Jakość łącza

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis
Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 22 lut 2009, 17:06

no jak najbardziej, dlatego juz nawet nie mam po co do multimo dzwonic;/
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)


maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 09 mar 2009, 21:54

Dużo można powiedzić na BOA multimo, jednak jakościowo multimo wymiata. Jeszcze nie zdarzyła mi się awaria w tej firmie, a Internet mam od lipca. W tp czy netii awarie zdarzały się kilkukrotnie.
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo


artur.prz

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: artur.prz » 09 mar 2009, 23:39

Zgadzam się z przedmówcą. Jeśli chodzi o bezawaryjność to Multimo rzeczywiście spisuje się wyśmienicie. Nie miałem żadnych problemów w swojej strefie od sierpnia 2008 odkąd z nimi jestem. Jakość usług na bardzo wysokim poziomie - oby tak dalej. Tylko to eBOA im się całkowicie posypało a szkoda ;(


xpawlox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 01 gru 2008, 11:49
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 014

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: xpawlox » 07 paź 2009, 15:34

Witam.
W niedalekiej przyszłosci mam zamiar zamowic internet od multimo 2mb po kablach tp, obecnie mam neo 1mb i mam kilka pytań:
czy czesto wystepuja awarie? , czy pingi sa na poziomie tych z neo w trybie fast?, czy te parametry wystarcza na 2mb?Obrazek
Obrazek


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 08 paź 2009, 0:35

Parametry wystarczą nawet na 6, pingi są lepsze aniżeli w neo, nie zanotowałem żadnej awarii od kiedy przesiadłem się na multimo, czyli od półtora roku.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P

Awatar użytkownika

sewek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 09 sty 2007, 20:43
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: sewek » 08 paź 2009, 14:04

Jeżeli chodzi o jakość łącza w multimo to jest naprawdę rewela. Na początku miałem 1Mb wszystko działało bez zarzutu. 1,5 roku temu zmieniłem na 2Mb i czar prysł. Częste zrywanie połączenia i słabe parametry lini. Technicy z TP przyszli i powiedzieli że jest wszystko oki. Wymiana routera z Dlinka 624 na Asusa nie przyniosła efektu. Wymieniłem na Pentagrama i multimo 2Mb zapierdziela tylko huczy. A jeśli o BOA to faktycznie lipex. Pozdr.
PENTAGRAM P6331-42 - MULTIMO 2048

ObrazekObrazek


ktm
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 07 maja 2009, 18:19
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: ktm » 03 lis 2009, 18:12

Podobno nie ma głupich pytań, mogą być tylko głupie odpowiedzi więc zapytam ;) Czy te "koszmarne" wręcz skoki pingów w czymś Ci przeszkadzają czy też ma to podłoże wyłącznie psychologiczne? ;)


Juzef
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 19 lis 2007, 20:41
Numer GG: 0

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: Juzef » 03 lis 2009, 21:07

Proszę szanownych magów-znawców o wróżbę co do moich parametrów linii, czy rokuje to nadzieje na 6mbit lub choć 2mbit ... To tyle co z modemu wydusiłem:

Kod: Zaznacz cały

                   Near End    Far End
Attenuation        23.0           15.0
SNR Margin         33              14


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 04 lis 2009, 19:12

Juzef pisze:Proszę szanownych magów-znawców o wróżbę co do moich parametrów linii, czy rokuje to nadzieje na 6mbit lub choć 2mbit ... To tyle co z modemu wydusiłem:

Kod: Zaznacz cały

                   Near End    Far End
Attenuation        23.0           15.0
SNR Margin         33              14


2mb pójdzie bez przeplotu i 6 też powinno bez przeplotu pójść :)
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


ktm
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 07 maja 2009, 18:19
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: ktm » 06 lis 2009, 0:30

cinek_ pisze:
ktm pisze:Podobno nie ma głupich pytań, mogą być tylko głupie odpowiedzi więc zapytam ;) Czy te "koszmarne" wręcz skoki pingów w czymś Ci przeszkadzają czy też ma to podłoże wyłącznie psychologiczne? ;)
No gram online i niestety w jednej grze odczułem tą zmianę. Mam już rok multimo i dzialało do tej pory bez zastrzeżeń.

Widocznie gra o której piszesz ma do d**y zoptymalizowane engine sieciowy albo jego wydajność nie zależy wyłącznie od szybkości Twojego łącza a sprzętu (niekoniecznie Twojego).


lucasmadi
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 26 lut 2007, 7:32
Łącze: Multimo
Numer GG: 5489349
Lokalizacja: Wieliczka [012]

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: lucasmadi » 10 lis 2009, 23:15

Hejka,

Czy Wy też miewacie tragiczną jakość łącza w godzinach popołudniowych mniej więcej od 1600-2200?
Bo u mnie w tym czasie (mam łącze 2mbit) prędkość spada do poniżej 1mbit (w speedtest'ach wyświetla około 700/800kbps)..
Coś jest nie tak.. w multimo jestem już ponad 2,5 roku i nigdy takich spadków powyżej 50% prędkości nie było..
Co z tym robić? bo przecież płace za coś to wymagam aby ciągle było full łącza wykorzystywane.. ale tak nie jest..

Dodam tylko że od 2200 do popołudnia internet śmiga bardzo dobrze.. Ma ktoś jakieś pomysły?

Pzdr.
Lucas

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: RaV » 10 lis 2009, 23:36

Lokalne przeciążenia. Zapytaj innych użytkowników BSA lub neostrady ze swojej okolicy czy także miewają podobne spadki prędkości żeby upewnić się czy jest to słuszna diagnoza.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


lucasmadi
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 26 lut 2007, 7:32
Łącze: Multimo
Numer GG: 5489349
Lokalizacja: Wieliczka [012]

Re: Jakość łącza

Nieprzeczytany post autor: lucasmadi » 10 lis 2009, 23:38

RaV pisze:Lokalne przeciążenia. Zapytaj innych użytkowników BSA lub neostrady ze swojej okolicy czy także miewają podobne spadki prędkości żeby upewnić się czy jest to słuszna diagnoza.


No dobra ale np Ty RaV masz takie same sytuacje? Popytam, ale jeśli moje przypuszczenia się potwierdzą to co mam zrobić?

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość