Czy można wygrać z Netią?

Czyli o internecie w Polsce i na świecie oraz u pozostałych operatorach

Topic author
Terra-Nova
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 lip 2012, 23:27
Numer GG: 0

Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: Terra-Nova » 21 lip 2012, 23:33

Ten problem dotyczy wielu osób i powinien być poruszony w mediach!
Od ponad miesiąca domagam się od firmy Netia wywiązania się z umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych (internet, telefon i telewizja). Wyczerpałam już wszystkie dostępne możliwości rozwiązania problemu, który wielokrotnie zgłaszałam bezpośrednio konsultantom infolinii oraz drogą mailową za pośrednictwem formularza kontaktowego na stronach www. Sądzę, że nie jestem jedyną „ofiarą” tej firmy, gdyż na wielu forach internetowych znalazłam liczne, negatywne opinie na temat traktowania klientów Netii.

Oto SLOGAN Netii: Naszym celem jest zapewnienie najwyższej jakości usług świadczonych naszym klientom

A to rzeczywistość:

14 czerwca 2012 podpisałam umowę z firma Netia (pakiet „Na Maxa z TV za 1 zł”). Miła Pani z Netii, poinformowała mnie, że otrzymam 2 urządzenia: router Netia Spot i dekoder Netia Player. Na podpisanie umowy z Netią zdecydowałam się ze względu na dostępność dodatkowych funkcji routera Netia Spot (np. Netia Fon). Na stronie internetowejfirmy Netia jest następująca informacja: „Korzystaj z 6 milionów Fon Spotów na świecie, należących do Społeczności Fon bezpiecznie i zupełnie za darmo”

Termin podłączenia telewizji i internetu ustalono na 27. 06.12. Gdy pojawił się instalator, okazało się, że zamiast routera Netia Spot na jego zleceniu figuruje router Technicolor. Po mojej interwencji, inna Miła Pani z infolinii poinformowała mnie, że zlecenie zostało błędnie wystawione i powinnam otrzymać Netia Spot. Ponieważ technik posiadał przy sobie również router Netia spot, zapytałam o możliwość podłączenia tego urządzenia oraz dekodera. Zostałam poinformowana, że ponieważ na zleceniu figuruje router Technicolor, technik NIE MOŻE PODŁACZYĆ routera Netia Spot! W efekcie, ŻADNE urządzenie NIE ZOSTAŁO ani dostarczone, ani podłączone! Miła Pani z infolinii zapewniła mnie, że oba urządzenia (Netia Spot i Netia Plater) otrzymam WKRÓTCE poczta kurierską.

29.06.12 dowiedziałam się, że router Netia Spot wysłano do mnie dzień wcześniej pocztą kurierską.

2. 07.12 zostałam poinformowana, że łącze nie jest przystosowane, aktywacja jest w toku a Netia Spot nie został do mnie wysłany. Następnie zadzwonił do mnie pracownik firmy, która jest podwykonawcą Netii, który PONOWNIE zaproponował mi podłączenie routera Technicolor!!!! Po kolejnym telefonie na infolinię, dowiaduję się od Bardzo Kompetentnego Miłego Pana, że router Netia Spot NIE BĘDZIE DZIAŁAŁ na moim łączu i dlatego zaproponowano mi Technicolor.

4. 07.12 otrzymałam informację (mail) od Miłego Pana, że zostało wystawione zlecenie na wysyłkę Netia Spot, które jest w trakcie realizacji i że w najbliższym czasie Netia Spot zostanie dostarczony.

13.07.12 dostarczono Netia Spot (po miesiącu oczekiwania!!!!!), ale nadal nie otrzymałam Netia Playera. Po kolejnym telefonie na infolinie, dowiaduję się od Miłej Pani, że zostało wystawione zlecenie na wysyłkę dekodera.

Wbrew zapewnieniom Bardzo Kompetentnego Miłego Pana, router Netia Spot DZIAŁA (ale dopiero po mojej interwencji na infolinii!!!!)

Zarejestrowałam Netia Spot i usługę Fon. Po zalogowaniu się, zostałam przekierowana na PŁATNĄ stronę!!!!! A Netia zapewniała mnie, że usługa Fon jest CAŁKOWICIE BEZPŁATNA dla posiadaczy routerów Netia Spot!

17.07.12 informacja mailowa od innego Miłego Pana, że 4 lipca zostało wystawione zlecenie na wysyłkę dekodera Netia Player, ale z powodu błędu systemu urządzenie nadal nie zostało wysłane. Miły Pan przekazał ponaglenie do magazynu i poinformował mnie, że urządzenie dotrzeć do mnie w ciągu dwóch dni, jednak po kilku minutach otrzymałam sprostowanie tej informacji o następującej treści: W nawiązaniu do poprzedniej wiadomości, przesyłam sprostowanie. Otóż ze strony naszego magazynu otrzymałem informację, że Netia Player został dostarczony przez naszego technika!

KTOŚ TU KŁAMIE! Netia Player NIE ZOSTAŁ DOSTARCZONY!

18.07.12 kolejna Miła Pani z infolinii pyta mnie, czy usługa jest zarejestrowana na aptekę (jestem osoba prywatna i nie mam nic wspólnego z apteką!). Mila Pani zapewniła mnie, że dekoder zostanie wkrótce wysłany i odzwoni do mnie jeszcze tego samego dnia! NIE ODDZWONIŁA!

19.07.12 nadal nie mam dekodera a inny Miły Pan z infolinii informuje mnie o "postępach" w wysyłce dekodera! Muszę jednak przyznać, że ten pan starał się pomóc w rozwiązaniu problemu, przekazują opis zaistniałej sytuacji innym osobom, odpowiedzialnym za dostarczenie sprzętu!

Po kilku godzinach oddzwania Pani (już nieco mniej miła), która sugeruje mi, że NIE WYRAZIŁAM ZGODY na instalację dekodera Netia Player i dlatego nie otrzymałam tego urządzenia!!!! Spokojnie i BARDZO POWOLI tłumaczę tej pani, dlaczego Netia Player nie został podłączony. Wyjaśniam, że wskutek błędu zostało przysłane inne urządzenie: miał być Netia Spot a dostarczono Technicolor. Pani z infolinii nie mogła zrozumieć dlaczego nie podłączono urządzenia, które dostarczył technik, „bo przecież Technicolor to też jest router” i po chwili proponuje mi dostarczenie ….ROUTERA TECHNICOLOR pocztą kurierską!!!!! Baaaardzo spokojnie informuję, że POSIADAM już router Netia Spot i nie potrzebuję 2 routerów! Najwyraźniej personel Netii nie posiada nawet podstawowych informacji na temat dostępnej oferty! Wybrałam wariant usługi „Szybki Internet Max 20” z routerem Netia Spot, przystosowanym do prędkości 20 Mbit/s, natomiast Technicolor jest przeznaczony do wyższych prędkości i jest dostarczany klientom, którzy wybrali wariant 50 Mbit/s! Po raz kolejny proszę o przysłanie DEKODERA! A ta pani znów mnie pyta, czy ma mi wysłać TECHNICOLOR!!!! Oczywiście podczas tej rozmowy NIE DOWIEDZIAŁAM SIĘ kiedy DEKODER zostanie dostarczony!

Wkrótce NASTĄPI ODŁĄCZENIE MOJEJ DOTYCHCZASOWEJ USŁUGI TELEWIZYJNEJ, gdyż rozwiązałam umowę z poprzednim operatorem! Tym sposobem Netia POZBAWI MNIE TELEWIZJI!!!!

21.07.2012. Od rana nie działa internet!!!! Dzwonię do pomocy technicznej i dowiaduję się że…… USŁUGA DOSTĘPU DO INTERNETU ZOSTAŁA DEZAKTYWOWANA!!!!!

Zastanawiam się, czy to już szczyt niekompetencji, czy może forma ukarania NIEPOKORNEGO KLIENTA?

DZIĘKUJĘ CI, NETIO!!!!

Wszelkie komentarze na ten temat są zbędne, gdyż fakty mówią same za siebie a Netia takim postepowaniem wobec klientów sama wystawiła sobie wizytówkę! Niestety, zbyt późno zapoznałam się z licznymi, negatywnymi opiniami na temat tej firmy.

Wniosłam już skargę do UKE
(Urząd Komunikacji Elektronicznej), korzystając z formularza kontaktowego: http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
Napisałam też do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów: http://www.uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php

Czekam na dalszy rozwój wydarzeń...

Mam nadzieję, że odpowiedź na pytanie: czy można wygrać z Netią? brzmi: TAK!

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lip 2012, 0:00

Może napisz coś więcej o swoich warunkach centralowych (LLU, BSA), tak tylko informacyjnie bo nie ma to większego związku z tym burdelem , chociaż jeśli to BSA to możesz nigdy nie załatwić.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Terra-Nova
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 lip 2012, 23:27
Numer GG: 0

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: Terra-Nova » 22 lip 2012, 0:18

Nic mi na ten temat nie wiadomo! Internet działa na Netia Spocie! Nie wiem, dlaczego usługę dezaktywowano! Właczyli, po mojej interwencji, do wyjaśnienia sprawy, ale FORMALNIE brak usług dostępu do internetu!

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lip 2012, 0:20

Linia jest Netii ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Terra-Nova
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 lip 2012, 23:27
Numer GG: 0

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: Terra-Nova » 22 lip 2012, 0:25

Chyba Orange, ale nie jestem pewna! Czy rodzaj routera od tego zależy? Nie wiem, dlaczego z uporem maniaka chcieli mi wcisnąc technicolor

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lip 2012, 0:33

No właśnie może zależeć czyja jest linia.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 22 lip 2012, 0:33

A przypadkiem nie jest tak, że dla ADSL2+ dają Netia Spota a dal VDSL2 dają technicolor, bo netia spot nie obsługuje tej technologii?
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lip 2012, 0:35

Vieslav pisze:A przypadkiem nie jest tak, że dla ADSL2+ dają Netia Spota a dal VDSL2 dają technicolor, bo netia spot nie obsługuje tej technologii?



To swoją drogą.

Terra-Nova napisz jaki sprzęt masz obecnie to będzie jasne .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Terra-Nova
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 lip 2012, 23:27
Numer GG: 0

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: Terra-Nova » 22 lip 2012, 0:37

Technicolor działa w technice VDSL a Netia Spot w ADSL. W danych autoryzacyjnych usługi, była informacja że mam ADSL, czyli powinien być Netia Spot

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lip 2012, 0:38

Terra-Nova pisze:Technicolor działa w technice VDSL a Netia Spot w ADSL. W danych autoryzacyjnych usługi, była informacja że mam ADSL, czyli powinien być Netia Spot

Terra-Nova napisz jaki sprzęt masz obecnie to będzie jasne .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Terra-Nova
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 lip 2012, 23:27
Numer GG: 0

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: Terra-Nova » 22 lip 2012, 0:39

Obecnie mam Netia Spot, internet do 20Mb/s, wyciąga ok 18.5

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lip 2012, 0:48

Więc masz ADSL a Playerowi obojętnie z jakim routerem będzie działał więc problem tylko w tym że go nie dostałaś.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Terra-Nova
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 lip 2012, 23:27
Numer GG: 0

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: Terra-Nova » 22 lip 2012, 0:56

Czy Netia Spot by działał, gdybym miała VDSL? Nie znam się na kwestiach technicznych i zastanawiam się, dlaczego nastąpiła dezaktywacja

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lip 2012, 0:58

Spot nie działał by na VDSL. Ale nie to było przyczyną braku internetu, do zmiany ADSL/VDSL potrzebna jest interwencja na centrali i trwa to kilka dni .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Terra-Nova
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 lip 2012, 23:27
Numer GG: 0

Re: Czy można wygrać z Netią?

Nieprzeczytany post autor: Terra-Nova » 22 lip 2012, 1:02

Dzięki za pomoc :-) Dobranoc

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość