kilka pytań dot. UPC

Internet w telewizji kablowej UPC Polska
M4ciek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 29 sty 2007, 0:55
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-42 (Pabianice)

kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: M4ciek » 09 sty 2008, 13:41

W mojej mieścinie wreszcie dostępny jest Internet od UPC i tak zacząłem o nim poważniej myśleć :)

mam jednak kilka pytań
- czy modemik który oni dają w dzierżawę jest konieczny? czy też jeśli mam router wifi DSLowy, np D-Link DI-524 to już mi on wystarczy? :) pytam, bo w domu prócz stacjonarki są dwa laptopy i one mają dostarczany sygnał bezprzewodowo
- czy sam sprzęt który bym używał (czyli owy router czy też poszczególne karty sieciowe) jest jakoś rejestrowany, np. przez adres MAC, że po każdorazowej zmianie sprzętu muszę to do nich zgłaszać?
- w specyfikacji usługi jest informacja o max. 3 komputerach podłączonych - z czego wynika to ograniczenie?
- zakładając że korzystałbym z 1 komputera który jest podłączony z ichnim modemem bezpośrednio, to czy wtedy bez żadnych specjalnych konfiguracji mam bezpośrednie wyjście do sieci (adres publiczny, czyli tak jak jest w NET24, Neo itd.)
umowa-3.02; 13.02-zgłoszenie Netii do TP; 20.02-odłączenie neo 640; 21.02-synchro@2Mb; 24.02-aktywacja NET24 2Mbit

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
Xymena
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 17 kwie 2004, 15:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: Xymena » 12 sty 2008, 0:31

Witam!!

Odp. 1. Tak modem, ktory daje upc jest niezbedny. Chcesz miec internet, dostajesz modem. Sprzet o ktorym piszesz: Dlink DI-524 niestety nie bedzie wspolpracowal z modemem. Router jaki potrzebujesz to xDSL, czyli takie ze jako WAN ma RJ45 a nie RJ11 jak to jest w przypadku ADSL.

Odp. 2. Kazdorazowo do modemu przypisywany jest MAC adres urzadzenie przylaczanego. W przypadku podlaczania innego urzadzenie, modem trzba zrestarowac, aby mogl sie zalogowac z nowym adresem MAC, nowego urzadzenie. moral: Nie musisz kazdorazowo dzonic do operatora ;)

Odp. 3. 3 komputery, wynika to ze specyfikacji uslugi w przypadku opcji Light. Biorac Easy mamy mozliowsc pozdlaczenia 1 komputera. Taki limit zostal wprowadzony, aby nie odostpeniac internetu np. sasiadom ;) (ich komputerom)

Odp. 4. Dokladnie tak. Modem mozna podlaczyc w dwojaki sposob. Albo po kablu sieciowym (w ustawieniach karty, musi byc przypisywanie danych z automata DHCP i inne), albo po USB, wtedy jeszcze trzeba wgrac sterowniki do modemu po USB. Po zainstalowaniu wsyztsko takze bedzie chodzic automatycznie. Jedyna roznieca w porownaniu z Neo, Multimo, nie ma tutaj hasla.. caly czas jestes online.. chyba ze wylaczysz lub "uspisz" modem (stare Arrisy, i Motorolki maja opcje uspienia)

To chyba wsyztsko, jak moglbym spytac, jakie miasto? :)

Pozdrawiam!!
Od 24-09
Obrazek

U.S. Robotics 9108 z Antena (EA-IO5D)

M4ciek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 29 sty 2007, 0:55
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-42 (Pabianice)

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: M4ciek » 12 sty 2008, 0:51

Ad 1. odnośnie tego Dlinka, to już sam nie wiem... on jest opisywany (np. na Allegro) też jako xDSLowy :/ a i pod hasłem "chello" w opisie go również znalazłem... no ale chyba muszę się bardziej zagłębić w te klocki (chociaż teraz mam sprawny i fajowy Asmaxik to wybór wśród DSLowych jest znacznie zawężony)

Ad 3. pytam o sytuację czy jest to technicznie zablokowane? zakładając że mam router wifi bezpośrednio wpięty do modemu a on jak wiadomo obsługuje większą liczbę urządzeń; akurat sąsiadów nie zamierzam karmić sygnałem bo sieć zawsze zabezpieczam a w dodatku sąsiedzi UPC już swoje mają :P a ja mam po prostu 3 komputery w domu + PDA :> i pytam czy coś się stanie jeśli będą 4 połączenia (oczywiście nie ciągle, b.sporadycznie)

Miasto podane w profilu ;) Pabianice (woj.łódzkie dla ścisłości)

jeszcze pytanie do użytkowników - duże macie downtime'y i czy faktycznie idzie wyciągnąć na transfery maksymalne? bo przymierzam się do opcji 4MB/1MB (bo z podwójnym wysyłaniem) m.in dlatego by to wykorzystywać (większy upload nie służy tylko do Skype ;) )
umowa-3.02; 13.02-zgłoszenie Netii do TP; 20.02-odłączenie neo 640; 21.02-synchro@2Mb; 24.02-aktywacja NET24 2Mbit

Awatar użytkownika
Xymena
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 17 kwie 2004, 15:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: Xymena » 12 sty 2008, 1:03

Witam!!

Ad . 1. Male sprostowanie... DI-524 spokojnie bedzie dzialal z Chello!! Moja pomylka! Nie zauwalem, to jest ruter xDSL ;) na bank ;) I dzialac bedzie!!

Ad. 2. Technicznie nie jest to zablokowane, i tak naprawde to czy podlaczysz 3, czy 4 nie robi zadnej roznicy ;) Nikt tego nie sprawdza.

Odnosnie profilu, nie zwrocilem uwagi ;)

Pozdrawiam!!
Od 24-09
Obrazek

U.S. Robotics 9108 z Antena (EA-IO5D)

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 958
Rejestracja: 28 lip 2006, 11:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: Vieslav » 14 cze 2008, 7:54

A ja mam pytanie trochę z innej beczki: bierzemy razem ze współlokatorami Chello student (od października) na czas nieokreślony. Czy nie będzie problemów jeśli podzielimy to na 5 komputerów, czy tak można (oczywiście w obrębie jednego mieszkania)? I czy musimy wtedy brać od UPC ten router w pakiecie "domowa sieć bezprzewodowa"?
Obrazek

Awatar użytkownika
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 958
Rejestracja: 28 lip 2006, 11:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: Vieslav » 14 cze 2008, 16:48

Nie mogę edytować ale już się dowiedziałem, że można podpiąć tylko jeden komputer. A czy istnieje jakaś możliwość żeby zwiększyć liczbę podpiętych komputerów?
Obrazek

SpaCeR
Bywalec
Bywalec
Posty: 303
Rejestracja: 09 cze 2008, 19:15
Numer GG: 0

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: SpaCeR » 14 cze 2008, 19:22

Mulder pisze:Nie mogę edytować ale już się dowiedziałem, że można podpiąć tylko jeden komputer. A czy istnieje jakaś możliwość żeby zwiększyć liczbę podpiętych komputerów?

Chcesz 512 rozdzielać na kilka kompów? hardcore ... niby można :lol:
Potrzebujesz routera z klonowaniem MAC, po prostu musi "udawać" kartę sieciową kompa który został zarejestrowany w Chello (może też być taki który umożliwia edycję MAC).
Mam do sprzedania kilka używanych routerow przetestowanych na słabych liniach. Różne modele (głównie Thomson, ale sa też USR 9105 i DrayTek 2500).

aglar
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 03 wrz 2007, 10:04
Numer GG: 0

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: aglar » 16 cze 2008, 23:09

A czy jest jakakolwiek mozliwosc podzielenia lacza od UPC na 2 komputery za pomoca tego routera?
http://allegro.pl/item380800862_pentagr ... dsl2_.html

Awatar użytkownika
Xymena
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 17 kwie 2004, 15:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: Xymena » 26 cze 2008, 23:41

aglar pisze:A czy jest jakakolwiek mozliwosc podzielenia lacza od UPC na 2 komputery za pomoca tego routera?
http://allegro.pl/item380800862_pentagr ... dsl2_.html


nie ma, to ruter ADSL, nie xDSL. Musi miec WAN - rj45.

Pozdrawiam!
Od 24-09
Obrazek

U.S. Robotics 9108 z Antena (EA-IO5D)

Musli
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 24 lip 2008, 21:05
Łącze: Neostrada
Numer GG: 2948306

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: Musli » 24 lip 2008, 23:06

Elo. Czy UPC nie bedzie robilo mi zadnego problemu jesli 'Internet Turbo' podlacze sobie pod router WiFi ? Zamierzam poprostu miec w mieszkaniu internet bezprzewodowo, by moc korzystac z niego na PC jak i na laptopie.
Rozumiem, ze mam im dac podlaczyc pod ich modem neta i do mojego stacjonarnego, a dopiero pozniej samemu smignac neta pod router ?
Bo nigdzie nie moge wyczytac czy ich internet moge udostepic sobie WiFi na swoj lokal, czy nie.
Ktos juz moze tak robil ?:)
Z gory dzieki za pomoc, pozdro !

SpaCeR
Bywalec
Bywalec
Posty: 303
Rejestracja: 09 cze 2008, 19:15
Numer GG: 0

Re: kilka pytań dot. UPC

Nieprzeczytany postautor: SpaCeR » 24 lip 2008, 23:53

Musli pisze:Elo. Czy UPC nie bedzie robilo mi zadnego problemu jesli 'Internet Turbo' podlacze sobie pod router WiFi ? Zamierzam poprostu miec w mieszkaniu internet bezprzewodowo, by moc korzystac z niego na PC jak i na laptopie.

Nie ma problemu, nawet mają w ofercie sprzęt bezprzewodowy -> "UPC WiFi" sie to nazywa, ale drogo wychodzi (drożej niż LiveBox w TP), i zdaje się nie najlepszy ten ich sprzęt.
Rozumiem, ze mam im dac podlaczyc pod ich modem neta i do mojego stacjonarnego, a dopiero pozniej samemu smignac neta pod router ?
Mniej więcej tak, chyba że wybierasz "UPC WiFi" (ale to też samemu podłączasz, chyba że płacisz ekstra).
Bo nigdzie nie moge wyczytac czy ich internet moge udostepic sobie WiFi na swoj lokal, czy nie.
Chyba jest w umowie, jak nie to -> partyline UPC :lol:
Ktos juz moze tak robil ?
Oczywiście, z tym że w wersji z własnym routerem WiFi.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Fiber Power”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość