Jakie powinny być parametry linii?

Internet w telewizji kablowej UPC Polska
Awatar użytkownika
obiwan
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 06 kwie 2007, 2:39
Łącze: DSL TP
Numer GG: 2490948
Lokalizacja: localhost

Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: obiwan » 08 kwie 2009, 18:35

Witam.

Wie ktoś jakie powinny być parametry linii w UPC? Dla powiedzmy 10mbps. Modem podaje parametry inaczej troszke niż w przypadku linii ADSL i się pogubiłem. Aktualnie mam:

Receive Power Level: 1.4 dBmV
Transmit Power Level: 44.2 dBmV

Modem Scientific Atlanta.

A Wy jakie macie paramsy?

Kod: Zaznacz cały

Było:                                       Jest:

Obrazek*Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Batura
Wiarus
Wiarus
Posty: 1862
Rejestracja: 27 sty 2008, 12:27
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0
Kontaktowanie:

Re: Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: Batura » 11 kwie 2009, 12:29

A jakie to ma znaczenie? Nawet nie wiem jak sie to sprawdza.
http://zboj.lamignat.prv.pl
Klient po przepięciu modemu do innego USB stwierdził:
Włączył mi się teraz prokreator znajdowania nowego sprzętu.

Awatar użytkownika
RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontaktowanie:

Re: Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: RaV » 11 kwie 2009, 12:41

Chyba mają tam jakąś infolinię? Po prostu zadzwoń i zapytaj albo poproś o jakiś wywiad techniczny etc.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek

Awatar użytkownika
obiwan
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 06 kwie 2007, 2:39
Łącze: DSL TP
Numer GG: 2490948
Lokalizacja: localhost

Re: Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: obiwan » 12 kwie 2009, 1:14

edit: double post.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2009, 1:17 przez obiwan, łącznie zmieniany 1 raz.

Kod: Zaznacz cały

Było:                                       Jest:

Obrazek*Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
obiwan
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 06 kwie 2007, 2:39
Łącze: DSL TP
Numer GG: 2490948
Lokalizacja: localhost

Re: Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: obiwan » 12 kwie 2009, 1:17

Batura pisze:A jakie to ma znaczenie? Nawet nie wiem jak sie to sprawdza.


To po co się odzywasz? Nie odpowiadasz na pytanie zawarte w temacie, to milcz.

A znaczenie to ma takie, że lubię wiedzieć na czym stoję, generalnie jako człowiekowi zainteresowanemu sieciami wszelkiego rodzaju nigdy za mało info nt. np. parametrów linii. A sprawdza się to na stronie wewnętrznej modemu (nie routera). W UPC zazwyczaj jest to 192.168.100.1 (nie ma znaczenia czy mamy router z siecią np 192.168.1.0/24 czy 10.10.0.0/16, adres 192.168.100.1 i tak powinien wejść).

@RaV: Myslalem o tym, ale wiesz jak to u nich na tych infoliniach jest (zresztą jak na wszystkich infoliniach). Działa to jest OK i siedz cicho, a jak nie działa to zgłoś usterkę. A nie parametr taki tyle i tyle, a taki w takim przedziale. :/

Kod: Zaznacz cały

Było:                                       Jest:

Obrazek*Obrazek

Awatar użytkownika
* wal_wd_bumelanci
Weteran
Weteran
Posty: 1098
Rejestracja: 23 lut 2008, 13:45
Numer GG: 0

Re: Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: * wal_wd_bumelanci » 12 kwie 2009, 14:06

Chello idzie po kablu koncentrycznym, a nie parach miedzianych. Kable takie mogą transmitować sygnały o znacznie większych częstotliwościach przez co możliwa jest większa przepustowość łącza. Ekranowa konstrukcja przewodu eliminuje problem tłumienności w stosunku do długości elektrycznej. To zupełnie inna technologia, co za tym idzie inna infrastruktura i inne jednostki miary sygnału. W transmisji za pomocą takich kabli ważna jest moc sygnału a nie podatność na interferencję. U mnie RPL wynosi: -5.7dBmV , a TPL: 57 dBmV. Przekształcenie tych jednostek to już zabawa dla fizyka.
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
obiwan
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 06 kwie 2007, 2:39
Łącze: DSL TP
Numer GG: 2490948
Lokalizacja: localhost

Re: Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: obiwan » 13 kwie 2009, 1:35

No i takie odpowiedzi lubię :P

A przekształcać chyba nie trzeba. Podane przez Ciebie są w dBmV, tak jak i moje, a skoro to zupełnie inne pomiary niż w adsl, to pewnie nie mają odzwierciedlenia wogóle w pomiarach z tamtej technologii. Ciekawe tylko czy jest coś takiego jak "próg", od tylu i tylu np. nie pójdzie więcej niż np. 5 mbps.

Kod: Zaznacz cały

Było:                                       Jest:

Obrazek*Obrazek

Awatar użytkownika
* wal_wd_bumelanci
Weteran
Weteran
Posty: 1098
Rejestracja: 23 lut 2008, 13:45
Numer GG: 0

Re: Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: * wal_wd_bumelanci » 13 kwie 2009, 9:01

Raczej wątpię czy jest próg. Jak masz chello to możesz od razu wziąć 20 mbit/s, bez zabawy w jakieś wywiady techniczne. Wszystko zależy od rodzaju kabla, a dokładne jego oporności. Standardowo w telewizjach kablowych stosowane są kable 50 Om. Im większa oporność tym większa moc potrzebna, a co za tym idzie inny zakres częstotliwości.
Obrazek
ObrazekObrazek

Batura
Wiarus
Wiarus
Posty: 1862
Rejestracja: 27 sty 2008, 12:27
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0
Kontaktowanie:

Re: Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: Batura » 13 kwie 2009, 9:58

O to chodzi. Jak masz w chello możliwość neta w ogóle, to od razu możesz brac wszystko co sie da.
http://zboj.lamignat.prv.pl
Klient po przepięciu modemu do innego USB stwierdził:
Włączył mi się teraz prokreator znajdowania nowego sprzętu.

PIKeR
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 05 lut 2005, 12:06
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Jakie powinny być parametry linii?

Nieprzeczytany postautor: PIKeR » 25 sie 2009, 23:29

@* wal_wd_bumelanci: Tak, koncentryk ma zdecydowanie szersze spektrum częstotliwości użytecznych. Zauważ jednak, że jest ono dzielone na kilkudziesięciu(set?) klientów i telewizję, poszczególni klienci dostają szerokość jednego kanału telewizyjnego, czyli 6-8MHz. Dodatkowo tłumienność kabla jest... spora.

Zobaczmy. Wykres (mało fachowy, wybaczcie) tłumienności kabla koncentrycznego RG58 50Ohm:
Obrazek

Jak mnie pamięć nie myli, standard DOCSIS jest operacyjny na częstotliwości do 750MHz. Tłumienie jest zatem duże. Podejrzewam, że spece od UPC korzystają z lepszych jakościowo, czysto miedzianych kabli i wzmacniaczy, ale i tak tłumienie musi być duże. Nie wszędzie się zatem podłączy 30mbit*.

Może ktoś z monterów internetu kablowego się wypowie w tej sprawie, ja tylko powiem, że gdyby nie złe założenia, ADSL mógł by być równie szybki...

* - Moje osobiste dywagacje, styczności z kablówkami mam niewiele.
ObrazekObrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Fiber Power”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość