UPC i "Liczba komputerów możliwych do podłączenia"

Internet w telewizji kablowej UPC Polska

Topic author
Templar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 07 lip 2006, 15:20
Łącze: Neostrada
Numer GG: 6131452
Lokalizacja: Warsaw City

UPC i "Liczba komputerów możliwych do podłączenia"

Nieprzeczytany post autor: Templar » 22 sty 2013, 0:28

Zastanawiam się ostatnio nad Fiber Power 60 Mb/s i chciałbym się zapytać właśnie o co chodzi z tą liczbą komputerów, z tego co znalazłem w Google to podobno modem ma limit na 5 MACów i trzeba go resetować, jak się chce coś innego. A co jeśli bym ustawił go w trybie bridge, o ile się da, bo nie wiem co oni tam teraz wciskają, chyba na modemach Cisco można i podłączył swój router? Ewentualnie mój router w trybie AP i ustawić DMZ na niego w modemie? Bo ten limit to by się nadawał 10 lat temu, ewentualnie jakbym sam mieszkał, a teraz jak każda rzecz w domu łączy się z netem to lipa, w chwili obecnej mam 7 urządzeń podłączonych, 2 kompy, 3 telefony, telewizor i konsola :P A w sumie to ze 20 urządzeń się znajdzie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: UPC i "Liczba komputerów możliwych do podłączenia"

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 22 sty 2013, 6:03

Najlepiej spytaj techników
przy instalacji.
Chociaż raczej wystarczy wpiąc się drugim routerem.
Chyba, że mają jakieś inne ograniczenia wprowadzone.
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: UPC i "Liczba komputerów możliwych do podłączenia"

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 22 sty 2013, 10:04

Technik powie: "rób se pan co chcesz" :D . Na pewno Thomson, który dają w ramach usługi "bezprzewodowy internet" nie ma w menu klonowania MAC (przed chwilą sprawdziłem). Jak podłączysz więcej urządzeń to kolejne nie będą miały dostępu do internetu (choć UPC nie robi jakiś wielkich problemów żeby zresetować adresy u siebie, robi się to za pomocą automatycznej infolinii). Najlepszą opcją będzie kupienie swojego sprzętu i ustawienie klonowania MAC. Potwierdzam, że działa.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5017
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: UPC i "Liczba komputerów możliwych do podłączenia"

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 sty 2013, 15:12

Vieslav pisze:Technik powie: "rób se pan co chcesz" :D . Na pewno Thomson, który dają w ramach usługi "bezprzewodowy internet" nie ma w menu klonowania MAC (przed chwilą sprawdziłem). Jak podłączysz więcej urządzeń to kolejne nie będą miały dostępu do internetu (choć UPC nie robi jakiś wielkich problemów żeby zresetować adresy u siebie, robi się to za pomocą automatycznej infolinii). Najlepszą opcją będzie kupienie swojego sprzętu i ustawienie klonowania MAC. Potwierdzam, że działa.


Działa działa, kuzyn ma , kompletna noga jeśli chodzi o "grzebanie w kompach" , stwierdził że "tylko podłączyłem i kliknąłem Klonuj" ;)
Zresztą chyba mu tak poradzili na infolinii więc "rób se pan co chcesz" :lol:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Templar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 07 lip 2006, 15:20
Łącze: Neostrada
Numer GG: 6131452
Lokalizacja: Warsaw City

Re: UPC i "Liczba komputerów możliwych do podłączenia"

Nieprzeczytany post autor: Templar » 23 sty 2013, 14:39

Dzięki wielkie za odpowiedzi, jeszcze przy okazji zapytam jak wygląda podłączenie w przypadku wyboru internetu, telewizji i telefonu, ten kabel od UPC dzieli się na dwa i jeden do dekodera, drugi do modemu, a telefon do modemu? Czy jakoś inaczej?

I kiedyś wujek miał w mieszkaniu podstawowy pakiet Aster, to nawet chyba nie był podstawowy tylko jeszcze niżej, taki płatny co 3 miesiące, zostało to później skasowane, ale został kabel antenowy od Aster, czy ten kabel może być wykorzystany do UPC, czy też wymienialiby mi na coś innego?
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5017
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: UPC i "Liczba komputerów możliwych do podłączenia"

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 23 sty 2013, 15:06

Kabel ten sam, ewentualnie "osprzęt" podłączą swój pod ten kabel co już jest.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: UPC i "Liczba komputerów możliwych do podłączenia"

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 24 sty 2013, 8:24

Podłączą ci splitter.
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość