Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

Topic author
samakiwalker
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 30 gru 2007, 18:37
Numer GG: 0

Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: samakiwalker » 02 lip 2008, 17:01

czesc

mam neo 512 od tepsy, wypowiedziałem umowę, do końca mam ok. 30 dni, i nie wiem co dalej robić. pomóżcie ;)

Waham się między opcją 1 albo 2 mega w netii/multimo. Nie chodzi o cenę ale strach przed resetowaniem połączenia. 7 sąsiadów ma neo od tepsy 1 albo 2 mega i bardzo często pada im łącze. Mi na 512 od miesiąca także zaczęło zrywać, średnio raz dziennie.

Posiadam sagem 800, jeśli rzucę się na opcje 2 mega to oczywiście zakupie router, np. linksys wag200g.

Proszę o poradę, jak często może mi padać net w opcji 1 mega a jak często w opcji 2 mega? To dla mnie bardzo ważne ;). Z góry dziękuję za pomoc.

Pytanie kieruję do użytkowników netii oraz multimo, w dużej mierze od was zalezy która firme wybiorę ;)


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 02 lip 2008, 17:03

podaj parametry jakie masz na modemie, tak koło godziny 23 najlepiej.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Topic author
samakiwalker
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 30 gru 2007, 18:37
Numer GG: 0

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: samakiwalker » 02 lip 2008, 17:13

godz. 17.09
margin 32
attenuation 18

Jak pisałem, od miesiąca zrywa połączenie, kiedyś zawsze miałem margin 33 a tłumienie 15.

Zmierzę także o 23h i umieszczę posta. pozdrawiam


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 02 lip 2008, 19:44

tłumienie masz dobre jak na 2 mbit, powinno działać bez problemu, w teorii oczywiście :P
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Loker
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 05 lip 2008, 19:53
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: Loker » 05 lip 2008, 19:59

Podepnę się, bo nie chcę zakładać podobnego tematu.

Czy na tej linii 2mb będzie działać prawidłowo?
Noise Margin: 31db
Line Attenuation: 37db

Awatar użytkownika

przemasisko
Wiarus
Wiarus
Posty: 1793
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:41
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: przemasisko » 05 lip 2008, 21:56

powinno... chociaż to tłumienie, niezaciekawe...
Obrazek
D-Link DSL-G604T + RouterTech Firmware v2.9


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 06 lip 2008, 0:01

@Loker

powinno działać na styk, mogą być reconnecty w nocy
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


zdun
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 08 lip 2008, 21:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: zdun » 08 lip 2008, 21:44

Czesc

Mam obecnie Neo 640/160. Zastanawiam się czy wybrać 2mb czy mam szansę na 6mb w Multimo?
Dowiedziałem się w Telepunkcie że mam poniżej 800 metrów do centrali i 6mb w telekomunie powinna teoretycznie działać. Więcej o możliwościach technicznych łącza nie chcieli mi powiedzieć mimo złożonego zlecenia do działu technicznego.

moje parametry łącza:
Downstream
SNR Margin: 29-37db (pływa) średnio 33db
Line Attenuation: 20,6db

Upstream
SNR Margin: 31db
Line Attenuation: 7,5db
Tryb Fast

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: RaV » 08 lip 2008, 22:20

Jak na 800 metrów to tłumienie jest dosyć spore, ale 2mbit poleci na tym spokojnie. Na 6 mbit masz umiarkowane szanse, bo przy tym pływającym marginesie może okazać się, że czasami będzie go brakowało i mogą pojawić się problemy z utratą synchronizacji.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


Xan696
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:00
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: Xan696 » 09 lip 2008, 23:17

Witam wszystkich.

Jestem tutaj zupełnie nowy, więc mam nadzieję że nie zamęczę jednym pytaniem.

Też rozważam przejście z 1mbit na 2 mbit, ale zupełnie nie znam się na tych parametrach (margines i tłumienie).

Doradźcie coś przy moich parametrach (mierzone o godz. 23:00)

Margines : 39 dB
Tłumienie : 10 dB
Tryb : nie zmieniałem na fast, więc jest jak było od początku.
Strefa : 042 (Łódź)

Czy nie będzie zrywało połączeń przy takich statach jak wezmę 2mbit ? (na moim 1mbit - b. rzadkie disconnecty)

Pozdrawiam wszystkich userów Multimo i ... innych także :D.

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: RaV » 10 lip 2008, 0:16

Przy takich parametrach możesz starać się nawet o "szóstkę" i przypuszczam, że nie będzie z nią żadnych problemów.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


Xan696
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:00
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: Xan696 » 11 lip 2008, 9:30

Wielkie dzięki RaV.

Dzięki tobie podjąłem decyzję i brzmi ona 6mbit.

Pozdrawiam. :D


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: kantona » 11 lip 2008, 11:57

Jak mogę sprawdzić te parametry na modemie speedtouch 330 (tym który dostałem z multimo)?

Awatar użytkownika

przemasisko
Wiarus
Wiarus
Posty: 1793
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:41
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: przemasisko » 11 lip 2008, 14:42

kantona pisze:Jak mogę sprawdzić te parametry na modemie speedtouch 330 (tym który dostałem z multimo)?


[wulg.]... który raz widzę ten temat? :| Wyszukiwarki nie ma? oO
Obrazek
D-Link DSL-G604T + RouterTech Firmware v2.9


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybrać 1 czy 2 mega ? (boję się zrywania połączenia)

Nieprzeczytany post autor: kantona » 11 lip 2008, 14:59

Wyszukiwarka nie działa :evil:

"Błąd ogólny
SQL ERROR [ mysql4 ]

Table 'm0' is marked as crashed and should be repaired [1194]

Wystąpił błąd bazy danych podczas ściągania tej strony. Jeśli problem będzie się powtarzał, skontaktuj się z administratorem."

Dlatego piszę tutaj

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość