chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Internet w telewizji kablowej UPC Polska

Topic author
leon665
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 14 cze 2009, 11:44
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0

chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: leon665 » 14 cze 2009, 11:59

Witam,

Ktos mi polecil to froum, ze uzyskam tu rozwiazanie problemu. Mianowicie, wczoraj kupilem ww modem podlaczylem wszystko gra, jednak nie moge korzystac z torrentow. czytalem o port triggering, ale chyba jednak cos zle ustawilem. i usluge mam wylaczona. po drugie chcialmbym zabezpieczyc siec, jest tam kilka mozliwosc WEP, WPA/WPA2 oraz WPA-PSK/WPA2-PSK, ktora wybrac?

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 14 cze 2009, 12:17

W oknie konfiguracji rutera przy port triggering wpisujesz porty używane przez aplikację do torrentów oraz adres wewnętrzny ip komputera, dla którego porty mają zostać odblokowane. Jeśli chodzi o zabezpieczenie to proponuję filtrowanie komputerów po adresach MAC. Szyfrowanie powoduje większe obciążenie rutera (jeśli chcesz korzystać z torrentów to odczujesz obciążenie na tym ruterze) oraz zmniejsza zasięg sieci.
Obrazek


Topic author
leon665
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 14 cze 2009, 11:44
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: leon665 » 14 cze 2009, 12:47

dzieki za odpowiedz, problem w tym ze nie mam gdzie tego adresu ip wpisac, zalaczam menu z routera.
http://img189.imageshack.us/i/porte.jpg/
Przez obciazenie rozumiesz nie wkykorzystanie pelnej mocy kompa ktory mam kablem podpiety czy tylko Wi Fi?

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 14 cze 2009, 14:10

Ja odblokowywałem porty przez virtual servers (zakładka) i działało. Jeśli włączysz szyfrowanie to ruter będzie się bardziej męczył a wiadomo, że torrent generuje dziesiątki tysięcy połączeń więc ruter nie będzie wyrabiał i prędkość downloadu jak i uploadu spadnie. Miałem ten problem na identycznym ruterze i po wyłączeniu szyfrowania zaczęło śmigać jak trzeba więc ustawiłem filtrowanie po adresach MAC.
Obrazek


Topic author
leon665
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 14 cze 2009, 11:44
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: leon665 » 14 cze 2009, 14:42

ok mam tylko pytanie.

test portow:

An error has occurred!

Port 6881 does not appear to be open.

OK!

Port 54521 is open and accepting connections.

Ten 6881 mam w triggeringu a incomming mam 54521. te porty dodac wg Ciebie w virtual serwers?

ktos mi doradzil QoS ale ten router tego nie ma. Bo chcialbym zeby komputer ktory jest po kablu podpiety wykorzystywal kolo 90% lacza, a netbook reszte on idzie po wi fi. Jak to zrobic. Bo teraz np torrent ssie 1/10 predkosci, przy speed testach mam napisane na tym po kably ze predkosc to 5mb czyli jakby polowa.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 14 cze 2009, 14:50

No niestety takiego podziału prędkości nie zrobisz. Daj te porty w virtual servers i zobacz co się będzie działo.
BTW jeśli masz na torrencie upload na maxa bądź bez limitu to nie licz, że download będzie na full. Zazwyczaj upload zapycha download więc ustaw tak z 60-70% łącza (upload).
BTW2 po tej akcji z portami zrestartuj sobie ruter.
Obrazek


Batura
Wiarus
Wiarus
Posty: 1862
Rejestracja: 27 sty 2008, 12:27
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: Batura » 14 cze 2009, 15:57

Mulder pisze:W oknie konfiguracji rutera przy port triggering wpisujesz porty używane przez aplikację do torrentów oraz adres wewnętrzny ip komputera, dla którego porty mają zostać odblokowane. Jeśli chodzi o zabezpieczenie to proponuję filtrowanie komputerów po adresach MAC. Szyfrowanie powoduje większe obciążenie rutera (jeśli chcesz korzystać z torrentów to odczujesz obciążenie na tym ruterze) oraz zmniejsza zasięg sieci.

Ale zdajesz sobie sprawę że adres MAC to żadne zabezpieczenie? Podobnie klucz WEP.
http://zboj.lamignat.prv.pl
Klient po przepięciu modemu do innego USB stwierdził:
Włączył mi się teraz prokreator znajdowania nowego sprzętu.


Topic author
leon665
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 14 cze 2009, 11:44
Łącze: DSL TP
Numer GG: 0

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: leon665 » 14 cze 2009, 16:37

Wiec ustawilem te porty i nic 1/10 lacza to torrent. sciagnale cfosSpeed teraz przynajmniej ftp i strony wyciagaja pelna moc.
Czy ja to dobrze ustawilem, to jest pytanie? ;) tam gdzie jest ip adress wpisuje adres ip tego kompa, ktory pobralem z ipconfig np?
http://img189.imageshack.us/img189/7728/beztytuuuvz.jpg
co do uploadu mam ustawiony na bardzo niski. to nie bedzie problemem

Awatar użytkownika

* wal_wd_bumelanci
Weteran
Weteran
Posty: 1098
Rejestracja: 23 lut 2008, 13:45
Numer GG: 0

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: * wal_wd_bumelanci » 20 cze 2009, 10:30

Włącz uPnP na routerze i w kliencie. Nie będziesz musiał bawić się w ręczne przekierowywanie portów.
Obrazek
ObrazekObrazek


b4t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 04 paź 2009, 9:56
Łącze: UPC Fiber Power
Numer GG: 0

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: b4t » 10 gru 2009, 12:22

Każdy ruter posiada coś takiego też jak DMZ tam też można wpisać swój adres IP jaki przydziela nam ruter i zostaną otwarte wszystkie porty to znaczy dostaniesz pełne przekierowanie na zewnętrzny adres IP.

Awatar użytkownika

* wal_wd_bumelanci
Weteran
Weteran
Posty: 1098
Rejestracja: 23 lut 2008, 13:45
Numer GG: 0

Re: chello 10mb i pentagram cerberus 6391

Nieprzeczytany post autor: * wal_wd_bumelanci » 10 gru 2009, 13:01

b4t pisze:Każdy ruter posiada coś takiego też jak DMZ tam też można wpisać swój adres IP jaki przydziela nam ruter i zostaną otwarte wszystkie porty to znaczy dostaniesz pełne przekierowanie na zewnętrzny adres IP.

Jasne... DMZ dotyczy tylko firewalla. Zostaje jeszcze NAT/NAPT. Poza tym, ze względów bezpieczeństwa, stawianie użytkowego komputera w strefie DMZ jest bez sensu. Do "bezstresowego" przekierowywania portów służy uPnP.
Obrazek
ObrazekObrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość