Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis
Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: RaV » 11 lip 2008, 15:36

Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: kantona » 17 lip 2008, 16:07

Szkoda zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj:

Mam tak:
Margin 34
Tłumienie: 23

Obecnie mam 1mbit - mogę podnieść na 2 albo 6 :D ?

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: RaV » 17 lip 2008, 16:22

2 - spokojnie
6 - raczej tak
Szkoda, że nie ma opcji 4mbit byłoby wtedy prościej...
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: kantona » 17 lip 2008, 17:06

A czy jakbym teraz w połowie umowy chciał zmienić prędkość to muszę ją przedłużać - czy jak mi został rok do końca i zmienię na 2 mbit to nadal zostanie rok?

Aha i czy taka zmiana odbędzie się bez utraty neta ? Bo założenie Multimo trwało u mnie 3 miesiące - TP źle skrosowała linię i nie chciała się przyznać więc pisma wracały i wracały - nie chciałbym przeżywać tego ponownie :(

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: RaV » 17 lip 2008, 17:16

Tak naprawdę wszystko zależy od regulaminu promocji, bo tam jest napisane, kto może z niej skorzystać, więc najpierw podaj, z jakiej promocji chciałbyś skorzystać a potem się zastanowimy.

Jeśli będzie istniała możliwość podniesienia prędkości i podpiszesz aneks do umowy to poprzednia umowa zostanie wydłużona o czas nowej, czyli jeśli podpiszesz aneks na 2 lata a masz jeszcze pół roku do końca obecnej umowy to "wolny" będziesz za 2,5 roku.

Zmiana prędkości nie powinna powodować żadnych przerw w dostępie do Internetu.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: kantona » 17 lip 2008, 17:47

Chciałem przejść na "Multimo ?Prosta Oferta" 6mbit na 24 miesiące za 117,00 zł brutto. Obecnie mam 1mbit za 54,90 (umowa była podpisana na 24 miesiące - w lutym 2009 się kończy.)

Skoro ma nie być przerw - to po prostu przysłowiowo "pewnego dnia się obudzę i będzie już 6mbitów śmigało" ?


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: kantona » 17 lip 2008, 22:44

[EDIT]

Dokładniejsze parametry:

ReceiveAttenuation_dB= 15
ReceiveMargin_dB= 31
RxOutputPower_dBm= 0
SendAttenuation_dB= 10
SendMargin_dB= 27

Wynik z ST330 poprzedni wynik był podany z F@st 800


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 03 kwie 2010, 21:43

Żeby nie tworzyć kolejnego wątku: czy mam szanse na 2Mbity? W tej chwili jest 1Mb, odszukałem jakiś rok stary obrazek gdy miałem ruter Pentagram Cerberus ADSL Lite (dokładnie tak się nazywał bez żadnych numerków):

Obrazek

W tej chwili mam Pentagram Cerberus P 6311-07A i sprawa wygląda tak:

Obrazek

(ciągle FAST)

A po 21 tak:

Obrazek

Przy czym SNR Margin Downstream widziałem raz na 14dB (tylko chwilę), a Upstream ma tendencje do utrzymywania się nawet na 10dB. Jak widać ustawione jest G.lite, bo na G.DMD rozłącza. Na modemie USB Thomson Speed Touch 330 v2 (piszę z pamięci, ale to taka szara mysza z logiem neostrady) też rozłączało na G.DMT.

Na G.DMD wygląda to tak (po 21):
Obrazek

Z tego co pamiętam Line Attenuation Downstream na G.DMD ma tendencje do osiągania 45dB. Na centrali nie ma ADSL2+ (a przynajmniej nie na moim porcie).

Jeszcze jeden pomiar o 21:38, G.lite
Obrazek

Tak moje łącze wygląda w bazie TP:
Obrazek

Jest szansa na 2Mb po zmianie rutera? Najchętniej bez przeplotu.

Pytanie dodatkowe: ile wynosi prędkość downloadu w kb/s w multimo? Na 1Mb mam aż 135,8.


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 04 kwie 2010, 16:05

mkkot pisze:Żeby nie tworzyć kolejnego wątku: czy mam szanse na 2Mbity? W tej chwili jest 1Mb, odszukałem jakiś rok stary obrazek gdy miałem ruter Pentagram Cerberus ADSL Lite (dokładnie tak się nazywał bez żadnych numerków):

Obrazek

W tej chwili mam Pentagram Cerberus P 6311-07A i sprawa wygląda tak:

Obrazek

(ciągle FAST)

A po 21 tak:

Obrazek

Przy czym SNR Margin Downstream widziałem raz na 14dB (tylko chwilę), a Upstream ma tendencje do utrzymywania się nawet na 10dB. Jak widać ustawione jest G.lite, bo na G.DMD rozłącza. Na modemie USB Thomson Speed Touch 330 v2 (piszę z pamięci, ale to taka szara mysza z logiem neostrady) też rozłączało na G.DMT.

Na G.DMD wygląda to tak (po 21):
Obrazek

Z tego co pamiętam Line Attenuation Downstream na G.DMD ma tendencje do osiągania 45dB. Na centrali nie ma ADSL2+ (a przynajmniej nie na moim porcie).

Jeszcze jeden pomiar o 21:38, G.lite
Obrazek

Tak moje łącze wygląda w bazie TP:
Obrazek

Jest szansa na 2Mb po zmianie rutera? Najchętniej bez przeplotu.

Pytanie dodatkowe: ile wynosi prędkość downloadu w kb/s w multimo? Na 1Mb mam aż 135,8.


Poleci 2 Mbit spokojnie w fast, 256KB/s wynosi obecnie prędkość na 2Mbit w multimo.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 04 kwie 2010, 18:02

Poleci spokojnie, ale przeca teraz G.DMT mi zrywa na 1Mb...


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 04 kwie 2010, 18:04

mkkot pisze:Poleci spokojnie, ale przeca teraz G.DMT mi zrywa na 1Mb...


No to dziwne bo mi nie zrywało na takich parametrach przy 2 Mbit.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: hanti » 04 kwie 2010, 18:46

wymien modem na tp-link TD-W8910G, lub jesli masz wiecej kasy na TD-W8960N
z tymi pentagramami czesto sa problemy. (oczywiscie nie ma 100% gwarancji, ze bedzie lepiej)
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 04 kwie 2010, 19:06

Trzeba będzie spróbować, dla celów doświadczalnych nigdy kasy nie brak ;]
Poniżej jest nawet wątek o tych ruterach: viewtopic.php?f=31&t=17749

Kiedyś odnalazłem na forum elektrody taki długi post, który tłumaczył jakie powinny być te wszystkie parametry linii, ale nie mogę na to znowu trafić. Poratuje ktoś linkiem? Znalazłem za to coś innego, ponoć istnieją filtry górnoprzepustowe, które montuje się przed ruterami http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1602638.html


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 05 kwie 2010, 15:45



maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 07 kwie 2010, 20:34

Co powiecie na to:
Obrazek
Masakrus ;P Normalnie takie głupoty wyskakują gdy spada do 0 db margines. I uwaga... to działa.
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości