Utraty pakietów, duży ping, jitter, spada prędkość

Tutaj dowiesz się wszystkiego o DSL TP
Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Utraty pakietów, duży ping, jitter, spada prędkość

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 maja 2017, 15:22

To by były błędy na linii, chociaż może być lost of signal bez błędu ale wtedy od czadu do czasu tracił by synchro czyli i tak raczej odpada.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
snuff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 02 lip 2015, 17:41
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0

Re: Utraty pakietów, duży ping, jitter, spada prędkość

Nieprzeczytany post autor: snuff » 12 maja 2017, 14:50

[wulg.] idzie dostać, dali mi rekompensatę, napisali, że technicy sprawdzili "naprawili" i połączenie z internetem jest! Ta wszystko fajnie, tylko problem nadal leży z utratami na samej bramie ....
Test your eth0 Połączenie: Przeszło Pomoc
Testuj połączenie bezprzewodowe: Przeszło Pomoc

Testuj połączenie z lokalnym dostawcą usług DSL
Testuj Synchronizację xDSL: Przeszło Pomoc
Testuj ATM OAM F4 segment ping: Przeszło Pomoc
Testuj ATM OAM F4 end-to-end ping: Przeszło Pomoc

Testuj połączenie z usługodawcą internetowym
Testuj sesję serwera PPP: Przeszło Pomoc
Testuj uwierzytelnienie u usługodawcy internetowego: Przeszło Pomoc
Testuj przypisany adres IP: Przeszło Pomoc
Sprawdź dostępność bramki Ping default gateway: Błędnie Pomoc
Sprawdź dostępność głównego serwera DNS Ping primary Domain Name Server: Przeszło Pomoc

Teraz jedną rzecz błędnie pokazuje ( dane z Cellpipe ), ping default gateway, wcześniej pokazało błędnie ATM OAM F4 end-toend ping, oraz DNS ping primary domain name serwer, tez pokazuje błędnie co jakiś czas. Kabaret mi się zrobił z tym netem. Ewidentnie kanał wychodzący coś nie domaga, może jednak ten kabel w ziemi co był uszkodzony coś szumu mi robi i takie rzeczy się dzieją ? A to z netlyzera co pokazało z łączem :
http://n2.netalyzr.icsi.berkeley.edu/su ... -4291-b8e5

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Utraty pakietów, duży ping, jitter, spada prędkość

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 maja 2017, 9:00

Gubi pakiety na bramie, ciul wie co się dzieje.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
snuff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 02 lip 2015, 17:41
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0

Re: Utraty pakietów, duży ping, jitter, spada prędkość

Nieprzeczytany post autor: snuff » 13 maja 2017, 18:39

W końcu dostałem parę news`ów od orange i wyszło więc tak :
Z informacji jakie otrzymaliśmy od partnera technicznego wynika ze na węźle występują przeciążenia. Przeciążenia na centrali mogą powodować utraty pakietów.
W związku z niestabilną pracą łącza będziemy również się starali skrócić jego przebieg.
Jesteśmy również w trakcie usuwania uszkodzenia masowego, które dotyczy również pozostałych Klientów podpiętych do wspomnianego łącza.
Prosimy o cierpliwość, będziemy Pana informować na bieżąco.
W przypadku pytań, prosimy o kontakt na adres mailowy kontaktbiznes@orange.com.
Dziękujemy za informacje oraz podpowiedzi :)

Kolejne co zapytałem się jak to rozwiążą, w jakim czasie itd i napisali mi coś takiego i rozumiem to niejednoznacznie :
Witam ponownie :)

W odpowiedzi na Pana zapytania informuję, że technicy będą starali się znaleźć bardziej optymalne połączenie między Panem, jako Klientem a szafą na istniejącej parze.

Prace powinny zostać zakończone pod koniec następnego tygodnia.

Jak dobrze mniemam chodzi o punkt ja > centrala? Bo chyba nie chodziło im o styk ( bramę do której jestem podłączony ).
A i dziś był technik na centrali dzwonił parę razy coś sprawdzał i wspominał coś o regeneratorze adsl? Czy jakoś tak w razie konieczności. O co może chodzić ?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Utraty pakietów, duży ping, jitter, spada prędkość

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 maja 2017, 21:57

Wedle mojej dedukcji będą robić i bramę i linię, chociaż wątpię żeby im to szukanie lepszej pary coś pomogło.
Pierwsze słyszę żeby orange montował regeneratory, to są takie wzmacniacze sygnału montowane na linii (powiedzmy w jej połowie) które wzmacniają sygnał, nie znam przypadku żeby to komuś montowali a w tym przypadku to i tak jak leczenie gangreny pomarańczem ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
snuff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 02 lip 2015, 17:41
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0

Re: Utraty pakietów, duży ping, jitter, spada prędkość

Nieprzeczytany post autor: snuff » 14 maja 2017, 10:42

No co do szukania lepszej pary jestem tego samego zdania. Parę lat temu latali technicy z tym cable sharkiem kilkanaście razy przełączyli na drugą tą zapasową parę, no i jak na odległość i warunki to i tak się dziwie, że mam realnie te 7Mb/s. Znajomy natomiast, który pracował w TP mówi natomiast, że jakaś grubsza inwestycja może być. Rok temu na całym terenie województwa robili nową sieć szkieletową, nowa leci niemal przy samej centrali, do której jestem podłączony oraz niedaleko mojego domu. Sieć robiło KBO ( wiem, aby że to jakaś firma koreańska ) i miało TP do nich przyłącze robić coś tam coś tam. Może jednak coś będą działać.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Utraty pakietów, duży ping, jitter, spada prędkość

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 maja 2017, 17:38

Szkielet często robi jakiś podwykonawca ale co to ma do bramy która jest 100km dalej ;), chyba że postawią inny DSLAM podpięty do innej bramy.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość