Jakość łącza

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

Topic author
Olivia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 30 maja 2006, 13:11
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: Olivia » 22 gru 2008, 23:02

Witam
Czy zauważyliście może spadek jakości usługi mniej więcej od około tygodnia-dwóch? Jak ściągam pliki idzie mi max 80kB (przy 1mbit), a strony: blip.pl, deviantart.com, myapple.pl się nie wczytują(tylko te).

Dodam, że mieszkam w Krakowie--> czy to całe zamieszanie ma związem z modernizacją u TPsa?

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 23 gru 2008, 1:19

wyglada na to ze tak, uzytkownicy neo z krakowa tez sie skarza. Ty jeszcze nie masz zle, masz 80kB/s zamiast 128, ja mam 90 zamiast 256.. Multimo twierdzie ze wszystko ok i proponuje przejscie na 1mbit co jest niedopuszczalne. TPSA swoim klientom mowi ze pod koniec stycznia ma byc lepiej. oby k...a.
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)


barteks2
Bywalec
Bywalec
Posty: 389
Rejestracja: 13 kwie 2008, 2:14
Łącze: Net24
Lokalizacja: [68]

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: barteks2 » 23 gru 2008, 20:19

U mnie wszystkie 3 adresy działają.
Obrazek

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 23 gru 2008, 20:30

u mnie tez
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)


Topic author
Olivia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 30 maja 2006, 13:11
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: Olivia » 22 lut 2009, 11:24

Ok. U mnie jest już lepiej... ale i tak zależy od dnia.
Dzisiejszy test:
Obrazek

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 22 lut 2009, 11:32

u mnie jest lepiej nieco niz w tradycyjna niedziele (kiedy to mialem 100kB/s download zamiast 256kB/s - teraz mam kolo 160kB/s) no ale i tak idealne toto nie jest niestety.
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)

Awatar użytkownika

alecosiestao
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 01 mar 2007, 12:16
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: alecosiestao » 22 lut 2009, 12:26

U mnie jest to samo na 2Mb od października/listopada 2008 zaczęły se problemy.
Obrazek

W weekendy i po 17 w tygodniu zawsze do 23:00 transfer 80kB-100kB (normalnie 260kB) czyli 1/3.. Nie ma sensu zgłaszać taka już Polska infrastruktura...


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 22 lut 2009, 12:46

To się nazywa za mało światełek na punktach styku TP-GTS..z Netią jak wchodziło BSA było podobnie - po prostu nie przewidzieli takiego zainteresowania usługą, ale po miesiącu rozbudowali i jest OK
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 22 lut 2009, 12:53

nie no, u normalnych isp (nie BSA) dochodzi czesto do obnizenia abonamentu na miesiace kiedy byly problem. Z Multimo jest taki problem ze U NICH jest wszystko ok (bo to wina tpsa - innym BSA w tej okolicy chodzi podobnie) wiec raczej nie obniza abo na ten czas (aczkolwiek nadal czekam na odpowiedz listowna).
Pan w multimo (jak zadzwonilem po raz nty w ciagu kilku m-cy) powiedzial ze koniec prac jest planowany na koniec marca.
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 22 lut 2009, 13:06

kidman64 pisze:nie no, u normalnych isp (nie BSA) dochodzi czesto do obnizenia abonamentu na miesiace kiedy byly problem. Z Multimo jest taki problem ze U NICH jest wszystko ok (bo to wina tpsa - innym BSA w tej okolicy chodzi podobnie) wiec raczej nie obniza abo na ten czas (aczkolwiek nadal czekam na odpowiedz listowna).
Pan w multimo (jak zadzwonilem po raz nty w ciagu kilku m-cy) powiedzial ze koniec prac jest planowany na koniec marca.


Trzeba poczytać ramową umowę BSA..rozbudowa styku to nie jest takie "hop siup". Multimo musi bodaj m-c przed planowaną rozbudową poinformować o tym TP,dostać od nich zgodę i dopiero przystąpić do prac. Nie pamiętam dokładnie terminów ale w ramowej umowie na 100% jest podana procedura rozbudowy punktu styku
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 22 lut 2009, 13:12

tzn mnie chodzi o rozbudowe po stronie TPSA, tak to przynajmniej przedstawil pan na infolinii multimo
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 22 lut 2009, 13:20

kidman64 pisze:tzn mnie chodzi o rozbudowe po stronie TPSA, tak to przynajmniej przedstawil pan na infolinii multimo


Ale TP rozbudowywuje punkt styku na wniosek Multimo :) Właśnie zajrzałem w umowę i tak :

- 14 dni na weryfikacje formalną wniosku
- 14 dni na wywiad techniczny
- 21 dni na akceptację warunków przez operatora korzystającego
- do 30 dni na realizację techniczną

W przypadku gdy budowa/modyfikacja PDU wiąże się z koniecznością zakupu przez TP
wyposażenia technicznego od dostawców zewnętrznych i TP wskaże taką potrzebę w warunkach
technicznych, terminy ulegają wydłużeniu o czas potrzebny na zakup przez TP
wyposażenia technicznego nie dłuższy niż o 1 miesiąc.

W przypadku, gdy budowa lub zwiększenie przepustowości PDU wiąże się z koniecznością
rozbudowy węzła DSLAM, ATM lub IP na którym realizowane jest PDU i TP wykaże taką potrzebę
w warunkach technicznych, termin realizacji PDU ulega wydłużeniu o czas potrzebny na
rozbudowę węzła i wynosi maksymalnie 4 miesiące w przypadku rozbudowy węzła DSLAM
i 8 miesięcy w pozostałych przypadkach.

W przypadku, gdy budowa/modyfikacja PDU łączy się z koniecznością uzyskania przez TP
pozwoleń w tym pozwolenia na budowę lub innych decyzji wymaganych przepisami prawa, termin
budowy PDU ulega przedłużeniu o czas konieczny do uzyskania ostatecznego pozwolenia lub
decyzji.

+do tego wszelkie 14 dni na odwołania itp
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


barteks2
Bywalec
Bywalec
Posty: 389
Rejestracja: 13 kwie 2008, 2:14
Łącze: Net24
Lokalizacja: [68]

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: barteks2 » 22 lut 2009, 16:10

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 22 lut 2009, 16:18

smiech na sali. upload kolo 230
Obrazek
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 22 lut 2009, 16:48

Obrazek

podejrzewam, że problem leży w TP w twoim przypadku.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości