4578a8.png.html

Jestem tylko ciekaw jak technicy podejdą do tej sprawy czy dla mnie to zmienią na porcie czy zamkną zgłoszenie.
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 29 sty 2017, 19:25

Mówiąc szczerze wątpię żeby ustawili SNR 6 i to na DSLu.
Chyba Cię czarują.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 30 sty 2017, 12:53

Niestety, ale wykrakałeś ;-(

Usługa mieści się w widełkach 20-80mega.

Taką otrzymałem adnotację. partner techniczny nic nie chce zrobić.
best-boy - możesz mi podpowiedzieć jak mam powalczyć??
Reklamacja z automatu zostanie odrzucona możesz coś doradzić bo nie wiem jak ugryźć temat a doświadczenie odnośnie usług DSL byłem naprawdę bardzo zadowolony jak nie przeszedłem pod VDSL

Mam nadzieje że podrzucisz jakiś sposób ewentualnie jak pogorszyć warunki na linii aby bez konsekwencji zrezygnować z usługi.
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 sty 2017, 7:55

No niestety, jeśli nie ma ewidentnej usterki na linii to trudno będzie coś ugrać.
Możesz próbować prosić o przepięcie na inną parę jeśli są jakieś wolne, być może trafi się taka z mniejszymi przesłuchami, tylko że w cale nie muszą tego robić, najszybciej takie sprawy się załatwia niebieskim banknotem wciśniętym w kieszeń technikowi ;) - jak było 20 lat temu tak jest i teraz.
Masz telefon na tej linii?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 14 lut 2017, 20:36

Oj tak się doczekałem ;-(

Spadek synchronizacji poniżej 30mb. Z 52mb do 29mb toż to różnica 23mb.
Jestem ciekaw jak dalej spawa się potoczy. Reklamacja rozpatrzona negatywnie na podstawie gotowego pisma odnośnie spadku prędkości ;-).

nikt nie widzi problemu :-)

Jestem ciekaw czy jak napisze do UKE to Orange bardziej przyłoży się do rozwiązania problemu ??
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 lut 2017, 9:56

Możesz próbować, raz korzystałem z tej instytucji, powiedzmy że lekko ruszyli sprawę do przodu.
Istnieje szansa że dostaniesz od nich pismo z parametrami linii, jeśli dobrze zredagujesz skargę ;)
Nie odpowiedziałeś czy jest na tej linii aktywny telefon analogowy?

Pamiętaj że do UKE się pisze pismo urzędowe, musi posiadać dokładne dane abonenta i usługi - ale może być mejlem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 15 lut 2017, 11:59

Tak mam telefon i robiłem nawet test czyli odłączyłem telefon od gniazdka telefonicznego i był sam DSL bezpośrednio podłączony do linii. Niestety ale ten test nie spowodował aby parametry się poprawiły. Były na tym samym poziomie.

Czytam forum często że niektóre osoby mają obcięta moc na porcie i czy to może skutkować obniżeniem prędkości??

Czy napisać do UKE odnośnie spostrzeżenia że może to być ucięta moc na porcie??
oprócz tego co najlepiej ująć w piśmie aby UKE mogło odpowiednio zadziałać i aby Orange lekceważąco nie potraktowała tez zgłoszenia UKE dot. mojego internetu??
DSL TP 80/4
Realia 39/4

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5013
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 lut 2017, 12:34

Najlepiej opisać całą sytuację jak wyglądała od początku.
Jak wypracowanie w szkole.
DSLAM sam sobie wybiera moc na porcie, nie spotkałem się z tym żeby oni coś zmieniali wedle swojego widzi misie.
Prawdopodobnie wynik będzie taki że ktoś się ruszy i poszukają lepszej pary, normalnie im się nie chce bo to 1-2h stracone na jednego abonenta.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
rene925
Donator
Donator
Posty: 298
Rejestracja: 01 paź 2006, 18:42
Łącze: DSL TP
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Dynamiczny DSL 80/4Mb/s

Nieprzeczytany post autor: rene925 » 18 lut 2017, 12:30

Hej.

Jestem po rozmowie z technikami
PORT BYŁ ZMIENIANY
PARY BYŁY ZMIENIANIE

Technik przysięgał wręcz że zrobił wszystko co w jego mocy i nie tylko on aby przywrócić DSL do dawnej sprawności i powiedział mi że naprawdę nie możemy zrobić nic więcej.

Tak naprawdę nie wiedzą jaka mogłaby być przyczyna tak gwałtownego spadku synchronizacji.

Po prostu ręce opadają. Wierzę że technicy starali się jak mogą ale gdzieś tkwi błąd i nie idzie go wyszukać :-(

Trudno być może problem sam ustąpi
DSL TP 80/4
Realia 39/4

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość